Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.0°C
3 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
17.6°C21.6°C
2 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.6°C24.4°C
3 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.8°C23.8°C
1 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.9°C20.2°C
0 BF 72%
Απειλές από τον Δωδώνης Χρυσόστομο για... λευκή απεργία ιερέων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απειλές από τον Δωδώνης Χρυσόστομο για... λευκή απεργία ιερέων

Με απειλές για προεκλογική αξιοποίηση της επιρροής της Εκκλησίας, αλλά και για «λευκή απεργία» και κοινωνικό αυτοματισμό απάντησε ο μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος σε όσους υποστηρίζουν την αλλαγή του καθεστώτος μισθοδοσίας των κληρικών.

Παράλληλα ο μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος αναφέρθηκε στο ίδιο ζήτημα με τον γνωστό αντικομμουνισμό του. Την ίδια ώρα ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος απέφυγε κάθε σχόλιο για τις δημόσιες αντιπαραθέσεις μητροπολιτών για τη συμφωνία της Εκκλησίας με την κυβέρνηση επιμένοντας ότι «εγώ θα μιλήσω τελευταίος».

«Εκλογές έρχονται, να πει το κάθε κόμμα τη θέση του για την Εκκλησία» υποστήριξε ο Χρυσόστομος ισχυριζόμενος ότι η κυβέρνηση έπρεπε να έχει αναγγείλει τις προθέσεις για τη συμφωνία με την Εκκλησία στις προγραμματικές της δηλώσεις, «για να ξέρανε και οι κληρικοί τι θα ψηφίσουν».

Μάλιστα ισχυρίστηκε ότι «δεν είδα ποτέ κανένα κόμμα και καμία κυβέρνηση να είναι υπέρ της Εκκλησίας» αναφέροντας ως μόνη εξαίρεση τον Γεώργιο Παπανδρέου, ο οποίος είχε προχωρήσει σε αυξήσεις στους... ιερείς πριν από τον εκλογικό του θρίαμβο στις εκλογές του 1964!

«Με κανέναν δεν ταυτιζόμαστε»

«Με κανέναν δεν ταυτιζόμαστε, απλούστατα με κάποιους δεν θα ταυτιστούμε» προειδοποίησε ο Χρυσόστομος σε σχέση με τις θέσεις των κομμάτων για τη μισθοδοσία των κληρικών και πρόσθεσε πως «θα αποφασίσουν ό,τι θέλουν, αλλά θα αποφασίσουμε κι εμείς στη συνέχεια». Σχολίασε δε ότι, σε περίπτωση περικοπής των μισθών των ιερέων, αυτοί θα αναγκαστούν να βρουν δεύτερη δουλειά και κατά συνέπεια δεν θα μπορούν να βρίσκονται δίπλα στον πιστό στην ανάγκη του.

Κοινωνικός αυτοματισμός κατά των πιστών

Ο μητροπολίτης Δωδώνης προχώρησε ένα βήμα ακόμα επικαλούμενος ουσιαστικά τον κοινωνικό αυτοματισμό, καθώς υποστήριξε ότι, αν οι πολίτες στηρίξουν τη διακοπή της μισθοδοσίας των κληρικών από το Δημόσιο, τότε κι αυτοί θα προχωρήσουν σε «λευκή απεργία». «Όταν θα μας λέει κάποιος να του βαφτίσουμε το παιδί, θα του λέμε 'έλα την Τετάρτη στις 3 η ώρα το μεσημέρι, γιατί εκείνη την ώρα ευκαιρώ', έτσι θα του πούμε κι εμείς του κόσμου» ισχυρίστηκε χαρακτηριστικά.

Αντικομμουνιστικό παραλήρημα από τον Αμβρόσιο

Ο Αμβρόσιος υποστήριξε ότι «ο κ. Τσίπρας έχει στρατολογηθεί εκ μέρους ξένων δυνάμεων και διεθνών οικονομικών παραγόντων προκειμένου να καταστρέψει την Ελλάδα μας, να αλλοιώσει τον ορθόδοξον χαρακτήρα και προσανατολισμό της» και ισχυρίστηκε ότι «η Ελλάδα οφείλει στην Εκκλησία την ύπαρξη και την υπόστασή της! Αντιθέτως, η Εκκλησία ουδέν οφείλει στην Πολιτεία, όπως ισχυρίζονται οι ΣΥΡΙΖΑίοι, τ.έ. οι εχθροί και της πίστεως και της πατρίδος!».

Παράλληλα υπενθύμισε την εκτέλεση του παπα-Σκρέκα στα Τρίκαλα κατά τον Εμφύλιο ως «χαρακτηριστικόν δείγμα της μοχθηρότητος των κομμουνιστών κατά των ορθοδόξων κληρικών»!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL