Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Παράνομη καταπάτηση ελληνικών περιουσιών από την Αλβανία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παράνομη καταπάτηση ελληνικών περιουσιών από την Αλβανία

Ελάχιστες ώρες μετά το κάλεσμα της ελληνικής κυβέρνησης προς την αλβανική να ανακαλέσει την απόφαση να παραχωρήσει αυθαιρέτως στο υπουργείο Τουρισμού, προς τουριστική αξιοποίηση, τεμάχια γης που συμπεριλαμβάνουν ιδιωτικές περιουσίες Ελλήνων ομογενών και "να επανεξετάσει τον νόμο μεριμνώντας ώστε να αποδοθούν άμεσα τίτλοι ιδιοκτησίας σε όλους ανεξαιρέτως τους νόμιμους ιδιοκτήτες", το θέμα έθεσε στην Κομισιόν με επείγουσα ερώτησή του ο Δ. Παπαδημούλης.

Αναφερόμενος στην απόφαση του αλβανικού υπουργικού συμβουλίου ο Δ. Παπαδημούλης τόνισε -όπως και η προχθεσινή ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ- ότι αυτή "είναι αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αλλά και σε αλβανικές δικαστικές αποφάσεις" και ζητά από την Κομισιόν μέτρα "προστασίας της περιουσίας των μελών της ελληνικής γηγενούς μειονότητας από αυθαίρετες και παράνομες πολιτικές αποφάσεις". Ρωτά επίσης "πώς θα εγγυηθεί η Επιτροπή τα δικαιώματα στην περιουσία και την προστασία των μειονοτήτων" και "τι μέτρα θα λάβει για να ενισχύσει το κλίμα καλής γειτονίας στην περιοχή, που 'τραυματίζεται' από τέτοιες αποφάσεις". "Παρόμοιες ενέργειες δεν συνάδουν με τις διακηρυγμένες ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Αλβανίας και είναι αντίθετες στις σχετικές υποχρεώσεις της" είχε τονίσει από προχθές η Αθήνα.

Αμφισβήτηση Κικίλια, επιστολή Μητσοτάκη

Με φόντο τη δήλωση του τομεάρχη Άμυνας της Ν.Δ. Β. Κικίλια στο Open ότι το κόμμα του δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ότι "το υπουργείο Εξωτερικών είναι ουσιαστικά ακέφαλο" καθώς, όπως ισχυρίστηκε, ο Αλ. Τσίπρας "τρέχει να μαζέψει τα σκάνδαλα του Μαξίμου και τις δημοσκοπικές διαφορές", ο Κυρ. Μητσοτάκης έστειλε επιστολή στον Ευρωπαίο επίτροπο Γ. Χαν χαρακτηρίζοντας "ευθεία παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας" την απόφαση του αλβανικού υπουργικού συμβουλίου.

"Αντίκειται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου" σημείωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. καλώντας την Ε.Ε. να λάβει άμεσα μέτρα «ώστε η συγκεκριμένη απόφαση να ανακληθεί και οι ιδιοκτησίες των Ελλήνων που ανήκουν στην ελληνική εθνική μειονότητα της Αλβανίας να επιστραφούν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL