Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.6°C
2 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
2 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.1°C13.8°C
0 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.1°C10.9°C
3 BF 93%
Συνέχιση του διαλόγου με την Πολιτεία αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνέχιση του διαλόγου με την Πολιτεία αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος

Τη συνέχιση του διαλόγου με την Πολιτεία, αλλά και την εμμονή της στο υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας των κληρικών και των λαϊκών υπαλλήλων της αποφάσισε ομόφωνα η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε επίσης να αναθέσει στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής που θα αποτελείται από μητροπολίτες, νομικούς, εμπειρογνώμονες και εκπροσώπους του εφημεριακού κλήρου προκειμένου να μελετήσει τα «θέματα κοινού ενδιαφέροντος» με την Πολιτεία και να υποβάλει σχετική έκθεση στην Ιερά Σύνοδο.

Νωρίτερα, είχε προηγηθεί ενημέρωση του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου προς τους μητροπολίτες και ακολούθησε συζήτηση σε υψηλούς τόνους, με αντιπαραθέσεις μεταξύ των υποστηρικτών και των πολέμιων της συμφωνίας της Εκκλησίας με την κυβέρνηση. Μάλιστα, οι μητροπολίτες Μεσσηνίας Χρυσόστομος και Καισαριανής Δανιήλ αποχώρησαν πριν τη λήξη της συνεδρίασης, κατά πληροφορίες έπειτα από λεκτικά επεισόδια με μητροπολίτες που υποστήριζαν την συμφωνία, γεγονός ενδεικτικό της έντασης με την οποία πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου.

Έκκληση Ιερώνυμου να μην απαξιωθεί η προσπάθεια

Έκκληση να μην απαξιωθεί η προσπάθεια που γίνεται με το σχέδιο συμφωνίας με την κυβέρνηση έκανε ο Ιερώνυμος, ζητώντας τη στήριξη των μητροπολιτών στην προσπάθειά του να επιλύσει το ζήτημα της εκκλησιαστικής περιουσίας. Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο Ιερώνυμος φέρεται να υπογράμμισε ότι «ως επικεφαλής της Εκκλησίας της Ελλάδος έχω υποχρέωση και καθήκον να εργαστώ για την ευόδωση και την επίτευξη αυτών των στόχων», τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει τρόπος να πάρει σάρκα και οστά αυτός ο οραματισμός χωρίς ανθρώπους που να συμμερίζονται, να επιθυμούν και να αγωνιούν για την εκπλήρωσή του».

Ο Ιερώνυμος επισήμανε ότι για το ζήτημα της εκκλησιαστικής περιουσίας έχει συνεργαστεί με όλους τους πρωθυπουργούς, από τον Γιώργο Παπανδρέου ώς τον Αλέξη Τσίπρα και παρατήρησε ότι η ίδρυση εταιρείας για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας από την κυβέρνηση Σαμαρά ήταν το πρώτο βήμα για την επίλυση του ζητήματος. «Η σημερινή ημέρα είναι η αφετηρία για μια ελεύθερη Εκκλησία» φέρεται να επισήμανε ο Ιερώνυμος υπερασπιζόμενος τη συμφωνία 15 σημείων της Εκκλησίας με την κυβέρνηση.

"Σταθείτε στο πλευρό μου"

«Απευθύνω θερμή παράκληση στον ιερό κλήρο και στα στελέχη του εκκλησιαστικού έργου: σταθείτε στο πλευρό μου, υιοθετήστε τις αγωνίες μου, αφουγκραστείτε τις προσδοκίες του λαού μας, συμμεριστείτε τις κοινές μας ευθύνες» φέρεται να τόνισε ο Ιερώνυμος απευθυνόμενος στους μητροπολίτες, υποσχόμενος «να σταθώ κοντά σας, να συμπαρασταθώ στις δυσκολίες σας, τα προβλήματά σας. Να καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια για την αναβάθμιση της διακονίας σας και την εξασφάλισή σας, όπως και των αγαπημένων σας προσώπων».

Σε σχέση με τη μισθοδοσία των κληρικών, ο Ιερώνυμος φέρεται να διαβεβαίωσε τους μητροπολίτες που εξέφρασαν φόβους και επιφυλάξεις ότι «θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο το ποσό που θα δίνει η Πολιτεία για τη μισθοδοσία των κληρικών», καθώς και για να συμπεριληφθεί σχετική πρόβλεψη και στο σύνταγμα στο πλαίσιο της αναθεώρησης.

Νομοπαρασκευαστική ομάδα εργασίας

Ο Ιερώνυμος πρότεινε τη δημιουργία νομοπαρασκευαστικής ομάδας εργασίας από μητροπολίτες με νομικές γνώσεις, τη νομική υπηρεσία της Ιεράς Συνόδου και αντιπροσώπους των κληρικών οι οποίοι θα δουλέψουν από κοινού με εκπροσώπους της Πολιτείας για τη διαμόρφωση του νομοσχεδίου με το οποίο θα υλοποιηθεί το σχέδιο συμφωνίας. Το νομοσχέδιο αυτό θα τεθεί προς έγκριση στην Ιερά Σύνοδο. Η πρόταση έγινε τελικά αποδεκτή από την Ιερά Σύνοδο.

Ναυπάκτου Ιερόθεος: Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο για όλα τα θέματα

«Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο και η επιτροπή αυτή θα συζητήσει όλα τα θέματα που αφορούν τα κοινά σημεία με την Πολιτεία, και φυσικά και το θέμα της μισθοδοσίας» σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος, παρατηρώντας ότι «η συζήτηση δεν μπορεί να γίνεται με σπουδή, δεν μπορεί κανείς να προσδιορίσει τον χρόνο».

Ο Ιερόθεος διευκρίνισε ότι η Ιερά Σύνοδος δεν ενέκρινε ούτε απέρριψε τίποτα και επισήμανε ότι το βασικό σημείο της απόφασης της Ιεράς Συνόδου είναι η συνέχιση του διαλόγου με την Πολιτεία. Τέλος, ο Ιερόθεος εκτίμησε πως η ομοφωνία της απόφασης φανερώνει την ενότητα της ιεραρχίας γύρω από τον Ιερώνυμο.

Τα δύο «στρατόπεδα»

Σύμφωνα με το romfea.gr, κατά τη συζήτηση που ακολούθησε την ενημέρωση του Ιερώνυμου οι μητροπολίτες Δημητριάδος Ιγνάτιος, Καισαριανής Δανιήλ, Ναυπάκτου Ιερόθεος, Θεσσαλονίκης Άνθιμος, Σπάρτης Ευστάθιος, Πειραιώς Σεραφείμ, Κερκύρας Νεκτάριος και Μεσογαίας Νικόλαος κράτησαν κριτική και επιφυλακτική στάση έναντι της συμφωνίας.

Αντίθετα, οι μητροπολίτες Πατρών Χρυσόστομος, Κορίνθου Διονύσιος, Ιωαννίνων Μάξιμος, Ν. Ιωνίας Γαβριήλ, Καρπενησίου Γεώργιος, Θηβών Γεώργιος και Αλεξανδρούπολης Άνθιμος στήριξαν τη συμφωνία και τους χειρισμούς του Ιερώνυμου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL