Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Έρχεται η πρώτη ψήφος για κατάργηση της περικοπής των συντάξεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έρχεται η πρώτη ψήφος για κατάργηση της περικοπής των συντάξεων

Μέσα από τα δόντια τους ψιθύριζαν χθες στη Βουλή τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι ψηφίζουν την κυβερνητική ρύθμιση με την οποία καταργείται η περικοπή των συντάξεων. "Ξεδιπλώνουμε το κουβάρι και σιγά - σιγά μειώνουμε, μέσα στο δημοσιονομικό πλαίσιο που υπάρχει και μέσα στον δημοσιονομικό χώρο, τους φόρους που επέβαλε η Ν.Δ. Αυτό κάνουμε. Ό,τι επιβλήθηκε μέσα στα μνημόνια, σιγά - σιγά επαναφέρουμε την χώρα στην κανονικότητα" τόνισε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου στη συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Σήμερα οι Επιτροπές θα εγκρίνουν το νομοσχέδιο και την Τρίτη θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής.

"Δεν μπορούμε να κρύψουμε την ικανοποίηση και τη χαρά μας για τη μεγάλη επιτυχία του ελληνικού λαού να μην κοπούν οι συντάξεις" επισήμανε ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων Μάκης Μπαλαούρας, ενώ ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος υπογράμμισε ότι: "είμαστε στην ευχάριστη θέση να συζητήσουμε, ως πολιτικό σύστημα, σε μια Ελλάδα με μια οικονομία η οποία πλέον, σε διαδικασία νοικοκυρέματος, έχει τη δυνατότητα και έχει και τα περιθώρια να ακυρώνει επαχθείς όρους και να δημιουργεί ευνοϊκές καταστάσεις και την κοινωνική πλειοψηφία". Σχολίασε μάλιστα και τη στάση των ΜΜΕ: "Το πρώτο θέμα της κοινωνικής επικαιρότητας όλο το προηγούμενο διάστημα μέχρι και πριν μία ώρα ήταν το θέμα των συντάξεων, της προσωπικής διαφοράς και το αν αυτές, από 1η Ιανουαρίου 2019, θα κοπούν ή όχι".

Αθώωση του ΔΝΤ από τη Ν.Δ.

"Τρέξατε μόνοι σας, ήρθατε πρώτοι και πανηγυρίζετε και θέλετε και εμείς να πανηγυρίζουμε που ήρθατε πρώτοι" είπε ο εισηγητής της Ν.Δ. Γιώργος Βλάχος μην κρύβοντας την πολιτική δυσκολία που βιώνει η αντιπολίτευση. "Αν θυμόσαστε τι είχατε πει κατά την ψήφιση των δύο προηγούμενων νόμων, του 4387 και του 4472, δεν θα χειροκροτούσατε σήμερα", υποστήριξε ο Γ. Βλάχος ισχυριζόμενος ότι "η περικοπή των συντάξεων γίνεται σε βάρος των αντίμετρων".

Ακόμη, έσπευσε να αθωώσει το ΔΝΤ που επέμενε το 2017 για νομοθετηθεί η περικοπή των συντάξεων, λέγοντας ότι "το ΔΝΤ δεν επιβάλλει τα μέτρα, τα μέτρα αποφασίζονται σε εθνικό επίπεδο. Ήταν επιλογή δική σας, της δικής σας κυβέρνησης, πώς θα ιεραρχήσει τα μέτρα για να πετύχει το στόχο".

Διάψευση Σταϊκούρα για δήθεν σχέδιο

"Το κυβερνητικό σχέδιο έχει ως εξής: περικόπτει αρχικά 21 φορές τις συντάξεις, προχωρά σε 29 αυξήσεις φόρων, επιβάλλει μέτρα λιτότητας όπως λέει ο προϋπολογισμός συνολικού ύψους μέχρι σήμερα 9,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, φτωχoποιεί την κοινωνία, διαλύει τη μεσαία τάξη κι έρχεται σήμερα, λίγο πριν τις εκλογές, να προωθήσει αποσπασματικά, με μεγάλη καθυστέρηση και σε βάθος χρόνου μειώσεις κάποιων φόρων" ισχυρίστηκε ο βουλευτής της Ν.Δ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Αμέσως η Κ. Παπανάτσιου διέψευσε τους ισχυρισμούς τού βουλευτή της ΝΔ. Η υφυπουργός υπενθύμισε ότι ο ΕΝΦΙΑ είναι φόρος της Ν.Δ. που τον μειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι οι αντικειμενικές αξίες δεν θα αυξηθούν, αλλά θα αλλάξουν από ανεξάρτητους εκτιμητές, ότι το τέλος επιτηδεύματος είναι φόρος της Ν.Δ., ότι οι εισφορές είναι μειωμένες για το 85% των επιχειρηματιών και ότι από τα 105 δισ. των ληξιπρόθεσμων το 45% είναι φορολογικά και το υπόλοιπο είναι βεβαιωμένα στη ΔΟΥ από άλλες περιπτώσεις, είτε από ελέγχους, είτε από δικαστικά, είτε από πρόστιμα, είτε από οτιδήποτε άλλο.

Θ. Παπαχριστόπουλος: Ένα - ένα θα τα ψηφίζετε

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος εκδήλωσε τη χαρά του διότι, όπως εκτίμησε, ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει το πρώτο μέρος της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για τη μη περικοπή των συντάξεων. "Χωρίς ίχνος ντροπής πανηγυρίζετε, γιατί παίρνετε πίσω ακόμη μια περικοπή, από τις τριάντα και πάνω που κάνατε και εσείς και οι προηγούμενοι" είπε ο εισηγητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης.

"Ήδη έχουν ψηφιστεί έξι από τις έντεκα εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Συγχωρήστε μου την έκφραση, το μαρτύριο της σταγόνας θα συνεχιστεί. Θα έρχεστε, θα λέτε ό,τι λέτε, αλλά τα συγκεκριμένα μέτρα ένα προς ένα θα τα ψηφίζετε" επισήμανε στην αντιπολίτευση ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

Τ. Πετρόπουλος: Παραπληροφόρηση από την ΑΔΕΔΥ

Δυσανεξία επέδειξαν και ορισμένοι κοινωνικοί φορείς για την περικοπή των συντάξεων προσπαθώντας παράλληλα να δημιουργήσουν εντυπώσεις. "Προφανώς η ΑΔΕΔΥ συμφωνεί με την τροπολογία για τη μη περικοπή της προσωπικής διαφοράς, όμως το ότι ο υπουργός τριχοτομεί το ασφαλιστικό σύστημα πείτε μου τι στοιχεία ισότητας έχει το σύστημα αυτό" είπε ο Δημήτρης Μπράτης εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ και επέμεινε ότι "ο Νόμος Κατρούγκαλου είναι νόμος σφαγείο, έκτρωμα, και πρέπει να καταργηθεί". Μάλιστα, έκανε μια σύγκριση της σύνταξης που θα έπαιρνε κάποιος με τον νόμο του 2010 για να ισχυριστεί ότι με τον Νόμο Κατρούγκαλου έχει μείωση 380 ευρώ.

"Επικαλείται έναν νόμο του 2010 που δεν εφαρμόστηκε αποκρύπτοντας τις περικοπές που έγιναν στη συνέχεια. Γι’ αυτό μιλώ για παραπληροφόρηση" τον διέψευσε αμέσως ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος. Μάλιστα, κάλεσε την ΑΔΕΔΥ και τη ΓΣΕΕ να μελετήσουν το πρόγραμμα της Ν.Δ. και τις περικοπές που θα περιλαμβάνει και τότε να κάνουν σύγκριση με τον Νόμο Κατρούγκαλου.

Ειδικά δε για το παράδειγμα που ανέφερε ο Δ. Μπράτης, ο υφυπουργός Εργασίας τόνισε ότι "επικαλείται το επίδομα τέκνου που πλέον χορηγείται από το σύστημα πρόνοιας" και ότι "δημιουργεί εντυπώσεις. Στο παράδειγμα η διαφορά δεν είναι 380 ευρώ, αλλά 103 ευρώ".

"Πώς εξηγείται να βγαίνουν καθημερινά οι εφημερίδες και να λένε ότι αδικούνται οι παλιοί συνταξιούχοι διότι οι νέοι παίρνουν αυξήσεις; Δεν σημαίνει ότι το σύστημα δίνει και αυξήσεις σε 620.000 συνταξιούχους; Όσοι έχετε την αντίληψη να μη δίνονται αυξήσεις να το πείτε για να δούμε πού θα κρύβεστε μετά" είπε εμφατικά ο Τ. Πετρόπουλος.

"Διατηρείτε όλο το προηγούμενο καθεστώς και θέλετε να πείτε ο γέγονε γέγονε", ενώ "θέλετε να καταργήσετε τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης" εκτίμησε ο πρόεδρος Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ Δήμος Κουμπούρης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL