Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Κυρίαρχος στόχος η κοινωνική συνοχή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυρίαρχος στόχος η κοινωνική συνοχή

Την κοινωνική συνοχή και την ανάπτυξη έχει στόχο ο προϋπολογισμός του 2019, του οποίου η συζήτηση ξεκίνησε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Δίπλα του ήταν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης και η υφυπουργός Κατερίνα Παπανάτσιου. Ο προϋπολογισμός θα ψηφιστεί την προσεχή Τρίτη με ονομαστική ψηφοφορία.

Η χθεσινή συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο πολωτικό κλίμα που δημιούργησε ο Κ. Μητσοτάκης την Τρίτη, όταν για να αλλάξει την πολιτική ατζέντα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "αντάλλαξε τη Μακεδονία με τις συντάξεις". Σημειώνεται ότι ο Κ. Μητσοτάκης μπήκε στην αίθουσα μόνο για να ακούσει τον εισηγητή της Ν.Δ.

Το ΠΑΣΟΚ "τσουβαλιάζει" ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.

Ο Ευκλ. Τσακαλώτος σχολίασε την ομιλία Μητσοτάκη λέγοντας χαρακτηριστικά πως "ήταν μια διχαστική ομιλία, τέτοια που δεν έχω ξανακούσει στη ζωή μου". Παράλληλα απάντησε στην κριτική του ΠΑΣΟΚ που είχε κρατήσει ίσες αποστάσεις.

"Όντως έγιναν πράγματα και υπήρξαν ομιλίες που δεν τιμούν το πολιτικό μας σύστημα, αλλά θεωρείτε ότι η δική μας πλευρά είπε κάποιους προδότες και ότι πούλησαν τη Μακεδονία;" υπογράμμισε και ζήτησε "να μην τσουβαλιάζονται" οι συμπεριφορές και η ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ.

"Δεν έχει ευθύνη η κυβέρνηση όταν καλλιεργεί όλον αυτόν τον καιρό αυτό το κλίμα;" είχε πει νωρίτερα ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης υποστηρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μίλαγε για γερμανοτσολιάδες και προδότες...

Λ. Γρηγοράκος: "Τσόκαρο!"

Ενδεικτική του κλίματος και του εκνευρισμού του ΠΑΣΟΚ είναι και η σεξιστικού χαρακτήρα επίθεση κατά της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτας Καββαδία εκ μέρους του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδα Γρηγοράκου. Την ώρα που μιλούσε ο Κ. Σκανδαλίδης και ενώ υπήρχαν διακοπές από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Λ. Γρηγοράκος φώναξε στην Ανν. Καββαδία: "Σκάσε ρε τσόκαρο!".

Από το ΠΑΣΟΚ έλεγαν πως ο Λ. Γρηγοράκος άκουσε τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να λέει "κάτσε κάτω, ρε γελοίε" και θεώρησε ότι απευθύνεται στον Κ. Σκανδαλίδη. Όμως ακόμη και ο Κ. Σκανδαλίδης δεν άκουσε την Ανν. Καββαδία να απευθύνεται σε εκείνον. Από την πλευρά της η Ανν. Καββαδία σημείωσε πως είπε: "Σαν δεν ντρέπεσαι. Αυτό είναι το ήθος σας".

Καυγάς Κ. Κατσίκη - Β. Κεγκέρογλου

Ακολούθησε άλλο επεισόδιο με το ΠΑΣΟΚ. Αυτή τη φορά πρωταγωνίστησαν ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κώστας Κατσίκης και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεγκέρογλου. Παίρνοντας τον λόγο ο Κ. Κατσίκης σημείωσε πως, όταν μιλάει ο μικρότερος κυβερνητικός εταίρος, κάποιοι απουσιάζουν από την αίθουσα. Ο Β. Κεγκέρογλου τον χαρακτήρισε "αναιδέστατο", λέγοντας ότι "εμείς είμαστε εδώ". "Να μιλάς έτσι στους παλιάτσους που σε περιβάλλουν", του απάντησε ο Κ. Κατσίκης και πρόσθεσε: "Είσαι γεμάτος στην αγένεια. Μας κάνεις παρατήρηση. Δεν ντρέπεσαι. Έχεις το θράσος και ζητάς και τα ρέστα. Κλείσε το στόμα σου". "Στήσου μπροστά στον καθρέφτη και φτύστον μέχρι να σκοτεινιάσει το είδωλό σου. Αν θες και συνέχεια, εδώ είμαι!" πρόσθεσε ο Κ. Κατσίκης.

Δ. Βέττας: Δεν θα μπει ο ΣΥΡΙΖΑ στο ίδιο ζύγι με Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ

"Οι προσπάθειες του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. να περάσουν στη λησμονιά όσα αυτοί έκαναν θα πέσουν στο κενό. Όχι στο ίδιο ζύγι αυτοί που έφαγαν με αυτούς που δεν έφαγαν. Όχι στο ίδιο ζύγι αυτοί που έβαλαν τη χώρα στο Μνημόνιο με αυτούς που έβγαλαν τη χώρα από αυτό. Να είστε απολύτως σίγουροι" ήταν το μήνυμα του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Βέττα στους βουλευτές της αντιπολίτευσης.

"Δεχθήκαμε και δεχόμαστε επιθέσεις από τις πολιτικές δυνάμεις που έκαναν πλιάτσικο στο δημόσιο χρήμα και στις ζωές του ελληνικού λαού. Αντέξαμε και θα αντέξουμε γιατί μας χρειάζεται ο κόσμος της δουλειάς και της υγιούς επιχείρησης. Αντέχουμε και θα αντέξουμε γιατί η χώρα έχει ανάγκη μεγάλες προοδευτικές αλλαγές. Σε αυτές τις πολύ μεγάλες προκλήσεις αυτή η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί και την επόμενη τετραετία, γιατί ήταν η καθαρότερη και η πιο τίμια κυβέρνηση" είπε χαρακτηριστικά ο Δ. Βέττας.

"Εμείς σεβαστήκαμε το δημόσιο χρήμα, δεν το διασπαθίσαμε, δεν το κατασπαταλήσαμε, δεν το μοιράσαμε σε ημετέρους και κολλητούς" πρόσθεσε.

Όσον αφορά τον προϋπολογισμό επεσήμανε ότι κυρίαρχος στόχος είναι η κοινωνική συνοχή, ενώ σημείωσε ότι "δεν υπάρχει κανένας νέος φόρος", αλλά μειώσεις φόρων.

"Προσπαθήσαμε και θα προσπαθούμε να στηρίξουμε τον κόσμο που για δεκαετίες ήταν στο περιθώριο, έξω από τη διανομή, έξω από το κέρδος, έξω από το παιχνίδι. Να στηρίξουμε τα νέα παιδιά που έχουν τα πτυχία τους και αποζητούν το μέλλον τους με αξιοκρατία και όχι μέσα από μητρώα στελεχών" τόνισε ο Δ. Βέττας. Μάλιστα κατηγόρησε τη Ν.Δ. για πολιτική "μόνιμης λιτότητας" λέγοντας ότι "αυτό που είχατε σχεδιάσει δεν είναι μόνο μια επιπόλαιη ανάλυση και ερμηνεία της οικονομικής θεωρίας, αλλά και ύβρις στις θυσίες του ελληνικού λαού".

"Η κυβέρνηση της αυταπάτης, των ιδεοληψιών, του τυχοδιωκτισμού και της σκληρής και αχρείαστης λιτότητας τερματίζει τη θητεία της με έναν αντιαναπτυξιακό, κατ’ ουσίαν μνημονιακό, προϋπολογισμό" εκτίμησε ο εισηγητής της Ν.Δ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο προϋπολογισμός είναι "φαινομενικά γαλαντόμος" εκτίμησε ο Κ. Σκανδαλίδης. Για "ταξικό χαρακτήρα" του προϋπολογισμού έκανε λόγο ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, ενώ ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης υποστήριξε ότι ο προϋπολογισμός είναι "μία λίστα παροχών" που θα αδειάσει τα ταμεία και με άδεια ταμεία, θα πάει η χώρα στις εκλογές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL