Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.5°C26.6°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
20.2°C25.3°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C22.1°C
3 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
22 °C
19.8°C23.8°C
5 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
3 BF 36%
Αλ. Τσίπρας: Τα ποντάρατε όλα στο μαύρο και βγήκε κόκκινο (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ. Τσίπρας: Τα ποντάρατε όλα στο μαύρο και βγήκε κόκκινο (Video)

«Εσείς κ. Μητσοτάκη, δεν ποντάρατε μόνο στα πολιτικά οφέλη των περικοπών. Συμφωνείτε ιδεολογικά με το μέτρο» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή για την κατάργηση της περικοπής των συντάξεων. «Για κάποιους που πόνταραν στην καταστροφή, έρχονται δύσκολες μέρες. Εγώ, θα θυμηθώ, την ρήση του συμπαθέστατου Επιτρόπου Όλι Ρεν που είχε ευχηθεί καλό κουράγιο στους Έλληνες και να ευχηθώ καλό κουράγιο στους βουλευτές της ΝΔ που θα ψηφίσουν μαζί μας την κατάργηση της περικοπής των συντάξεων. Γιατί η πραγματικότητα είναι πολύ σκληρή με αυτούς που την περιφρονούν και την αγνοούν», είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας.https://www.youtube.com/embed/RVhTbj2ACR4

Μάλιστα υπενθύμισε ότι ο Κ. Μητσοτάκης, όταν εξελέγη πρόεδρος της ΝΔ, στην  πρώτη του ομιλία στη Βουλή σε προ ημερησίας συζήτηση για το ασφαλιστικό, στις 26 Ιανουαρίου του 2016, είχε κάνει την εξής «προφητική τοποθέτηση»: «Αλήθεια κύριε πρωθυπουργέ, τι θα συμβεί με τις κύριες συντάξεις από 1/1/2019; Γνωρίζετε, πάρα πολύ καλά, ότι η προσωπική διαφορά, έτσι όπως περιγράφεται στο νομοσχέδιο μεταφέρει το πρόβλημα τρία χρόνια αργότερα. Στέλνετε, συνειδητά, στο μέλλον άλυτα προβλήματα. Και αυτό συνιστά πολιτική ανευθυνότητα. Το κάνατε, μάλλον, γιατί γνωρίζετε ότι δεν θα είστε στην κυβέρνηση το 2019 για να διαχειριστείτε το πρόβλημα».

«Ωραία πρεμιέρα είχατε κάνει. Αξέχαστη. Σαν την Πορτογαλία στο Euro του 2004. Πέσατε διάνα κ. Μητσοτάκη», σχολίασε μέσα σε χειροκροτήματα ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «το άλυτο πρόβλημα του ασφαλιστικού όχι μόνο λύθηκε αλλά λύθηκε και προς όφελος των συνταξιούχων. Όσο για τα υπόλοιπα, τι να σας πω. Το 2019 ξημερώνει και είμαστε κυβέρνηση. Θα ξημερώσει με μας ξανά στην κυβέρνηση και το ‘20 και το ‘21 και το ‘22 και το ‘23. Γιατί η Ελλάδα και οι Έλληνες δεν γυρίζουν πίσω».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι από 1/1/2019 περίπου 620.000 πολίτες θα δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους. 620.000 κύριες συντάξεις θα είναι, από την 1η Ιανουαρίου 2019, αυξημένες, μετά τον επανυπολογισμό, με βάση το νέο πλαίσιο.

Οι πρώτες αυξήσεις θα είναι ύψους 20 ευρώ κατά μέσο όρο το μήνα και θα αρχίσουν να καταβάλλονται άμεσα, από τις 19 και 21 Δεκεμβρίου, με τις συντάξεις του μηνός Ιανουαρίου, ενώ η μέση αύξηση θα φτάσει συνολικά τα 99 ευρώ το μήνα.

Στην ομάδα αυτή ανήκουν συνταξιούχοι:

-ΙΚΑ µε μέσες αποδοχές και από 20 έως 30 έτη ασφάλισης.

-Πρώην υπάλληλοι ΝΠΔΔ.

-Πρώην ειδικά ταμεία ΔΕΚΟ - τραπεζών.

-Πρώην αυτοκινητιστές (ΟΑΕΕ - ΤΣΑ).

-Συνταξιούχοι που αποχώρησαν µε διαδοχική σύνταξη.

-Συνταξιούχοι που λαμβάνουν πρόωρη/μειωμένη σύνταξη έως 30%.

Για παράδειγμα, ένας συνταξιούχος ΙΚΑ που συνταξιοδοτήθηκε στα 60 µε πλήρη σύνταξη το 2007 και σήμερα λαμβάνει 515 ευρώ, από το 2019 η σύνταξη µε τον νέο τρόπο υπολογισμού θα βγαίνει στα 572 ευρώ. Δικαιούται αύξηση 57 ευρώ.

Τζόγαραν στο μαύρο και βγήκε κόκκινο

«Κάποιοι εντός και εκτός της αίθουσας, όπως ο τζογαδόρος στη ρουλέτα ποντάρει ακόμα και τα ρούχα που φοράει στον τελευταίο γύρο, έτσι και αυτοί πόνταραν πολιτικά ό, τι είχαν και δεν είχαν, όλα στο μαύρο. Όλα στο μαύρο, αλλά τελικά βγήκε κόκκινο. Σας το είχαμε πει σε κάθε ευκαιρία και με κάθε τρόπο. Μη βιάζεστε με τις συντάξεις. Βιαστήκατε, επενδύσατε τα πάντα εκεί» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «όπως είχατε επενδύσει στον κόφτη, στην κατάρρευση της πρώτης και της δεύτερης αξιολόγησης, όπως επενδύσατε στο αόρατο 4ο μνημόνιο».

Η ΝΔ παρακάλαγε τη Γερμανία να κοπούν οι συντάξεις

Μάλιστα ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τη ΝΔ πως «όταν καταλάβατε ότι η διαπραγμάτευση θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα για τους συνταξιούχους, γιατί είχαμε εξασφαλίσει την επίτευξη των στόχων και το μόνο που έμενε ήταν η εμμονή του ΔΝΤ, τότε χάσατε κάθε ίχνος αξιοπρέπειας. Φιλικά σε σας ΜΜΕ, έγραψαν κατά σειρά για απαρέγκλιτη εφαρμογή του μέτρου, για μερική εφαρμογή, για αναβολή και για αναστολή. Ανακάλυψαν, φραγμό στα σχέδια της κυβέρνησης από το Euroworking Group, από το Eurogroup, ότι στηλώνει τα πόδια το ΔΝΤ, ότι η Γερμανία, οι θεσμοί, όλοι είναι απέναντι με μια φωνή. Μόνοι σας τα λέγατε, μόνοι σας τα πιστεύατε».

Θυμήθηκε ακόμη και το ταξίδι του Κ. Μητσοτάκη στη Γερμανία: «πηγαίνατε στο Βερολίνο μπας και εκμαιεύσετε μια φράση, ένα χτύπημα στην πλάτη, κάτι που να σας δείχνει ότι η Γερμανία θα πιέσει για την εφαρμογή των περικοπών. Όπως πήγατε, έτσι ήρθατε. Άδεια τα χέρια σας» επεσήμανε ο Αλ. Τσίπρας.

«Αντάρτης στο Νεπάλ» ο Μοσκοβισί

Και φυσικά υπενθύμισε την μεταχείριση που είχε ο επίτροπος Μοσκοβισί όταν στη Βουλή άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην εφαρμοστούν οι περικοπές στις συντάξεις. «Τον περνάτε γενεές δεκατέσσερις. Ο αντιπρόεδρος σας, εσείς ο ίδιος, για να μην πω καν για τα μιντιακά συγκροτήματα που σας στηρίζουν. Όχι σοσιαλιστή, όχι συριζαίο, αντάρτη στο Νεπάλ εμφανίζατε τον Επίτροπο Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επειδή τόλμησε να σας χαλάσει το αφήγημα» είπε εμφατικά ο πρωθυπουργός και σημείωσε: «και σήμερα, ήρθε η μέρα που ξορκίζατε. Αφού όμως πρώτα πέσατε τόσο χαμηλά».

«Αποκαθιστούμε αδικίες»

Ο Αλ. Τσίπρας απέρριψε την κριτική της ΝΔ για παροχολογία. «Θέλω μονάχα να σταθώ στον εξαιρετικά προσβλητικό χαρακτηρισμό περί παροχολογίας. Προσβλητικό, όχι απέναντι στην κυβέρνηση, αλλά απέναντι στους πολίτες αυτής της χώρας. Που επί χρόνια στερήθηκαν βασικών αγαθών επειδή εσείς ρίξατε τη χώρα στα βράχια. Και σας έβλεπαν να ψηφίζετε ΝΑΙ σε ΟΛΑ μόνο σε περικοπές που εσείς φέρνατε. Δεν είναι λοιπόν ούτε παροχολογία ούτε δώρα αυτά που δίνουμε. Είναι ανάσες αναγκαίες και δίκαιες για το κόσμο της δουλειάς και του μόχθου, για τους απόμαχους της βιοπάλης που είδαν τα τελευταία χρόνια τις συντάξεις τους να βυθίζονται και μαζί να βυθίζεται και η αξιοπρέπειά τους… Εμείς, λοιπόν, δεν κάνουμε παροχές αλλά αποκαθιστούμε τις αδικίες που γέννησε η σκληρή και πρωτόγνωρη λιτότητα των ημερών σας» τόνισε.

Πολιτικός κυνισμός Κ. Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός επέκρινε τον Κ. Μητσοτάκη για το tweet του «Οι νέοι δεν πιστεύουν ότι θα πάρουν ποτέ σύνταξη, γι’ αυτό και συχνά επιλέγουν να εργάζονται χωρίς ασφάλιση». «Δεν θα βαφτίσετε τον πολιτικό σας κυνισμό ως επιλογή των νέων ανθρώπων» τόνισε χειροκροτούμενος από τους βουλευτές και υπογράμμισε: «κανένας νέος άνθρωπος δεν επιλέγει να εργάζεται ανασφάλιστος. Αναγκάζεται. Γιατί αν ο εργοδότης του δεν είχε δει ποτέ του ελεγκτή του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, προφανώς και νιώθει την άνεση να επιβάλλει τους χειρότερους δυνατούς όρους στον εργαζόμενο του, χωρίς κανένα κόστος. Γιατί όταν ένας νέος ζει σε μια χώρα με 60% ανεργία στους μέχρι 25 ετών – όπως συνέβαινε επί των ημερών σας το 2013-2014 – θα πιάσει από τα μαλλιά ακόμα και την τελευταία ευκαιρία για μια στοιχειώδη αμοιβή. Γιατί όταν σε μια χώρα, η κυβέρνηση καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και επιβάλλει το νόμο της ζούγκλας στην αγορά εργασίας, προφανώς κανένας νέος άνθρωπος δεν νιώθει την παραμικρή προστασία από την πλευρά της πολιτείας απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία».

Συντάκτης: Η ΑΥΓΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL