Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σκόνη
19 °C
17.1°C20.4°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ομίχλη
14 °C
12.1°C16.6°C
1 BF 92%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
16.0°C17.7°C
3 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
19 °C
18.3°C19.3°C
2 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
13 °C
12.9°C14.1°C
0 BF 100%
Συνολικό πόρισμα στις 6 Δεκεμβρίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνολικό πόρισμα στις 6 Δεκεμβρίου

Στις 6 Δεκεμβρίου θα αποφασίσει το πόρισμά της η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα σκάνδαλα στην Υγεία. Τη μικρή παράταση εργασιών αποφάσισε χθες ομόφωνα η Εξεταστική ύστερα από πρόταση του προέδρου της Αντώνη Μπαλωμενάκη και εισήγηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρου Λάππα, ο οποίος έχει αναλάβει τη σύνταξη όλου του πορίσματος που είναι περίπου 600 σελίδες. Έτσι, το πόρισμα για το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν θα συζητηθεί αύριο, αλλά στις 4 Δεκεμβρίου, ώστε στις 6 Δεκεμβρίου να πραγματοποιηθεί η τελευταία συνεδρίαση επί του συνόλου των σκανδάλων (Ντυνάν, αρθροσκοπήσεις, φάρμακο, ΚΕΕΛΠΝΟ). Το πόρισμα θα δοθεί στον πρόεδρο της Βουλής στις 10 Δεκεμβρίου.

Επιστολή Μ. Παπασπύρου

Σημειώνεται ότι η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου με επιστολή της προς την Εξεταστική επιβεβαιώνει ότι βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στοιχεία στην κρύπτη του ΚΕΕΛΠΝΟ τα οποία δεν είχαν παραδοθεί στις εισαγγελικές αρχές που είχαν πραγματοποιήσει κατάσχεση το φθινόπωρο του 2016 ούτε είχαν παρασχεθεί στα μεικτά κλιμάκια ελέγχου κατά τη διάρκεια του ελέγχου. Όμως εξήγησε πως δεδομένης της προανακριτικής διαδικασίας και του γεγονότος ότι επεξεργάζονται τα στοιχεία τώρα από την υπηρεσία, δεν μπορεί να δώσει περαιτέρω στοιχεία στην Εξεταστική Επιτροπή όπως της είχε ζητηθεί.

"Παθογένειες, μίζες, ρεμούλες"

Στη χθεσινή συνεδρίαση συζητήθηκε το πόρισμα της Εξεταστικής για το φάρμακο, με την πλειοψηφία να εκτιμά ότι υπήρξε σκανδαλώδης διαχείριση 23 δισ. ευρώ από τα συνολικά 85 δισ. στην Υγεία. Υπενθυμίζεται ότι η συνολική δαπάνη Υγείας υπολογίζεται στα 265 δισ. ευρώ, ενώ η συνολική φαρμακευτική δαπάνη -δημόσια και ιδιωτική- ανήλθε, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΦ, στα 93 δισ. ευρώ.

"Υπήρχαν παθογένειες, στρεβλώσεις, σπατάλες, συναλλαγές, μίζες, ρεμούλα, διαφθορά, εκμαυλισμός συνειδήσεων, δωροδοκίες και δωροληψίες, διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, εξωφρενικές τιμές ορισμένων φαρμάκων, απουσία μηχανισμού αξιολόγησης της θεραπευτικής αξίας των φαρμακευτικών προϊόντων, της προετοιμασίας της τιμολόγησης και ανατιμολόγησης νέων φαρμάκων μέχρι τον Νοέμβριο του 2013, διαπλεκόμενη τιμολογιακή πολιτική φαρμάκου, χωρίς καμία διαπραγμάτευση τιμών επί σειρά ετών", τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σάκης Παπαδόπουλος.

Αρνητική η Ν.Δ.

Απορριπτική ήταν η Ν.Δ. για το πόρισμα της πλειοψηφίας. "Πρόκειται για ένα κείμενο ασύνδετο και ατεκμηρίωτο. Η αποσπασματική χρήση των πρακτικών της Επιτροπής δεν οδηγεί πουθενά και σίγουρα δεν μπορεί να στηρίξει κατηγορίες για πολιτικά πρόσωπα. Η απόπειρα ενοχοποίησης πολιτικών που υλοποιήθηκαν πέφτει στο κενό", υποστήριξε ο Γιώργος Βλάχος. "Η κυβέρνηση της Ν.Δ., σε συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή Οδηγία 105/89 περί διαφάνειας στον καθορισμό τιμής και την αποζημίωση φαρμάκων, έδωσε στοχευμένες αυξήσεις σε φθηνά φάρμακα και καταξιωμένα στην αγορά, εγχώριας κυρίως παραγωγής, προκειμένου να εμποδίσει την υποκατάστασή τους από νεότερα και ακριβότερα, ίδιας θεραπευτικής αποτελεσματικότητας, προκειμένου να συγκρατηθεί η άσκοπη αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης", υποστήριξε.

ΠΑΣΟΚ: Μετά το 2004 εκτινάσσεται

"Είναι απορίας άξιον να δούμε γιατί έως και το 2004 περίπου η φαρμακευτική δαπάνη συμβαδίζει στην Ελλάδα με τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ και μετά το 2004 εκτινάσσεται", είπε η εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου.

ΚΚΕ: Στη Δικαιοσύνη

Την αποστολή του φακέλου στη Δικαιοσύνη "για να διερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες" πρότεινε ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης.

ΑΝ.ΕΛΛ.: Αρμόδια η Δικαιοσύνη

"Δεν βρέθηκαν προσωποποιημένες ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων για την πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης", σημείωσε ο εισηγητής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς. "Η Εξεταστική δεν έχει αρμοδιότητα να το κάνει. Αυτό που έχει να κάνει, είναι να αναδείξει γεγονότα συγκεκριμένα, αληθινά γεγονότα, όχι ψεύτικα. Από εκεί και πέρα, η Δικαιοσύνη νομίζω ότι είναι αρμόδια να δει το θέμα, αν υπάρχουν ή όχι ποινικές ευθύνες", απάντησε ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL