Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Κ. Γαβρόγλου: «Πολύ άμεσα» να ολοκληρωθεί ο διάλογος για το πλαίσιο της συμφωνίας Πολιτείας - Εκκλησίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κ. Γαβρόγλου: «Πολύ άμεσα» να ολοκληρωθεί ο διάλογος για το πλαίσιο της συμφωνίας Πολιτείας - Εκκλησίας

Με προσεγγίσεις και διαδοχικά βήματα θα γίνει η προσπάθεια να διευκρινιστεί το περιεχόμενο του πλαισίου που περιγράφουν για την ρύθμιση των σχέσεων Πολιτείας και Εκκλησίας η συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου και η απόφαση της ιεραρχίας να συνεχιστεί αυτή η συζήτηση, «γιατί όχι;» και με εκπροσώπους των ιερέων, είπε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου μιλώντας Στο Κόκκινο.

Ο κύκλος των συζητήσεων, κατά τον ίδιο, πρέπει να ολοκληρωθεί «πολύ άμεσα», ενώ αν δεν προκύψουν συμφωνίες, κάποιος πρέπει να πάρει «την ευθύνη της επόμενης ημέρας» και αυτός είναι η κυβέρνηση.

Για την έναρξη επαφών σε σχέση με την συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου, ο κ. Γαβρόγλου είπε ότι «μετά από εντολή του πρωθυπουργού, θα κάνω έναν κύκλο συζητήσεων, για να διευκρινιστούν ένα σύνολο ζητημάτων που ενδεχομένως δεν έχουν γίνει κατανοητά, αλλά και για να καταλάβουμε το βάθος και τον χαρακτήρα των αντιδράσεων» για μία «ιστορική συμφωνία» που «αλλάζει μία ιστορική πραγματικότητα, κατά την γνώμη μας και προς όφελος της Πολιτείας και του κράτους. Αυτό πρέπει να το επικοινωνήσουμε, να το κατανοήσει η ελληνική κοινωνία ... Είναι μία συμφωνία που έχει ευρύτατη αποδοχή».

Σε αυτήν την προσπάθεια, ωστόσο, όπως τόνισε ο ίδιος, «μπλέκονται μία σειρά ζητημάτων, άλλα καλοπροαίρετα, άλλα κακοπροαίρετα, άλλα θέλουν να κομματικοποιήσουν την όλη υπόθεση. Δεν έχουμε τίποτε να φοβηθούμε, αλλά να εξαντλήσουμε τον διάλογο και να πάρουμε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες. Πολύ άμεσα πρέπει να ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος των συζητήσεων, με τον αρχιεπίσκοπο, την Εκκλησία της Κρήτης, με τον οικουμενικό πατριάρχη, με διάφορους μητροπολίτες αν θέλουν. Θα διευκρινίσουμε, θα ακούσουμε και θα επανέλθουμε».

«Γιατί όχι;» απάντησε εξάλλου σε άλλο σημείο ο κ. Γαβρόγλου σε ερώτηση για την προοπτική συνάντησης με εκπροσώπους των ιερέων. «Όταν αρχίζεις έναν διάλογο, αυτός ποτέ δεν γίνεται από μηδενική βάση, αλλά πάντα με ένα πλαίσιο. Προσπαθείς λοιπόν με προσεγγίσεις και διαδοχικά βήματα να συγκεκριμενοποιήσεις το περιεχόμενο αυτού του πλαισίου. Αυτό ακολουθούμε ... είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε με όσους έχουν να καταθέσουν σοβαρές προτάσεις».

Ο δικός τρόπος είναι διάλογος χωρίς σύγκρουση

Υπογράμμισε μάλιστα ότι η συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου έδειξε και «τον τρόπο με τον οποίο επιδιώκουμε να γίνουν αυτές οι ρυθμίσεις, την μη σύγκρουση και τον διάλογο», αλλά προσέθεσε ότι «εάν εξαντληθεί ο διάλογος και δεν προκύψουν συμφωνίες, τότε είναι προφανές ότι κάποιος πρέπει να πάρει την ευθύνη της επόμενης ημέρας. Αυτός ο κάποιος είναι η κυβέρνηση, δεν το αμφισβητεί κανείς, έτσι είναι το πολίτευμα».

Ο κ. Γαβρόγλου επεσήμανε επίσης ότι «το πολύ θετικό είναι η ομόφωνη απόφαση της ιεραρχίας, ότι συνεχίζουν τη συζήτηση, είναι κάτι που δεν τονίζεται επαρκώς».

Δεν είναι «μαυρόασπρο» το θέμα της μισθοδοσίας των ιερέων

Ειδικά για το θέμα της μισθοδοσίας των ιερέων, ο κ. Γαβρόγλου είπε ότι «πρέπει να διευκρινιστεί ... εσάς δεν σας κάνει εντύπωση ότι μέχρι τώρα πολλοί ιεράρχες θεωρούσαν το Δημόσιο ως τον βασικό κίνδυνο έναντι της Εκκλησίας ... τώρα, στα καλά καθούμενα, λένε "δεν πρέπει να φύγουμε από το Δημόσιο" ... δεν υπάρχει -τουλάχιστον- μία αντίφαση;».
 
Σε άλλο σημείο επίσης εκτίμησε ότι «θα φανεί και από την εξέλιξη των πραγμάτων ότι δεν είναι "μαυρόασπρο", είναι ένα εξαιρετικά σύνθετο ζήτημα, που θα πρέπει να το διευκρινίσουμε, να το κατανοήσουν ορισμένοι ιεράρχες, να το κατανοήσει η κοινωνία».

Στο όριο του κακού αστείου τα περί προεκλογικών κινήσεων

Αναφερόμενος στην στάση που έχει τηρήσει η αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Γαβρόγλου είπε ότι «δεν μπορεί κάθε τρεις ημέρες να αλλάζουν άποψη. Άλλα τις πρώτες ώρες, άλλα μετά, χτες η κ. Κεραμέως είπε εντελώς άλλα, ο κ. Γεωργιάδης λέει άλλα ... τα ίδια για τα πανεπιστήμια, τα ίδια για τα σχολεία. Κάθε ημέρα, ανάλογα με το ακροατήριο λένε και διαφορετικά πράγματα...».
 
Επεσήμανε επίσης ότι «η Εκκλησία δεν είναι τόσο αφελής, ακόμη και αν υπήρχε απίστευτα δόλιο σχέδιο της κυβέρνησης» να την χρησιμοποιήσει για προεκλογικές σκοπιμότητες. Αυτοί που «λένε αυτά, πρέπει να έχουν και έναν σεβασμό σε έναν θεσμό. Ο δικός μας σεβασμός είναι δεδομένος, ανεξάρτητα από τις δικές μας πεποιθήσεις. Είναι θεσμός με ιστορικότητα, συγκεκριμένο κοινωνικό έρισμα ... Αν λέει κανείς όπως η ΝΔ ότι η Εκκλησία έχει εμπλακεί στα προεκλογικά τερτίπια του ΣΥΡΙΖΑ, είναι στο όριο του κακού αστείου».
 
Θύμισε μάλιστα ότι «η ΝΔ λέει τα ίδια και για τους διορισμούς των εκπαιδευτικών. Έχουμε 10 χρόνια να διορίσουμε εκπαιδευτικούς, έχουμε εγγράψει το κόστος στον προϋπολογισμό, σε λίγο θα ανακοινώσουμε τον τρόπο πρόσληψης και θα ανοίξει το σύστημα αιτήσεων. Και λένε ότι αυτό είναι προεκλογικό ... ποιο, ότι 12 χρόνια έχουμε να κάνουμε προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών;», αναρωτήθηκε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL