Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
8.6°C15.2°C
1 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
8.5°C13.0°C
1 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.8°C12.5°C
3 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.1°C
0 BF 100%
Η κυβέρνηση έχει σχέδιο, η Ν.Δ. δεν ξέρει πόσο κοστίζει το δικό της
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η κυβέρνηση έχει σχέδιο, η Ν.Δ. δεν ξέρει πόσο κοστίζει το δικό της

Όπως ο διάβολος το λιβάνι αποφεύγει η Ν.Δ. τη σύγκριση των πολιτικών προτάσεων που υπάρχουν για το μέλλον της χώρας. Τέσσερις φορές ζήτησε, χθες, δεύτερη ημέρα της συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από τη Ν.Δ. να κοστολογήσει τουλάχιστον τις προτάσεις της, αλλά εις μάτην. Η μόνη συγκεκριμένη πρόταση που υπάρχει για τη χώρα είναι της κυβέρνησης.

"Κάποτε πρέπει να ξέρουμε μια κοστολόγηση αυτών που θέλετε να κάνετε. Δηλαδή, ο Γιώργος Χουλιαράκης, που είναι συντηρητικός εκτιμητής γενικώς -θα το ξέρετε αυτό- δεν είναι άνθρωπος της υπερβολής, εκτίμησε ότι το πακέτο για το οποίο μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν 5 δις ευρώ. Μπορεί να είναι υπερβολή. Μπορεί να είναι 4 δις., μπορεί να είναι 3 δις. ευρώ. Όμως, για να γίνει μια συζήτηση, θα ήθελα κάποιοι από τους επόμενους ομιλητές της Ν.Δ. να πουν αυτές οι παρεμβάσεις που θέλουν πόσο κάνουν για το 2019 ή για το 2020 και μετά θα πούμε στη συζήτηση από πού θα βρείτε τα λεφτά και πώς θα σώσετε από οικονομίες του κράτους. Διότι, αλλιώς, η συζήτηση γίνεται σαν εμείς να λέμε αριθμούς και εσείς να κάνετε εκθέσεις ιδεών" είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακάλώτος.

"Αν ο υπουργός Οικονομικών έχει την εντύπωση ότι εδώ πρόκειται για ένα είδους φροντιστήριο στο οποίο μπορεί να ρωτάει τον καθένα ομιλητή τον τρίτο μήνα του τέταρτου χρόνου της πέμπτης διακυβέρνησης της Ν.Δ. πόσα χρήματα θα πάρετε από το ΦΠΑ και πόσα χρήματα θα χαλάσετε για συντάξεις και πείτε μου αμέσως τώρα, αυτό δεν συνιστά σοβαρότητα" ήταν η απάντηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ. Νίκου Δένδια! "Έκανα μια πολύ σοβαρή ερώτηση και ακόμα τι θα δαπανήσετε το 2019 δεν έχω ιδέα" σχολίασε ο Ευκλ. Τσακαλώτος.

Η Ν.Δ. θα μείωνε τις συντάξεις

Ο υπουργός Οικονομικών έθεσε στη Ν.Δ. και το θέμα των συντάξεων: "Λέγατε ή δεν λέγατε το 2017 το καλοκαίρι και το 2017 το φθινόπωρο ότι δεν υπάρχουν αντίμετρα, ότι είναι φαντασιώσεις; Το λέγατε ή δεν το λέγατε; Λέω ψέματα; Και εσείς και το ΠΑΣΟΚ δεν λέγατε ότι δεν υπάρχουν τα αντίμετρα; Και τώρα μου λέτε: ‘Πού πήγαν τα αντίμετρα;’. Και εγώ λέω ότι εμείς τα αντίμετρα θα τα κάνουμε σε 4 χρόνια αντί για 2 χρόνια και δεν θα μειώσουμε τις συντάξεις. Μήπως εσείς θέλετε να μειώσουμε τις συντάξεις για να τα κάνουμε 2 χρόνια; Μπορούμε να έχουμε σε αυτό απάντηση; Εάν ήσασταν εσείς κυβέρνηση, στον δικό σας προϋπολογισμό θα μειώνονταν ή δεν θα μειώνονταν οι συντάξεις;" ρώτησε.

Ο Ν. Δένδιας υποστήριξε πως "η δική μας πρόθεση εργασίας ήταν η μη μείωση των συντάξεων" και ως απόδειξη έφερε τη σχετική τροπολογία της Ν.Δ. Όμως δεν εξήγησε γιατί ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης όταν στη Βουλή "απειλούσε" τον επίτροπο Μοσκοβισί να προσέχει τι λέει, του είχε πει ότι η Ν.Δ. έχει φτιάξει το πρόγραμμά της με βάση την περικοπή των συντάξεων...

Κριτική στο ΚΚΕ

Ο Ευκλ. Τσακαλώτος άσκησε κριτική και στο ΚΚΕ. "Είναι λάθος όλων των αριστερών που νομίζουν ότι αν μπουν οι καλοί του ΚΚΕ ή της Αριστεράς, το κράτος θα αλλάξει κατεύθυνση. Είναι σημαντικό να μάθετε και από τις επιτυχίες και από τα λάθη μας" είπε και πρόσθεσε: "Η εργαλειακή σχέση, που νομίζουμε ότι αρκεί αν βάλουμε δικούς μας ή καλούς ανθρώπους σε μία επιχείρηση, είναι κάτι που πρέπει να μελετήσετε και εσείς που θέλετε τη λαϊκή εξουσία".

Αποστασιοποίηση Τσακαλώτου "είδε" ο Δ. Σταμάτης!

Ο υπουργός Οικονομικών παρακολούθησε για πέντε ώρες τη συνεδρίαση για τον προϋπολογισμό, αλλά ο βουλευτής της Ν.Δ. Δημήτρης Σταμάτης υποστήριξε ότι υπάρχει "αποστασιοποίηση του κ. Τσακαλώτου από τον προϋπολογισμό και αυτή η αποστασιοποίησή του έχει πολλές αιτίες. Ο κ. Τσίπρας από τη ΔΕΘ τού πήρε το ψωμί από το στόμα, προαναγγέλλοντας την άρση των μειώσεων συντάξεων. Ο κ. Τσακαλώτος δεν θέλει να φορτωθεί την ευθύνη εκτέλεσης του προϋπολογισμού, γιατί ξέρει τη συνέχεια και δεν θέλει να έχει την τύχη Βαρουφάκη, Φίλη, Κοτζιά". Ακόμη ο Δ. Σταμάτης υποστήριξε ότι ο Ευκλ. Τσακαλώτος "ζητάει την επίσπευση των εκλογών, προτού αποδειχθεί ότι αυτός ο προϋπολογισμός δεν μπορεί να εφαρμοστεί και ότι είναι μια απάτη. Φυλάγεται για να μη χρεωθεί την αποτυχία και αποπεμφθεί, γιατί ο πρωθυπουργός είναι killer, και θα του φορτώσει αυτή την αποτυχία και θα τον αποπέμψει"!

Παπακώστα κατά Ν.Δ.

Προειδοποίηση προς την πλευρά της Ν.Δ. έκανε η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταφύγει και στη Δικαιοσύνη. "Όσοι σχολιάζουν δίχως την έγκριση και την άδειά μου -αυτό δεν επιτρέπεται στη Δημοκρατία- και θεωρούν ότι η συμμετοχή μου στην κυβέρνηση είναι προϊόν συναλλαγής και δη δέσμευσης για τη συμφωνία των Πρεσπών, να ξέρουν ότι αν το συνεχίσουν -το λέω δημόσια και με τον πιο επίσημο τρόπο από το βήμα της Βουλής- θα με βρουν απέναντι, όπως δεν έχω κάνει ποτέ τα 18 χρόνια που πολιτεύομαι", είπε η Κ. Παπακώστα κατηγορώντας τη Ν.Δ. ότι βαφτίζει παροχολογία το κοινωνικό κράτος και την κοινωνική ατζέντα.

"Δικές μας αναπτυξιακές προτεραιότητες"

"Η νέα εποχή μετά το Μνημόνιο βρίσκει τη χώρα με το δικό της μεταρρυθμιστικό σχέδιο και τις δικές της αναπτυξιακές προτεραιότητες", υπογράμμισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος προειδοποιώντας ότι αυτά "ή θα είναι μια διαρκής κατάκτηση ή θα διολισθήσουμε στο παρελθόν". Συγκινημένος ο υφυπουργός έκανε ειδική μνεία στα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και ειδικά στον Χρήστο Γιαννακόπουλο που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL