Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.1°C23.5°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.3°C17.5°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
16.0°C17.0°C
6 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C21.8°C
3 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.3°C19.9°C
2 BF 45%
Στις Βρυξέλλες μεταφέρει τις αναφορές περί "συναλλαγής" ο Αλ. Τσίπρας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στις Βρυξέλλες μεταφέρει τις αναφορές περί "συναλλαγής" ο Αλ. Τσίπρας

Στις Βρυξέλλες μεταφέρει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας την κατηγορία του Κυριάκου Μητσοτάκη περί συναλλαγής της ελληνικής κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους για τις συντάξεις και τη συμφωνία των Πρεσπών, αναφορά που στην Αθήνα θεωρούν μέγιστο ατόπημα από την πλευρά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως επιβεβαίωσαν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Δ. Τζανακόπουλος αλλά και ο Γ. Κατρούγκαλος, το θέμα θα αναδειχθεί σε ανώτατο επίπεδο αλλά και στους ηγέτες που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Έτσι, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει σχετικά με τους ομολόγους του στο περιθώριο της έκτακτης συνόδου κορυφής που ξεκινάει σήμερα στη βελγική πρωτεύουσα.

Δεν υπάρχει ψέμα χωρίς συνέπειες

"Εμείς σκοπεύουμε αυτό το θέμα -εφόσον ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύει να γίνει πρωθυπουργός και να έχει συνεργασία με τους εταίρους- να το αναδείξουμε σε ανώτατο επίπεδο και θα κληθεί και στο ΕΛΚ να δώσει εξηγήσεις" επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. "Δεν μπορείς να κάνεις το ψέμα σημαία της πολιτικής σου και να πιστεύεις ότι αυτό δεν θα έχει συνέπειες" σημείωσε στο Πρακτορείο FM ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος. Όπως διευκρίνισε, "προφανώς θα ζητήσουμε από τους Ευρωπαίους ηγέτες, που έχουν γνώση, να βεβαιώσουν την πραγματικότητα, ακριβώς γιατί δεν πρέπει να είναι το ψέμα αυτό που κατευθύνει την πολιτική συζήτηση".

Συγγνώμη ή ονόματα

Η σφοδρή αντιπαράθεση που ξεκίνησε στην αίθουσα της Ολομέλειας μετά την αναφορά του αρχηγού της Ν.Δ. περί ανταλλαγής της μείωσης στις συντάξεις με τη συμφωνία των Πρεσπών συνεχίστηκε και χθες. "Χθες (σ.σ.: προχθές) ο κ. Μητσοτάκης είχε το θράσος να καταγγείλει ότι ο πρωθυπουργός πούλησε τη Μακεδονία για να μην περικοπούν οι συντάξεις" σχολίασε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού. "Επειδή δεν είμαστε σίγουροι εάν έχει καταλάβει τι είπε, τον καλούμε είτε να ανακαλέσει και να ζητήσει συγγνώμη, είτε να δώσει στοιχεία και ονόματα στον ελληνικό λαό και τη διεθνή κοινότητα".

Ειδικότερα, το Μαξίμου καλεί τον πρόεδρο της Ν.Δ. να κατονομάσει τους Ευρωπαίους ηγέτες "που συμμετείχαν στη συναλλαγή με τον πρωθυπουργό για ένα τόσο κρίσιμο εθνικό ζήτημα".

"Ο κόσμος το 'χει τούμπανο κι αυτοί κρυφό καμάρι" απάντησε η Πειραιώς, αποφεύγοντας να ανακαλέσει ή να αποκαλύψει ποιους ηγέτες εμπλέκει στην υποτιθέμενη συναλλαγή.

"Αυτή ακριβώς είναι η συμπεριφορά που χαρακτηρίζει τους θρασύδειλους" σημείωσε το Μαξίμου, υπογραμμίζοντας ότι η Ν.Δ. "δεν τολμά ούτε να επαναλάβει τα όσα χυδαία είπε ο κ. Μητσοτάκης περί συναλλαγής, ούτε όμως και να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία". Κάλεσε μάλιστα ξανά τον Κ. Μητσοτάκη να κατονομάσει τους ηγέτες που συμμετείχαν στη «συναλλαγή» με τον πρωθυπουργό, επισημαίνοντας ότι θα τους συναντήσει στην σημερινή προσύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. "Εκτός φυσικά εάν επιλέξει να μην πάει για να γλιτώσει το φιάσκο" καταλήγει η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου. Σε διευκρίνιση πως ο Κ. Μητσοτάκης δεν θα παραστεί στη Σύνοδο του ΕΛΚ, λόγω του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, προχώρησε η Πειραιώς, κάνοντας λόγο για "πανικό Μαξίμου".

Κορυφαία αθλιότητα ή συνειδητή συκοφαντία;

"Τολμά άραγε να ξεράσει αυτή τη λάσπη μπροστά σε Μέρκελ και Γιούνκερ;" διερωτήθηκε μέσω Twitter ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλης, κάνοντας λόγο για "κορυφαία αθλιότητα ή συνειδητή συκοφαντία" απο πλευράς Μητσοτάκη. "Και ψεύτης και 'κότα'" σημείωσε ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

"Εντελώς απαράδεκτη" χαρακτήρισε ο Γ. Κατρούγκαλος τη δήλωση συσχετισμού "δύο διαφορετικών και εντελώς ανόμοιων πραγμάτων" υπογραμμίζοντας ότι ποτέ τα θέματα αυτά δεν είχαν ποτέ σχετιστεί.

Κεντρική γραμμή οι ακροδεξιοί ισχυρισμοί

Η ενόχληση που έχουν προκαλέσει στην κυβέρνηση οι αναφορές του αρχηγού της Ν.Δ. είναι έντονη, καθώς στήνουν το αφήγημα περί "προδοτών" και "μειοδοτών". Μια λογική που "διέρρεε" το προηγούμενο διάστημα η ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματος της αξιωματικής αντιπόλιτευσης και τη φιλοτεχνούσαν τα δημοσιεύματα των φιλικών της εντύπων. Πλέον ωστόσο αποτελεί κεντρική γραμμή της Ν.Δ., που ενισχύεται με το σύνθημα "ο ΣΥΡΙΖΑ πούλησε τη Μακεδονία" και τη νομιμοποίηση των ακροδεξιών διαμαρτυριών και των αντισυγκεντρώσεων ενόψει της ομιλίας Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη αύριο. "Οι αναφορές αυτές σε κατηγορίες περί προδοσίας δεν θα περνάνε αναπάντητες" επισήμανε ο Δ. Τζανακόπουλος.

Κατηγορεί το ΕΛΚ για τη "συναλλαγή" η Ν.Δ.;

Η υιοθέτηση αυτής της ακροδεξιάς, στα όρια της συνωμοσιολογίας, λογικής από τον Κ. Μητσοτάκη προκαλεί εύλογα ερωτήματα. Στους συμμετέχοντες στη "συναλλαγή" η Πειραιώς εντάσσει προφανώς την κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην Ευρώπη, δηλαδή τα "αδελφά" κόμματα της Ν.Δ. στο ΕΛΚ. Πιθανότατα να συμπεριλαμβάνει και τον Ζ.Κ. Γιούνκερ που υπήρξε θετικός στη μη περικοπή των συντάξεων και υπέρμαχος της επίλυσης του "Μακεδονικού", αλλά και την Κομισιόν.

Την ίδια ώρα μάλιστα στο Μοσχάτο "πανηγυρίζουν" για την παρουσία Γιούνκερ στο συνέδριο της Ν.Δ. Άραγε πώς το ανέχεται ο Κ. Μητσοτάκης να ανήκει στην ευρωπαϊκή ομάδα που "έδωσε" στον Τσίπρα τις συντάξεις για να "προδώσει" τη Μακεδονία; Πολλώ δε μάλλον, πώς ανέχεται να καλεί αυτούς που "φωτογραφίζει" ως μέρη της συνωμοσίας στο συνέδριό της; Αλλιώς, ποιους εννοεί ο Κ. Μητσοτάκης ότι συνδιαλέγονται στα κρυφά με τον Έλληνα πρωθυπουργό προκειμένου εκείνος να προχωρήσει στην "προδοσία", όπως φώναζε βουλευτής της Ν.Δ. στο κοινοβούλιο την Τρίτη; Το σίγουρο είναι, πάντως, ότι τις αποφάσεις στην Ε.Ε. δεν τις καθορίζουν οι δυνάμεις της Αριστεράς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL