Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.9°C19.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.8°C18.0°C
0 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.6°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.4°C
0 BF 71%
Σημαντικές δυνατότητες στρατηγικών επενδύσεων και ενέργεια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σημαντικές δυνατότητες στρατηγικών επενδύσεων και ενέργεια

Το διαφορετικό κλίμα που υπάρχει στην ελληνική οικονομία μετά την έξοδο από τα Μνημόνια και τις δυνατότητες που δημιουργούνται για την προσέλκυση επενδύσεων, τον γεωπολιτικό ρόλο που ανέκτησε η Ελλάδα και τη στρατηγική που αυτός διαδραματίζει σήμερα στη Βαλκανική, αλλά και τη στόχευσή της να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο στην περιοχή, υπογραμμίζει ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στη ρωσική τηλεόραση Russia 24 ενόψει των σημερινών επίσημων συναντήσεών του με τον Βλ. Πούτιν και τον Ντ. Μεντβέντεφ.

Ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει τον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων σημειώνοντας ότι η αναβάθμιση του ρόλου της στην περιοχή, «ως μιας δύναμης σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας», είναι ένα βασικό στοιχείο που διαφοροποιεί τα σημερινά δεδομένα σε σχέση με τριάμισι χρόνια πριν, όταν πρωτοεπισκέφθηκε το Κρεμλίνο.

Με τη συνέντευξή του ουσιαστικά σημειώνει τις ελληνικές θέσεις για τα θέματα που θα μπουν σήμερα στην ατζέντα των συζητήσεων. Επισημαίνει δε την επιλογή που είχε αυτή η κυβέρνηση από την ανάληψη των καθηκόντων της για «ξεπάγωμα» και εμβάθυνση των ελληνορωσικών σχέσεων, τονίζοντας πως προσδοκά στη σημερινή του επίσκεψη «να υπάρχει μια συνέχεια σε αυτή την κοινή προσπάθεια». «Όλο αυτό το διάστημα, παρά τις δυσκολίες που ενίοτε πέρασαν οι σχέσεις μας, διατηρώ με τον Πρόεδρο Πούτιν μια ειλικρινή και ουσιαστική σχέση ενός ειλικρινούς και έντιμου διαλόγου» αναφέρει.

Ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι πλέον, μετά το ξεπέρασμα της μεγάλης οικονομικής περιπέτειας της χώρας, «ανοίγονται μπροστά της πάρα πολύ σημαντικές δυνατότητες για στρατηγικού χαρακτήρα επενδύσεις στην Ελλάδα». Σε υποδομές, λιμένες, στον τομέα της μεταποίησης, τον αγροδιατροφικό τομέα και βέβαια στον τομέα της ενέργειας, «καθώς στρατηγική μας επιλογή είναι η Ελλάδα να γίνει ένας ενεργειακός και διαμετακομιστικός κόμβος.

Σημαντικό ζήτημα στην ατζέντα αναμένεται να αποτελέσει και ο αγωγός φυσικού αερίου Turkish Stream. Ο πρωθυπουργός επισημαίνει την πεποίθηση που διατηρεί η χώρα, μαζί με άλλες ευρωπαϊκές, ότι "στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης ενεργειακής πολιτικής, διαμερισμού των πηγών και των ροών ενέργειας, η Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να προχωρήσουν στη συνεργασία με τη Ρωσική Ομοσπονδία και για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, μέσω του Turkish Stream, που από την αρχή εμείς είχαμε την έμπνευση ότι θα πρέπει να γίνει και European Stream, όχι μόνο Turkish Stream». Αναφέρει ότι στη διαδικασία διαλόγου που βρίσκεται η Ελλάδα στην Ε.Ε. τα επιχειρήματά της είναι ισχυρά και δηλώνει αισιόδοξος για θετικά αποτελέσματα στο μέλλον.

Ο Αλ. Τσίπρας δεν παραλείπει να σημειώσει την πρόοδο του έργου του λεγόμενου νότιου διαδρόμου και του αγωγού TAP που περνάει από την Τουρκία και πηγαίνει προς την Ιταλία. «Συνεπώς θεωρούμε ότι η δυνατότητα να υπάρξει και ένας ακόμη αγωγός, παράλληλος σε αυτήν τη διαδρομή, είναι μια δυνατότητα ρεαλιστική και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει όλοι να συμφωνούμε, στο πλαίσιο μιας λογικής διαμερισμού και πολυδιάστατης στρατηγικής σε ό,τι αφορά τις πολλαπλές πηγές και τις πολλαπλές ροές ενέργειας, προκειμένου να διασφαλίσουμε αυτό που λέμε ενεργειακή ασφάλεια στην Ε.Ε.».

Ε.Ε. - Ρωσία και περιφερειακή ασφάλεια

Ως χώρα της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της, αλλά διατηρεί ακέραιο το δικαίωμα να έχει σχέσεις αλληλοσεβασού και συνεργασίας και με άλλες δυνάμεις, σημειώνει ο πρωθυπουργός. Επισημαίνει ότι προσωπικά είναι από τους ηγέτες που στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής έχει πολλές φορές τοποθετηθεί για την ανάγκη «να δούμε την ασφάλεια στην περιοχή μας ως ένα ενιαίο πλαίσιο, στο οποίο δεν μπορεί να λείπει η Ρωσία». «Δεν μπορεί να υπάρξει καμία αρχιτεκτονική ασφάλειας χωρίς να συμπεριλαμβάνει και τη Ρωσία» ξεκαθαρίζει.

Παραπέμποντας στην επιδείνωση της περιφερειακής ασφάλειας το τελευταίο διάστημα, αναφέρει ότι η Ρωσία είναι μία πολύ σημαντική χώρα, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει αναβαθμίσει τον ρόλο της, από τη Μεσόγειο, τη Λιβύη, τη Συρία, τη Μέση Ανατολή έως το Αφγανιστάν «και ως εκ τούτου δεν μπορεί κανείς να μη συζητάει μαζί της».

«Πολύ σημαντική η συμφωνία με τους βόρειους γείτονες μας»

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρεται στη συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας τον σταθεροποιητκό ρόλο που παίζει στα Βαλκάνια, ιδιαίτερα μετά την έξοδό της από την κρίση. «Είχαμε μια πάρα πολύ σημαντική συμφωνία με τους βόρειους γείτονές μας. Μια συμφωνία που αφορά την προοπτική της συνεργασίας και της ειρήνης στην περιοχή».

«Θέλουμε να λύνουμε ζητήματα που για χρόνια παραμένουν άλυτα» τονίζει δηλώνοντας υπέρμαχος «μιας τολμηρής, ενεργητικής, φιλειρηνικής εξωτερικής πολιτικής». Αναφέρει ότι αυτό το «ιστορικό βήμα», σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, δεν έχει να κάνει με τις επιλογές των γειτόνων, αν θα μπουν σε κάποιον διεθνή οργανισμό ή όχι, «αλλά με την επίλυση μιας ιστορικής εκκρεμότητας σε ό,τι αφορά την ονομασία της γείτονος».

Δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού

Ένα σημαντικό βήμα αναμένει ο πρωθυπουργός να γίνει στη συνάντηση αναφορικά και με τον διάλογο με την Τουρκία, «αλλά και τη σταθερή προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού σε μια δίκαιη και βιώσιμη βάση». Αυτό σημαίνει, συνεχίζει, «ότι θα πρέπει να αντιληφθούμε πως το νησί θα πρέπει να επανενωθεί, σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρχουν στο νησί κατοχικά στρατεύματα ούτε αναχρονιστικά μοντέλα εγγυήσεων τρίτων χωρών». Επισημαίνει δε την «πολύ θετική στάση» που κρατά διαχρονικά η Ρωσία.

Θέτει παράλληλα και το ζήτημα του διαλόγου και της συνεργασίας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο για τη διασφάλιση των ενεργειακών πηγών και την ασφαλή μεταφορά των ενεργειακών πηγών από τη νοτιοανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη.

«Τα του κράτους τω κράτει»

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι χώρα ανεξίθρησκη, αλλά και χώρα «με μακρά παράδοση σε ό,τι αφορά την παράλληλη πορεία των μεγάλων και ιστορικών στιγμών του ελληνικού έθνους, με τη θρησκευτική πίστη και ιδιαίτερα με την ορθόδοξη θρησκευτική πίστη από την ίδρυση του ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα». Είπε ότι αυτή η παράδοση είναι πολύ σημαντική για την Ελλάδα ανεξαρτήτως των προσωπικών πιστεύω του καθενός και την οποία οφείλει κανείς, ιδίως ένας πρωθυπουργός, να λαμβάνει σοβαρά υπόψη. «Εντούτοις οφείλω να πω ότι τα του κράτους τω κράτει, δηλαδή τα θέματα που αφορούν τις κρατικές σχέσεις αφορούν τις κυβερνήσεις και τα της Εκκλησίας την Εκκλησία. Δηλαδή αυτά τα οποία αφορούν την Εκκλησία και τις Εκκλησίες μας είναι ζητήματα που πρέπει να απασχολήσουν αποκλειστικά τις ηγεσίες των Εκκλησιών μας» σημείωσε.

Θετικός απολογισμός

Απαντώντας σε μια πιο προσωπική ερώτηση, για την εμπειρία του έως τώρα από τη διακυβέρνηση της χώρας, μίλησε για δυσκολίες πάρα πολύ μεγάλες και αποφάσεις πάρα πολύ δύσκολες, «για να μπορέσουμε σήμερα να λέμε ότι η Ελλάδα βγήκε από τα Μνημόνια, βγήκε από την κρίση, ατενίζει με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον έχουμε 300.000 λιγότερους άνεργους». Μίλησε για θετικό απολογισμό, με συνείδηση ότι έλαβε δύσκολες αποφάσεις προς όφελος της πλειοψηφίας του λαού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL