Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.3°C20.4°C
2 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.6°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.6°C18.8°C
2 BF 81%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
24.8°C24.8°C
6 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.4°C
0 BF 100%
Υποψήφιος δήμαρχος στον Πειραιά ο Νίκος Μπελαβίλας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υποψήφιος δήμαρχος στον Πειραιά ο Νίκος Μπελαβίλας

Και εκεί που όλα έδειχναν πως ο συνδυασμός του Γιάννη Μώραλη -βλέπε Βαγγέλης Μαρινάκης- θα είχε έναν εύκολο περίπατο στον Πειραιά, η υποψηφιότητα του Νίκου Μπελαβίλα αλλάζει τα δεδομένα. Ο Πειραιώτης αρχιτέκτονας, καθηγητής στο ΕΜΠ και με αδιάλειπτη και συνεπή παρουσία στα κινήματα και τους αγώνες στο μεγάλο λιμάνι, ιδρυτικό μέλος του "Λιμανιού της Αγωνίας", έκανε δεκτή την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να δώσει τη μάχη απέναντι στην ολιγαρχία, όπως ο ίδιος τη χαρακτηρίζει.

Με δήλωσή του στο Facebook έθεσε με σαφήνεια τον στόχο: "Να φύγει η ολιγαρχική γάγγραινα από τον Πειραιά, όχι μόνο γιατί απειλεί τον Πειραιά και τους ανθρώπους του, αλλά γιατί απειλεί να επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα. Το φαινόμενο ολιγαρχών που αγοράζουν δήμους και κανάλια, πριν αγοράσουν την ίδια την εξουσία, απειλεί ευθέως τη δημοκρατία".

"Όλες οι δυνάμεις να χτυπάνε στα σφυριά και στα αμόνια"

Μια τοποθέτηση που για πολλούς και πολλές στον Πειραιά λειτουργεί με όρους συσπείρωσης και δημοκρατικής συστράτευσης, κάτι που φαίνεται ήδη από τις πρώτες αντιδράσεις στην πόλη του Πειραιά, που έμοιαζε να παρακολουθεί όλη την προηγούμενη περίοδο να παγιώνεται μια κυριαρχία της μεταπολιτικής που εκφράζει ο "Πειραιάς Νικητής" του Γ. Μώραλη και του Β. Μαρινάκη.

Με συνέντευξή του στο Κόκκινο και στην Ευγενία Λουπάκη ο Ν. Μπελαβίλας έδωσε το πρώτο στίγμα της υποψηφιότητάς του. "Δεν πρόκειται να κάνουμε πέντε μήνες προεκλογική καμπάνια, αυτά ο κ. Μαρινάκης, που έχει τα λεφτά να τα πετάει" είπε χαρακτηριστικά.

"Εμείς θα κάνουμε οικονομία δυνάμεων, θα ενημερώσουμε τον κόσμο, θα κάνουμε την κοινωνική δουλειά που πρέπει να κάνουμε, θα δουλέψουμε το Διαδίκτυο όπως ξέρουμε" πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι τον τελευταίο ένα - ενάμιση μήνα, εκεί που είναι η πραγματική προεκλογική δουλειά, "θα πέσουν και όλες οι δυνάμεις να χτυπάνε στα σφυριά και στα αμόνια".

Η απεύθυνση μάλιστα θα είναι στον κόσμο που "που απογοητεύτηκε, διαφώνησε, στενοχωρήθηκε με τις αδυναμίες μας και τις δικές μας παθογένειες στον Πειραιά".

Να διευρυνθεί πολύ και γρήγορα ο κύκλος

Σε αυτό το πλαίσιο εξέφρασε την πρόθεσή του για ευρεία συσπείρωση. "Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να διευρυνθεί πολύ και γρήγορα ο κύκλος" είπε χαρακτηριστικά και δήλωσε "βέβαιος" ότι αυτό θα επιτευχθεί. "Οι ομάδες υπάρχουν ήδη, έμπειρες και πολλές, με παράδοση στη δημοτική δουλειά, με είκοσι χρόνια ιστορίας, από το δημοτικό συμβούλιο, ενεργοί πολιτικά" είπε, ενώ έκανε λόγο για ανάγκη ενός "ξεκάθαρου" μετώπου "απέναντι σε αυτή τη δραματική ιστορία" συμπεριλαμβάνοντας και το ΚΚΕ.

Μάλιστα, χωρίς να τον κατονομάσει, εξέφρασε την εκτίμησή του για τον πιθανό υποψήφιο του ΚΚΕ, επισημαίνοντας βέβαια πως "για δικούς του λόγους" δεν θα συνεργαστεί.

Πίσω από την απόσυρση Κορκίδη είναι ο Βαγγέλης Μαρινάκης

Ο Νίκος Μπελαβίλας μάλιστα υπογράμμισε ότι, εάν τελικά κατέβαινε ως υποψήφιος ο Βασίλης Κορκίδης, "θα σκεφτόμουν τρεις φορές να κατέβω, ότι έχω έναν πολύ αξιοπρεπή αντίπαλο, δημοκράτη με διαφορετικές ιδέες, που έχει πολύ κύρος" χαρακτηρίζοντας "δραματικό" το ότι η Ν.Δ. τον απέσυρε από την κούρσα, τονίζοντας ότι είναι "ένας άνθρωπος που εκτιμά όλος ο Πειραιάς".

Δεν δίστασε επιπλέον να μιλήσει για την αιτία πίσω από αυτή την απόφαση, που κανείς δημόσια "δεν τολμά να πει". "Αυτό που σκέφτομαι είναι ότι υπάρχει ένα όνομα, που ψιθυρίζεται στους διαδρόμους, ακούγεται στα παρασκήνια" σημείωσε και πρόσθεσε: "Είπα να τολμήσω εγώ: Βαγγέλης Μαρινάκης είναι το όνομα".

Άλλος είναι ο Ολυμπιακός που θέλουμε

"Άλλος είναι ο Ολυμπιακός που ξέρουμε και θέλουμε, του Αργυρούδη και του Γιούτσου, όλων αυτών των ποδοσφαιριστών, άλλο είναι η διαχείριση ομάδων από επιχειρηματίες για το δικό τους ατομικό σχέδιο" τόνισε αναφερόμενος στο ζήτημα της ιστορικής ομάδας του Πειραιά.

Άλλωστε ο Ολυμπιακός εργαλειοποιήθηκε στις προηγούμενες εκλογές από την παράταξη που βρίσκεται σήμερα στο τιμόνι του δήμου. Δεν ήταν λίγες οι φορές που είχαμε ακούσει ή διαβάσει για μια "ολυμπιακή υποψηφιότητα, πάνω από πολιτικές και κόμματα" κατά την προεκλογική περίοδο.

"Ο Πειραιάς μεγάλωσε με τους αδελφούς Ανδριανόπουλου, ήταν κοινωνικοί ήρωες στην πόλη. Υπήρχαν ποδοσφαιριστές σπουδαίοι που αφήσαν μία παράδοση, που ποτέ δεν ενέπλεξαν εργαλεία τέτοιου τύπου στην πολιτική" σημείωσε υπογραμμίζοντας πως "υπάρχει μνήμη σε πολλές πειραιώτικες γενιές της αξιοπρέπειας".

Σύγκρουση με το ψευδές "no politica"

Ταυτόχρονα τόνισε πως χρειάζεται σύγκρουση με το "ψευδές no politica". Μίλησε χαρακτηριστικά για το "δηλητηριώδες no politica, που λανσαρίστηκε από τον ίδιο τον κ. Μαρινάκη για να καλύψει ουσιαστικά τις δολοφονίες της Χρυσής Αυγής".

"Αυτό το no politica που έκρυβε όλη τη φασιστική επιδρομή στις αθλητικές ομάδες, όλον τον τραμπουκισμό για πολιτικούς λόγους, αυτό το fake, ψευδές no politica που ήταν πολύ πολιτικό, με αυτό οφείλουμε να τα βάλουμε ευθέως, κατά μέτωπο, γιατί κρύβει μέσα και τις μαύρες συμμορίες που τις είδαμε στην προηγούμενη προεκλογική περίοδο να βγαίνουν στους δρόμους τις τελευταίες 48 ώρες" είπε.

Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες ημέρες του προεκλογικού αγώνα το 2015 εκλογικά κέντρα δέχθηκαν επιθέσεις ενώ ακόμη και αντίπαλοι υποψήφιοι -έως και ο "γαλάζιος" πρώην δήμαρχος Β. Μιχαλολιάκος- είχαν πέσει θύματα τραμπουκισμών από "φουσκωτούς".

Τέλος, επισήμανε ότι θα συνεχίσει στον ρόλο που έχει στο Γραφείο Ανάπλασης στην Αθήνα. "Δεν είμαι ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος πρόεδρος Δ.Σ. εταιρείας που κατεβαίνει υποψήφιος κάπου, μην τρελαθούμε", είπε χαρακτηριστικά.

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ

Σε Κεντρική Επιτροπή το σαββατοκύριακο προσανατολίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ

Στον τελικό δρόμο για την κατάρτιση του χάρτη των αυτοδιοικητικών υποψηφιοτήτων μπαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Δήμο Αθήνας και τον Δήμο Θεσσαλονίκης, μετά την απόφαση Μπουτάρη να "κρεμάσει τα παπούτσια", να εκκρεμούν. Σύμφωνα με κομματικές πηγές, το ερχόμενο σαββατοκύριακο, όπως όλα δείχνουν, πρόκειται να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή με αντικείμενο αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές. Σε αυτό το πλαίσιο επίκειται και συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL