Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
"Μεταρρυθμιστικά" ανοίγματα Μητσοτάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Μεταρρυθμιστικά" ανοίγματα Μητσοτάκη

Άνοιγμα προς “τις πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν στις μεταρρυθμίσεις” απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης -έχοντας τον Σταύρο Θεοδωράκη δίπλα του-, κατά την διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου του αντιπροέδρου της Ν.Δ. Κωστή Χατζηδάκη με τίτλο “Μεταρρυθμίσεων ανάβασις”. "Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από μεταρρυθμίσεις, αλλά από... 'τωραρυθμίσεις'" ισχυρίστηκε με νόημα ο επικεφαλής του Ποταμιού που υπογράμμισε πως “αν δεν ήξερα ότι ο Κωστής Χατζηδάκης έχει ένα λαμπρό μέλλον στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας, θα του πρότεινα να μπει στο Επικρατείας του Ποταμιού»!

Κάλεσμα με στυλιστικούς όρους...

Το ενωτικό κάλεσμα του Κυριάκου Μητσοτάκη πέρασε και μέσα από τις... ενδυματολογικές επιλογές του επικεφαλής του Ποταμιού. «Ο Σταύρος φοράει μπλε κορδόνια και κόκκινη κάλτσα σήμερα. Θα ήθελα μετά τις εκλογές η κόκκινη κάλτσα να έχει περιοριστεί και να έχει περισσότερο μπλε κορδόνι»... υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ν.Δ. Ο Σταύρος Θεοδωράκης σήκωσε το γάντι απαντώντας: «Έχω στο πέτο μου μια καρφίτσα της Κρήτης για να συμβολίσω τη συνύπαρξη των τριών μας (σ.σ.: Μητσοτάκης, Θεοδωράκης, Χατζηδάκης) σε μια κατεύθυνση που έχει διδάξει η Κρήτη από το παρελθόν, με τόλμη προχωράμε προς το μέλλον και όχι με συνεχείς υποχωρήσεις».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επεσήμανε πως “σε αυτόν τον δύσκολο αγώνα για τις μεταρρυθμίσεις μπορούμε να συμπορευτούμε με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, που θα κρατήσουν όμως την αυτονομία τους. Ολοι θα πρέπει να τοποθετηθούν απέναντι στο κεντρικό διακύβευμα των εκλογών και ο κάθε ένας ξεχωριστά θα πρέπει να ακούσει τους στίχους του Σαββόπουλου 'με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει...'”.

“Δεν υπάρχει συναλλαγή”

Οι δύο ηγέτες ωστόσο έσπευσαν να διαψεύσουν τα δημοσιεύματα περί συμφωνίας ανάμεσα στα δύο κόμματα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν και επεσήμανε πως “το Ποτάμι είναι άλλο κόμμα και συμφωνούμε σε θέματα μεταρρυθμίσεων”, αποκάλεσε “σενάρια επιστημονικής φαντασίας” τα σχετικά σενάρια λέγοντας πως “δεν μπαίνουμε σε καμία προεκλογική ή μετεκλογική συναλλαγή με το Ποτάμι”. Πρόσθεσε δε σε μικροπολιτικούς τόνους πως “άλλοι κάνουν τέτοια νταραβέρια πίσω από τις κλειστές πόρτες”.

Αντίστοιχα, ο Στ. Θεοδωράκης σημείωσε πως “πολλοί θεωρούν ότι οι θέσεις σου πρέπει να μπαίνουν σε μια ζυγαριά, τι μου δίνεις, τι χάνω. Δεν βλέπω τα πράγματα έτσι και δε θα μείνω στην πολιτική έτσι". Συμπλήρωσε δε πως “τα πρωτοσέλιδα ότι είμαι στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. δεν με εκπλήσσουν γιατί πριν από έξι μήνες με έβαζαν στον ΣΥΡΙΖΑ”.

Μεταρρυθμιστική... σύμπτωση

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης -επιχειρώντας να εξωραΐσει την έννοια των μεταρρυθμίσεων που πρεσβεύει - υποστήριξε πως “πρέπει να δούμε τη μεταρρύθμιση ως μια υπόθεση που αφορούν τους πολλούς και όχι τους λίγους”. Αντιγράφοντας τη ρητορική του ΔΝΤ, εγκάλεσε την κυβέρνηση διότι “δεν είχε την πραγματική ιδιοκτησία των αλλαγών”. Μίλησε δε για την “ύπαρξη δύο διαφορετικών κόσμων”. Από τη μία είναι οι δυνάμεις των επιδομάτων, της δημαγωγίας και του κρατισμού και από την άλλη οι δυνάμεις που θέλουν ένα λιτό και αποτελεσματικό κράτος”. Κατά τον πρόεδρο της Ν.Δ., “ο διαχωρισμός αυτός συμπυκνώνεται στην συζήτηση που γίνεται στη Βουλή για την αναθεώρηση του άρθρου 16”.

Σε ανάλογο... μεταρρυθμιστικό κλίμα ο Στ. Θεοδωράκης προανήγγειλε πως “θα κάνουμε μια προσπάθεια για να υπάρξει συναίνεση στην αναθεώρηση του άρθρου 16 έστω και με 151 ψήφους". Πρόσθεσε δε πως “κοινή παραδοχή της πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών είναι ότι οι μεταρρυθμίσεις πυροβολούνται ακόμα και σήμερα, όπως στην παιδεία, πιο ενδεικτικά να μιλήσουμε για το άρθρο 16, και στη δημόσια διοίκηση, ενδεικτική η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων”...

Πατριωτικές κορώνες

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το θερμό χειροκρότημα που εισέπραξε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης όταν -με αφορμή τις υποκινούμενες από ακροδεξιές δυνάμεις καταλήψεις στα σχολεία- είπε: “Ζητήθηκε από τη Ν.Δ. να τοποθετηθεί στο εσφαλμένο σύνθημα 'Η δημοκρατία πρόδωσε τη Μακεδονία' - εμείς δεν προδώσαμε κανέναν. Εμείς, ως Νέα Δημοκρατία, δεν ξεπουλήσαμε κανέναν. Άλλοι υπέγραψαν τη συμφωνία και καταψήφισαν την πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης”. Λίγες ώρες δε νωρίτερα, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Κυρανάκης είχε ορίσει ως “το πατριωτικό μας καθήκον” ότι θα κάνουμε και ό,τι μπορούμε για να μην περάσει αυτή η συμφωνία από την ελληνική Βουλή. Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα όπλα που έχουμε στο τραπέζι, ακόμα και την πρόταση μομφής”...

Fake News Σπυράκη καταγγέλλει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής

Να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις για τη δήλωσή της σχετικά με τρεις θανάτους ανθρώπων από αναθυμιάσεις τις προηγούμενες ημέρες σε χώρους φιλοξενίας προσφύγων καλούν την εκπρόσωπο Τύπου της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. “Διαφορετικά προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι πλέον στην Πειραιώς παράγουν επισήμως ψευδείς ειδήσεις πρωτογενώς. Αν δεν το πράξει άμεσα” -συνεχίζουν οι ίδιες πηγές στο ΑΠΕ- «θα πρέπει η ίδια να προχωρήσει στην αυτοδιάψευσή της, ζητώντας μάλιστα συγνώμη». Νωρίτερα, η εκπρόσωπος της Ν.Δ. -κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών- ισχυρίστηκε -χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες- πως “τις προηγούμενες μέρες δεν έλαβε δημοσιότητα το γεγονός ότι τρεις άνθρωποι πέθαναν σε χώρους φιλοξενίας προσφύγων από αναθυμιάσεις, από μαγκάλια”. Πρόσθεσε δε ότι “ο κ. Τσίπρας βρίσκεται στο Μαρακές και τον περιμένουμε να επιστρέψει για να μας εξηγήσει, επιτέλους, πώς σπαταλήθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια που προέρχονται από ευρωπαϊκές πηγές ή προέρχονται από διεθνή βοήθεια και γιατί οι πρόσφυγες ζουν κάτω από τόσο αναξιοπρεπείς, τόσο κακές συνθήκες".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL