Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Η "νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου"

Η νύχτα της 7ης προς 8η Μαΐου του 1973 είναι η λεγόμενη "νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου" για το αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα. Ένοπλοι ΕΣΑτζήδες προχωρούν στην υλοποίηση της επιχείρησης για τη σύλληψη στελεχών του κινήματος και τον οργανώσεων της νεολαίας.

Μετά την κατάληψη της Νομικής, η χούντα έκρινε ότι οι μηχανισμοί της Ασφάλειας δεν μπορούν, απέτυχαν. Και αναθέτει την καταστολή στην ΕΣΑ, η οποία όμως και αυτή απέτυχε, αφού λίγους μήνες μετά έχουμε την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Οι συλληφθέντες τότε κρατούνται και βασανίζονται στο ΕΑΤ-ΕΣΑ περισσότερο από τρεις μήνες, μέχρι την αμνηστία του Αυγούστου.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι οι: Πόπη Βουτσινά, Μιχάλης Σαμπατακάκης, Χρήστος Λάζος, Μίμης Κωσταράκος, Διονύσης Μαυρογένης, Μάκης Παρασκευόπουλος, Ιωάννα Καρυστιάνη, Νικήτας Λιοναράκης,  Γιώργος Βερνίκος, Στέφανος Τζουμάκας, Γιώργος Παριανός, Αγγέλα Τσατάλα, Νίκος Μπίστης, Γιάννης Μαντζουράνης, Βασίλης Τσεκούρας, Γιάννης Κοροβέσης, Σταύρος και Μανούσος Τσαφαράκης, Βασίλης Χρυσομάλλης, Γιώργος Αγιοστρατίτης, Θεοδώρα Γροσομανίδου, Γιώργος Φιλιππάκης, Δημήτρης Σερεμέτης, Ανδρέας Παπασταυρίδης, Σεραφείμ Δημακόπουλος, Σταύρος Στρατηδάκης.

Η τρομοκρατία, οι διώξεις, οι συλλήψεις και τα βασανιστήρια, όπως έδειξαν τα γεγονότα του Νοέμβρη με την εξέγερση του Πολυτεχνείου, δεν λύγισαν το φοιτητικό κίνημα.

Αντίστοιχες συλλήψεις και διώξεις έγιναν και στη Θεσσαλονίκη.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Είμαστε μια ωραία ατΜΜΕσφαιρα

Αξίζει να θυμηθεί κάποιος πώς ήταν το κλίμα στα ΜΜΕ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Μια συνεχής κραυγή αγωνίας για οτιδήποτε, από επιχειρήσεις που υπερφορολογούνται και την επιχειρηματικότητα που καταδιώκεται μέχρι υπουργούς που καπνίζουν και αργόμισθους μετακλητούς...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις