Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Μάριο Σεντένο στην Ευρωβουλή: / Μάριο Σεντένο στην Ευρωβουλή: Η Ελλάδα θα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους και το 2019
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μάριο Σεντένο στην Ευρωβουλή: / Μάριο Σεντένο στην Ευρωβουλή: Η Ελλάδα θα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους και το 2019

Την άποψη ότι η ελληνική οικονομία κινείται στη σωστή κατεύθυνση εξέφρασε χθες ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο μιλώντας στην Ευρωβουλή, ενώ σήμερα αναμένεται να δημοσιευτούν η επίσημη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον ελληνικό προϋπολογισμό και η πρώτη έκθεση προόδου στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής επιτήρησης.

«Η Ελλάδα δεν πέρασε εύκολες μέρες και οι Έλληνες πολίτες ακόμη λιγότερο, γιατί η χώρα χρειάστηκε να διανύσει μια μεγάλη πορεία μεταρρυθμίσεων» είπε ο Μ. Σεντένο σε ομιλία του ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προσθέτοντας ότι η κατάσταση είναι πολύ πιο θετική, η ανάπτυξη έχει επιστρέψει, οι δημοσιονομικοί στόχοι έχουν επιτευχθεί και ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% έχει υπερκεραστεί. Επιπρόσθετα, ο Μ. Σεντένο τόνισε ότι η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να παραμείνει σε αυτή τη θετική πορεία, εφαρμόζοντας αναπτυξιακές πολιτικές και μεταρρυθμίσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη ενόψει των σημερινών ανακοινώσεων, ο Μ. Σεντένο είπε ότι το Eurogroup εργάζεται πάντα στη βάση των εκτιμήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αυτή τη στιγμή οι εκτιμήσεις για την Ελλάδα είναι πολύ θετικές. Απόδειξη, είπε, είναι ότι η Ελλάδα δεν έλαβε διευκρινιστική επιστολή από την Επιτροπή για το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσε, έχει επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους και τον σημαντικό στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ και όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι και το 2019 θα τους επιτύχει.

Ο Δ. Παπαδημούλης στην παρέμβασή του αναφέρθηκε σε προηγούμενες δηλώσεις του Μ. Σεντένο ότι με βάση την υπεραπόδοση και με το ότι η πρόσθετη περικοπή των συντάξεων είναι ένα δημοσιονομικό και όχι διαρθρωτικό μέτρο αυτή η περικοπή δεν είναι αναγκαία. Επισήμανε δε τις προχθεσινές δηλώσεις του επιτρόπου Οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί ότι δεν θα υπάρχουν δυσάρεστες εκπλήξεις.

Συνεχίζοντας, ο Μ. Σεντένο σημείωσε ότι όλα τα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής εξετάζονται από την Επιτροπή στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας και σήμερα θα δημοσιοποιηθεί η πρώτη μεταμνημονιακή έκθεση για την Ελλάδα.

Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Γιώργου Κύρτσου σχετικά με το δημόσιο χρέος της Ελλάδας που αυξήθηκε στο 182% του ΑΕΠ, ο πρόεδρος του Eurogroup απάντησε ότι το σημαντικό είναι οι ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας να παραμένουν σε λογικά επίπεδα, συμβατά με την ανάπτυξη. Γι' αυτό, τόνισε, το Eurogroup αποφάσισε να επιμηκύνει περαιτέρω την αποπληρωμή των δανείων της Ελλάδας και να δημιουργήσει ένα ταμειακό απόθεμα που θα καλύπτει τις δανειακές ανάγκες της χώρας για τους επόμενους 22 μήνες, ακόμα και σε περιόδους διαταραχών στις αγορές, τις οποίες, σημείωσε, δεν αναμένουμε. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η μόχλευση και η μείωση των κόκκινων δανείων είναι ένα πολύ δύσκολο, αλλά αναγκαίο εγχείρημα και πως το σημαντικό είναι οι δείκτες των κόκκινων δανείων να μειώνονται για «να είμαστε βέβαιοι ότι τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση».

Σημειώνεται ότι, στη βάση των πορισμάτων της Επιτροπής για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο της “ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας”, το Eurogroup αναμένεται να λάβει αποφάσεις για την επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών των ευρωπαϊκών χωρών από τα ελληνικά ομόλογα (ΑNFA και SMP) όπως προβλεπόταν στην απόφαση του Eurogroup για την ολοκλήρωση του προγράμματος. Αυτό όμως δεν συνδέεται με τον προϋπολογισμό για το 2019 που περιλαμβάνει τα θετικά μέτρα και τη μη εφαρμογή των περικοπών στις συντάξεις και ανήκει στη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL