Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
21.9°C25.7°C
3 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.8°C24.0°C
3 BF 60%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
20.0°C23.7°C
1 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.6°C
3 BF 46%
Η "ενωμένη αντιπολίτευση" αναγκάστηκε να ψηφίσει...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η "ενωμένη αντιπολίτευση" αναγκάστηκε να ψηφίσει...

Ένα - ένα τα κόμματα της "ενωμένης αντιπολίτευσης", σύμφωνα με τον χαρακτηρισμό του Τάσου Πετρόπουλου, σήκωσαν το χέρι και ψήφισαν χθες στη Βουλή την κατάργηση της περικοπής των συντάξεων. "Δεν υπάρχουν απορίες για το άρθρο 1, είναι σαφέστατο αυτό που γίνεται, συμφωνούμε, πάμε παρακάτω" είπε χαρακτηριστικά ο εισηγητής της Ν.Δ. Γιώργος Βλάχος...

"Είναι μια επιτυχία της κυβέρνησης. Ήταν αποτέλεσμα της σχεδιασμένης προσπάθειας και διαπραγμάτευσης. Ήταν ένα μέτρο μη αναγκαίο δημοσιονομικά και διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες. Όλοι όσοι πόνταραν πολιτικά στο να μην καταφέρουμε την ακύρωση του μέτρου έχουν χάσει τα λεφτά τους" υπογράμμισε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου στη συνεδρίαση των Επιτροπών Κοινωνικών και Οικονομικών Υποθέσεων.

Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ "έστησαν παιχνίδι" με τους συνδικαλιστές

Ωστόσο συνεχίστηκε η αντιπαράθεση σχετικά με το ύψος των συντάξεων που δίνει ο Νόμος Κατρούγκαλου.

"Το ζήτημα είναι ότι δεν παραιτείστε εσείς, η ενωμένη αντιπολίτευση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ, από μια πρακτική που τροφοδοτεί την παραπληροφόρηση σε έναν κόσμο ο οποίος μέχρι τώρα βομβαρδιζόταν με τη βεβαιότητά σας ότι στην καλύτερη περίπτωση θα έχουμε αναστολή της περικοπής και η περικοπή σίγουρα θα γινόταν αργότερα" υπογράμμισε ο υφυπουργός Εργασίας Τ. Πετρόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι 620.000 συνταξιούχοι θα πάρουν αύξηση και παρέθεσε οκτώ ενδεικτικά παραδείγματα συντάξεων που αυξάνονται.

"Δεν υπάρχει μέση σύνταξη γήρατος στα 300 ευρώ. Στους μισθωτούς του πρώην ΙΚΑ η μέση σύνταξη είναι 728 ευρώ. Στον πρώην ΟΑΕΕ η μέση σύνταξη είναι 927 ευρώ, στον ΟΓΑ αναβαθμίζεται σε 469 ευρώ" είπε χαρακτηριστικά.

"Όταν πας να λύσεις ένα πρόβλημα του Νόμου Κατρούγκαλου, γεννιούνται άλλα δύο, γι' αυτό μίλησα για Λερναία Ύδρα", είπε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος υποστηρίζοντας ότι οι συντελεστές αναπλήρωσης του σημερινού συστήματος είναι χαμηλότεροι από αυτούς τους νόμους του 2010.

Ο Τ. Πετρόπουλος τον κατηγόρησε ότι "αποκρύπτετε ότι αυτός ο συντελεστής αναπλήρωσης δεν περιλαμβάνει την εθνική σύνταξη. Πράγματι, μια σύνταξη στα 1.500 ευρώ -οι συντάξιμες αποδοχές για 40 έτη- έχει συντελεστή αναπλήρωσης 68%. Όμως, στα 700 ευρώ έχει συντελεστή αναπλήρωσης 97,6%, πολύ περισσότερο από αυτή που υπήρχε πριν. Στα 20 χρόνια με 700 ευρώ συντάξιμες αποδοχές η ανταπόδοση είναι 70,7 %, ενώ με το παλιό σύστημα ήταν μόλις 40%. Άρα έχουμε πολύ καλύτερες επιδόσεις εδώ".

"Δεν είχαμε συντελεστές αναπλήρωσης, είχαμε διαρκή μείωση και επαυξανόμενους συντελεστές μειώσεων" πρόσθεσε.

Για "μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ, που, από ένα κόμμα που χειροκροτούσε όλους τους συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς φορείς όταν αυτοί κατήγγελλαν τα Μνημόνια, τώρα δεν μπορεί καν να τους ανέχεται ούτε να τους ακούει όταν καταγγέλλουν τη δική του πολιτική" έκανε λόγο ο Γ. Κουτσούκος.

"Φέρατε μια περίπτωση, που έφτιαξε ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Δημήτρης Μπράτης με το ΠΑΣΟΚ, και στήσατε ένα παιχνίδι", επεσήμανε ο υφυπουργός Εργασίας και πρόσθεσε εμφατικά: "Καθίστε λίγο, τσιμπηθείτε λίγο. Δείτε το. Μην κάθεστε και επιμένετε στο ίδιο, γιατί εκτίθεστε. Οι άνθρωποι θα πάρουν συντάξεις στα χέρια τους".

Ο Τ. Πετρόπουλος υπενθύμισε τις περικοπές που έγιναν επί Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ και έκανε σύγκριση των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. για το ασφαλιστικό σύστημα.

Αυτό ενόχλησε τον Γ. Βλάχο ο οποίος σημείωσε ότι "εδώ δεν συζητάμε για το σχέδιο της Ν.Δ., μην βιάζεστε να κάνετε αντιπολίτευση στη Ν.Δ. Αργότερα, όταν η Ν.Δ. γίνει κυβέρνηση και φέρει τα σχέδιά της θα έχετε τον χρόνο να κάνετε και αντιπολίτευση, να πείτε και τις παρατηρήσεις σας και όλα. Μην αρχίζετε τους εξορκισμούς και τις υπεραπλουστεύσεις θέλοντας να αλλάξετε ουσιαστικά την ατζέντα".

"Ο τίτλος του νομοσχεδίου είναι ‘Κατάργηση των διατάξεων περί μείωσης των συντάξεων’. Αλήθεια, αυτός ο τίτλος έχει καμία σχέση με την ουσία του άρθρου 1; Καταργεί τις διατάξεις των αντιασφαλιστικών νόμων από το 2010 έως και σήμερα που έχουν μειώσει τις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, πάνω από 20 φορές; Που έχουν μειώσει το εισόδημα των συνταξιούχων έως και 50%;" είπε ο εισηγητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης.

Θ. Παπαχριστόπουλος: Χειροπιαστή απόδειξη

"Το ερώτημα είναι: Έχουμε ή όχι τη δυνατότητα να μπορούμε πλέον να περνάμε τις πολιτικές μας που θέλουμε να εφαρμόσουμε; Το σημερινό νομοσχέδιο είναι μια χειροπιαστή απόδειξη ότι κάτι καινούργιο ξεκινάει" επεσήμανε ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Θανάσης Παπαχριστόπουλος και πρόσθεσε ότι "ενάμισι εκατομμύριο συνταξιούχοι πρέπει να κοιμούνται ήσυχοι, γιατί δεν πρόκειται να μειωθεί ποτέ η σύνταξή τους και εγώ, επειδή θέλω να εκτίθεμαι, λέω και στους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες ότι το αφορολόγητο δεν υπάρχει λόγος να πέσει και δεν θα πέσει".

Το μπούλινγκ των ΜΜΕ

Το μπούλινγκ κατά του ΣΥΡΙΖΑ που καλλιέργησαν επί μήνες τα φιλικά προς τη Ν.Δ. ΜΜΕ υπενθύμισε ο βουλευτής του κόμματος Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης. "Το κλίμα που ζήσαμε αυτόν τον ενάμιση χρόνο ήταν μέσα σε ένα συνεχές μπούλινγκ" είπε και ανέφερε συγκεκριμένα δημοσιεύματα:

- Άρθρο Αλ. Μητρόπουλου στο “Παρόν” (18 Νοεμβρίου 2018): "Την αναστολή των περικοπών στις συντάξεις και μόνο για το έτος 2019 και όχι την ακύρωσή τους, όπως πανηγυρίζει η κυβέρνηση και τα φίλια μέσα προς αυτήν αποφάσισε χθες το EuroWorking Group".

- “Πρώτο Θέμα” (7 Μαΐου 2018): "Ναι σε όλα - και κρυφό Μνημόνιο και προληπτική γραμμή".

- “Παραπολιτικά” (2 Ιουνίου 2018): "Καληνύχτα παροχές, καλημέρα νέο Μνημόνιο".

- “Πρώτο Θέμα” (10 Ιουνίου 2018): "Κόβουν τρεις συντάξεις, δίνουν μία".

- “Νέα” (11 Ιουλίου 2018): "Το νέο Μνημόνιο για συντάξεις και εισφορές".

- “Πρώτο Θέμα”: "Άρχισε τις παροχές, ξέχασε τις συντάξεις. Η κοροϊδία Τσίπρα με αριθμούς".

- “Πρώτο Θέμα”: "Στα 4 για τις συντάξεις".

Κ. Παπανάτσιου: Ρυθμίσεις για τους πολίτες με αναπηρία

"Στο νομοσχέδιο περιέχονται δύο πολύ σημαντικά μέτρα για τους πολίτες με αναπηρία" τόνισε η υφυπουργός Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου αναφέροντας ότι:

- Ο συντελεστής ΦΠΑ μεταφέρεται από το 13% στον υπερμειωμένο συντελεστή 6% για τα ηλεκτρονικά μπαστούνια και τις γραφομηχανές μπράιγ, τα οποία προορίζονται βασικά για όσους έχουν αναπηρία όρασης.

- Αποδέχεται τις προτάσεις που αφορούν τον ΦΠΑ, τα αμαξίδια κ.λπ. και θα εξεταστεί συνολικά ο ΦΠΑ όλων αυτών των αντικειμένων.

- Απαλλάσσεται ο δικαιούχος αναπηρικού ή πολυτεκνικού οχήματος από την καταβολή τέλους ταξινόμησης εφόσον η υποβολή του αιτήματος για την απόκτηση νέου οχήματος ατελώς, γίνεται μετά την πάροδο 4 ετών από τότε που αγοράστηκε το όχημα που κλάπηκε, ανεξάρτητα από το χρονικό σημείο της κλοπής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL