Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
"Γόνιμη συζήτηση" Γαβρόγλου - Βαρθολομαίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Γόνιμη συζήτηση" Γαβρόγλου - Βαρθολομαίου

«Υπήρξε πολύ γόνιμη συζήτηση. Φεύγω πολύ αισιόδοξος ότι αρχίζουμε να συζητάμε επί της ουσίας» υπογράμμισε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου μετά την ενημέρωση των μελών της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για το πλαίσιο συμφωνίας της κυβέρνησης με την Εκκλησία της Ελλάδος. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και οι μητροπολίτες «εξέφρασαν το ζωηρό ενδιαφέρον τους για τα προβλήματα του εφημεριακού κλήρου» και επιφυλάχθηκαν για τη θέση τους σχετικά με το πλαίσιο συμφωνίας.

«Βάλαμε πια και τα θεμέλια πολύ συγκεκριμένα, ώστε να αρχίσουμε να συζητάμε και επί του συγκεκριμένου περιεχομένου αυτής της συμφωνίας» επισήμανε ο Κ. Γαβρόγλου, ενώ τόνισε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για διασφάλιση των μισθολογικών δικαιωμάτων των κληρικών θα συζητηθεί με την Εκκλησία της Ελλάδος, με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και με την Εκκλησία της Κρήτης. «Είναι εντελώς προφανές ότι δεν πρόκειται εμείς να πάμε πίσω από τη σημερινή κατάσταση» σημείωσε ο Κ. Γαβρόγλου παρατηρώντας ότι τα περί «προσχηματικού» διαλόγου «έχουν ήδη διαψευσθεί».

Παράλληλα, η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης ενημέρωσε για τις συναντήσεις με εκπροσώπους της κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων που είχε πρόσφατα αντιπροσωπεία της, σημειώνοντας ότι ο Κ. Γαβρόγλου πρότεινε διμερή διάλογο για το θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών της Κρήτης.

Γεννηματά: Διακομματική Επιτροπή της Βουλής

Τη σύσταση διακομματικής επιτροπής της Βουλής για τις σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας πρότεινε η επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Φώφη Γεννηματά μετά τη συνάντησή της με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. «Αρκετά με τους αριστερούς και δεξιούς πολιτικούς ψάλτες που διχάζουν και εμπλέκουν την Εκκλησία στα μικροκομματικά τους παιχνίδια» υποστήριξε η Φ. Γεννηματά επισημαίνοντας την ανάγκη για «πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των απλών ιερέων».

Ξυδάκης σε Αμβρόσιο: Πέρασε ο καιρός των αφορισμών

«Προκαλεί αλγεινή εντύπωση σε κάθε καλόπιστο δημοκρατικό πολίτη ο τρόπος που μερικοί ιεράρχες αντιλαμβάνονται τον δημόσιο βίο. Πολιτικολογούν από άμβωνος, αποφαίνονται επί αστρονομικών θεμάτων, εξαπολύουν κηρύγματα μίσους, αρές και κατάρες, αλλά απαιτούν από τους αιρετούς αντιπροσώπους του ελληνικού λαού να μην εκφέρουν πολιτικές κρίσεις» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης για το εξώδικο του μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιου επειδή μίλησε για φόβο των ιερέων έναντι της υπερεξουσίας των ιεραρχών. «Ευτυχώς έχει περάσει ο καιρός του αναθέματος κατά του Ελευθερίου Βενιζέλου και των αφορισμών» σχολίασε δηκτικά ο Ν. Ξυδάκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL