Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C23.1°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες
17 °C
14.1°C19.6°C
3 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.0°C16.0°C
5 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C23.8°C
2 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.0°C15.9°C
0 BF 72%
Στρωμένος με τα θετικά μέτρα ο δρόμος προς την 3η Δεκεμβρίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στρωμένος με τα θετικά μέτρα ο δρόμος προς την 3η Δεκεμβρίου

Το “βλέμμα” στην οργάνωση των θετικών νομοθετικών πρωτοβουλιών που ξεπερνούν τα 900 εκατ. και θα εφαρμοστούν από 1.1.2019 στρέφει τώρα η κυβέρνηση. Το προχθεσινό EWG δεν προέβαλε ενστάσεις στο σχέδιο του ελληνικού προϋπολογισμού και στη θετική εισήγηση της Κομισιόν, δίνοντας επί της ουσίας το πράσινο φως στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει με τους σχεδιασμούς της όπως ακριβώς τους είχε προδιαγράψει.

Όπως φάνηκε, δεν προέκυψε κάποια γερμανική ή ολλανδική (σε πείσμα όσων ανέμεναν, όχι απαραίτητα αδίκως κάτι τέτοιο) ένσταση, συνεπώς παρέχεται η ευχέρεια στην ελληνική πλευρά να ασκήσει τρόπον τινά κοινωνική πολιτική, χωρίς αντιδράσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να “πλήξουν” τα σταθερά βήματα προόδου της ελληνικής οικονομίας μεταφραζόμενες σε αυξήσεις της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων. Με άλλα λόγια, εάν για παράδειγμα η γερμανική πλευρά επέλεγε για λόγους -μη συνυφασμένους με την οικονομική λογική- να ζητάει να περικοπούν οι συντάξεις, τότε το πιθανότερο σενάριο θα ήταν να προχωρήσει η κυβέρνηση, προφανώς με τη στήριξη της Κομισιόν, στη μη εφαρμογή του μέτρου και τότε πολλοί ένθεν κακείθεν θα έκαναν λόγο για αντιστροφή των μεταρρυθμίσεων, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται οι αγορές και κατ' επέκταση οι αποδόσεις των ομολόγων.

Προϋπολογισμός με όλες τις δεσμεύσεις Τσίπρα στη ΔΕΘ

“Ήταν μια εξέλιξη που αναμέναμε καθώς το μέτρο της περικοπής των συντάξεων ήταν αχρείαστο για την επίτευξη του στόχου του 3,5%” ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής και τόνισε ότι “πρόκειται για μια πολύ αισιόδοξη και θετική εξέλιξη που επιβεβαιώνει και τη θέση μας ότι είμαστε εκτός πια της μνημονιακής περιόδου και που εκτιμώ ότι δίνει το στίγμα της νέας φάσης στην οποία έχουμε περάσει”.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφέρθηκε και στις θετικές παρεμβάσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση αναφέροντας πως "ο ελληνικός προϋπολογισμός περιλαμβάνει όλες τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ", για να συμπληρώσει με νόημα: "Είναι η πρώτη φορά που μετά από δέκα χρόνια ελληνικός προϋπολογισμός περιέχει μέτρα δημοσιονομικής επέκτασης".

Μένουν τα... τυπικά στο Eurogroup

Όμως, αναμένονται και επόμενα βήματα, τα οποία φαντάζουν εντελώς τυπικά αυτή τη στιγμή. Στο Eurogroup της 3ηςΔεκεμβρίου θα ληφθεί η τελική και επίσημη απόφαση για τον προϋπολογισμό της Ελλάδας το 2019, δήλωσε χθες από τις Βρυξέλλες αξιωματούχος της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο στις 3 Δεκεμβρίου στο Eurogroup θα εξεταστούν όλοι οι προϋπολογισμοί των χωρών - μελών της Ευρωζώνης. Όσον αφορά την Ελλάδα, εκτός από τον προϋπολογισμό θα εξεταστεί και η πρώτη μεταμνημονιακή έκθεση “διευρυμένης εποπτείας” των θεσμών για την πορεία των μεταρρυθμίσεων.

Όπως εξήγησε, τo ΕuroWorking Group συζήτησε το ζήτημα των συντάξεων και το προσχέδιο του προϋπολογισμού της Ελλάδας για το 2019, προκειμένου να μπορέσει να κατατεθεί στη Βουλή των Ελλήνων στις 21 Νοεμβρίου, ανέφερε ο ίδιος παράγοντας της Ευρωζώνης, αποφεύγοντας ωστόσο να αναφερθεί στο τι συμφωνήθηκε.

Τέλος, ο ίδιος αξιωματούχος διευκρίνισε ότι το ελληνικό ζήτημα ούτε θα συζητηθεί ούτε περιλαμβάνεται στην ατζέντα του έκτακτου Eurogroup που θα γίνει στις 19 Νοεμβρίου με θέμα την εμβάθυνση της Ευρωζώνης.

Το χρονοδιάγραμμα μέχρι τις 21 Νοεμβρίου

Επομένως, αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα, το οποίο φαίνεται ότι θα ακολουθηθεί. Στη συνεδρίαση της 3ης Δεκεμβρίου -και ενώ νωρίτερα, στις 21 Νοεμβρίου, η Κομισιόν θα έχει εκδώσει τις εκθέσεις της επί του προϋπολογισμού όλων των κρατών της Ευρωζώνης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου- το Eurogroup θα τοποθετηθεί πολιτικά επί των προϋπολογισμών. Το μείζον θέμα δεν είναι άλλο από τον ιταλικό προϋπολογισμό.

Στις 21 Νοεμβρίου παράλληλα θα δοθεί στη δημοσιότητα και η πρώτη έκθεση της Κομισιόν στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας για την Ελλάδα. Την ίδια ημέρα, το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών θα καταθέσει στη Βουλή το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού του 2019, το οποίο αναμένεται να περιλαμβάνει τα θετικά μέτρα που προαναφέρθηκαν.

Επιστροφή στην Ελλάδα 600 εκατ. ευρώ !

Στη βάση των διαπιστώσεων της έκθεσης, με βάση τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση, το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών αναμένεται να εγκρίνει στη συνέχεια την εκταμίευση των 600 εκατ. ευρώ από κέρδη ελληνικών ομολόγων που διακρατούν ΕΚΤ και κεντρικές τράπεζες (SMPs και ANFAs). Ακόμη δεν έχει καθοριστεί αν η συγκεκριμένη κίνηση θα πραγματοποιηθεί στις 3 Δεκεμβρίου ή λίγες μέρες νωρίτερα. Πάντως η συγκεκριμένη κίνηση θα αποτελέσει ακόμη ένα θετικό βήμα για την επάνοδο της ελληνικής οικονομίας στην κανονικότητα.

Ταμειακό πλεόνασμα 4,6 δισ. με αποπληρωμή 2,6 δισ. ληξιπρόθεσμων προς ιδιώτες

Πρωτογενές πλεόνασμα 4,6 δισ. ευρώ εμφάνισε σε ταμειακή βάση ο προυπολογισμός στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου, έναντι 4,66 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης παρουσίασε έλλειμμα 334 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 567 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2017. Κατά την περίοδο αυτή, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 40,750 δισ. ευρώ από 38.667 δισ. ευρώ πέρυσι. Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, στις οποίες περιλαμβάνονται και δαπάνες ύψους περίπου 2,628 δισ. ευρώ που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών (έναντι 1.710 δισ. ευρώ πέρυσι), αυτές διαμορφώθηκαν σε 41,156 δισ ευρώ, από 41.638 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2017.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL