Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Το Πολυτεχνείο ζει

ICON

Νοέμβρης 1973 - Νοέμβρης 2018

Του Γιώργου Η. Παπαηλιού*

Η επέτειος του Πολυτεχνείου συνιστά υπόμνηση του κορυφαίου γεγονότος της πάλης της ελληνικής νεολαίας κατά της δικτατορίας της 21ης Απριλίου. Το σύνθημα-μήνυμα της εξέγερσης «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» συμπύκνωνε το αίτημα για πολιτική και κοινωνική αλλαγή, για απαλλαγή από την ξενοκρατία, για δημοκρατία, ελεύθερη παιδεία και αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για όλους τους πολίτες.

Έκτοτε, και μετά την κατάρρευση του χουντικού καθεστώτος, έχει διανυθεί πολύς και πυκνός χρόνος.

Σήμερα, η Ευρώπη της επιβολής της οικονομίας επί της πολιτικής, του τεχνοκρατικού δήθεν μονόδρομου, της κυρίαρχης νεοφιλελεύθερης αντίληψης και της ακραίας συντήρησης έχει επιβάλλει ένα σύστημα που οδηγεί σε βίαιο κοινωνικό μετασχηματισμό και σε φτωχοποίηση προς όφελος των οικονομικά ισχυρών.

Κατά συνέπεια, και υπό τις σημερινές συνθήκες, το μήνυμα του Πολυτεχνείου παραμένει επίκαιρο και η υλοποίησή του παραμένει ζητούμενο. Στο σύνθημα της εξέγερσης «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» αντανακλώνται προτάγματα, όπως η πάλη κατά του φασισμού, ο αγώνας για την εκ βάθρων πολιτική ανασύνταξη και για την οικοδόμηση κοινωνικού κράτους, η ανάδειξη της δημόσιας δωρεάν παιδείας.

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι απαραίτητη η συμπαράταξη των λαϊκών, μεσαίων και κατώτερων, κοινωνικών στρωμάτων, του κόσμου της εργασίας, της μικρομεσαίας δημιουργίας, του πολιτισμού και της νεολαίας, προκειμένου να διασφαλιστεί η εθνική κυριαρχία, να εμβαθυνθεί και να επεκταθεί η δημοκρατία, να κατοχυρωθούν η κοινωνική ευημερία και η αξιοπρέπεια των πολιτών και εν τέλει να ανασχεθούν η νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα και ο εκφασισμός.

Το Πολυτεχνείο ζει, ως σύμβολο, παρακαταθήκη και επιταγή.

Το μήνυμα της 17 Νοέμβρη 1973 θα παραμείνει ζωντανό, μέσω της ανιδιοτέλειας, της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης, που επέδειξε η γενιά της εξέγερσης και που πρέπει να ανακτηθούν σήμερα.

 

* Ο Γιώργος Η. Παπαηλιού είναι Δικηγόρος-Διδάκτορας Νομικής, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Προσφυγικό: Οικτρή αποτυχία

Όταν τον Μάιο του 2018 είχε γίνει στη Λέσβο το Περιφερειακό Συνέδριο Βορείου Αιγαίου, η Νέα Δημοκρατία είχε καταγγείλει τον τότε πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα ότι «άνοιξε τα σύνορα και γέμισε την Ελλάδα και την Ευρώπη με μετανάστες» και «δεν αξιοποιεί την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση».

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις