Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.1°C
4 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.9°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
14.0°C14.8°C
1 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.7°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.4°C
2 BF 87%
Αλ. Τσίπρας: Μέτρα σημαντικών και αναγκαίων ελαφρύνσεων στον προϋπολογισμό του 2019
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ. Τσίπρας: Μέτρα σημαντικών και αναγκαίων ελαφρύνσεων στον προϋπολογισμό του 2019

Θεσσαλονίκη. «Οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν...» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της 3ης διοργάνωσης «Thessaloniki Summit» του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, αναφερόμενος στα θετικά μηνύματα που έφτασαν, χθες, από τις Βρυξέλλες τόσο για τη μη περικοπή των συντάξεων όσο και για τη συνολική οικονομική πορεία της χώρας προς την κανονικότητα, μετά την έξοδο από τα Μνημόνια, ύστερα από οκτώ χρόνια.

Ο πρωθυπουργός ανέπτυξε τον συνολικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, που έχει ως στόχο την ανάπτυξη μέσα από ένα σύγχρονο και κοινωνικά δίκαιο μοντέλο, στο οποίο ο κόσμος της εργασίας δεν θα είναι στο περιθώριο, και μίλησε για την παραγωγική ανασυγκρότηση που επιχειρείται. Αναφέρθηκε στα μέτρα ελάφρυνσης που περιέχει ο προϋπολογισμός και μίλησε για τους πυλώνες της εξωτερικής πολιτικής, που αναβαθμίζουν τον ρόλο της Ελλάδας στη διεθνή διπλωματία και την καθιστούν πόλο σταθερότητας, ειρήνης και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου.

"Πιο φωτεινό τοπίο"

Ξεκινώντας την ομιλία του ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ότι φέτος «το τοπίο γύρω μας είναι πολύ διαφορετικό και πολύ πιο φωτεινό". "Η χώρα για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια βρίσκεται εκτός Μνημονίων. Πετύχαμε παράλληλα μια συμφωνία για το χρέος που μας ανοίγει έναν καθαρό διάδρομο δεκαπενταετίας. Για πρώτη φορά έχουμε μια ρύθμιση για το χρέος που το καθιστά βιώσιμο και διαχειρίσιμο. Το σημαντικότερο, με την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, σε αντίθεση με τα δυο προηγούμενα, είναι ότι βρίσκονται πλέον στα χέρια μας τα εργαλεία οικονομικής πολιτικής», είπε για να προσθέσει: «Όπως θα έχετε ήδη πληροφορηθεί, τα νέα από τις Βρυξέλλες είναι ιδιαίτερα θετικά. Και αυτό θα αποτυπωθεί για πρώτη φορά στον φετινό προϋπολογισμό. Όπου όχι μόνο δεν θα περιλαμβάνει μέτρα λιτότητας αλλά και θα περιλαμβάνει μέτρα σημαντικών και αναγκαίων ελαφρύνσεων που θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στην πραγματική οικονομία. Μέτρα όχι μόνο για αδύναμους αλλά και για τη μεσαία τάξη και την επιχειρηματικότητα". "Συνεπώς", σχολίασε (ρίχνοντας τα βέλη του προς τη Ν.Δ. και τους συνοδοιπόρους της), "φοβάμαι ότι για μια ακόμη φορά θα διαψευστούν όσοι είχαν επενδύσει στην καταστροφή και προεξοφλούσαν την περικοπή των συντάξεων, αλλά και όσοι προεξοφλούσαν ότι δεν θα υλοποιηθούν τα μέτρα που εξήγγειλα στη φετινή ΔΕΘ, στη Θεσσαλονίκη, από αυτή εδώ την αίθουσα".

Προτεραιότητα, η ενίσχυση της εργασίας

"Η χώρα μπορεί πλέον να ατενίζει το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία χάρη στην οικονομική ανάκαμψη και μπορεί ταυτόχρονα να εφαρμόσει πια το δικό της εθνικό σχέδιο αναπτυξιακής στρατηγικής", συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας, υπενθυμίζοντας ότι το σχέδιο αυτό το συνδιαμόρφωσε η κυβέρνηση με τους παραγωγικούς φορείς. Ενώπιον επιχειρηματιών και ηγετών της Βαλκανικής χερσονήσου ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στη σημασία που έχει για τον ίδιο και την κυβέρνηση η ενίσχυση της εργασίας και η μείωση της ανεργίας. «Η έξοδος από την κρίση δεν είναι για εμάς μονάχα θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης αλλά και βελτίωση των κοινωνικών δεικτών. Η ενίσχυση της εργασίας είναι προϋπόθεση για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας», υπογράμμισε.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στην πτώση της ανεργίας στο 18,9% τον περασμένο Αύγουστο, στη μείωση του ποσοστού της ανεργίας των νέων από το 50% τον Αύγουστο του 2014 στο 36,8% φέτος, κάτι που χαρακτήρισε ως «το πλέον δυναμικό στοιχείο», αλλά και στο ρεκόρ 17ετίας στο ισοζύγιο προσλήψεων - αποχωρήσεων, «με πιο σημαντικό το στοιχείο ότι το 70% των νέων αυτών θέσεων είναι θέσεις πλήρους απασχόληση».

Αναφέρθηκε επίσης στην αύξηση του ΑΕΠ το πρώτο εξάμηνο κατά +2,15% σε σχέση με το 2017 και την ανοδική πορεία που παρουσιάζουν οι εξαγωγές - και όλα αυτά κόντρα στις εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών. Επισήμανε ότι το 2017 σημειώθηκε η μεγαλύτερη αύξηση ξένων άμεσων επενδύσεων της τελευταίας δεκαετίας, όπως και αύξηση κατά 20,5% στον Κύκλο Εργασιών στη Βιομηχανία τον Αύγουστο του 2018 σε σχέση με τον Αύγουστο του 2017. "Στόχος μας είναι η συμμετοχή της βιομηχανίας να ανέλθει μεσοπρόθεσμα στο 12% του ΑΕΠ", τόνισε και πρόσθεσε ότι «ο βιομηχανικός κλάδος δεν είναι ο φτωχός συγγενής αλλά ένας κλάδος που μπορεί να ενισχυθεί σημαντικά το επόμενο διάστημα». Μίλησε για την πολύ καλή πορεία στον τομέα του Τουρισμού, αλλά και στα ενθαρρυντικά σημάδια ανάκαμψης που παρουσιάζει ο κατασκευαστικός κλάδος. Ο πρωθυπουργός μίλησε για τα διακρατικά έργα που προωθούνται στους τομείς των Μεταφορών και της Ενέργειας.

Μοχλός ανάπτυξης, η ενεργός εξωτερική πολιτική

Από την αρχή της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε, σε σχέση και με τον τίτλο της φετινής διοργάνωσης, που ήταν «Ευρωπαϊκή προοπτική και συνδεσιμότητα, βιομηχανική ανάπτυξη και συνεργασία στα Δυτικά Βαλκάνια», ότι «η προοπτική της συνανάπτυξης και της συνεργασίας με τις βαλκανικές χώρες είναι η προοπτική του μέλλοντος για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης». Έτσι, αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης. «Απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ελλάδας και την προσέλκυση επενδύσεων είναι μια ενεργητική εξωτερική πολιτική που λύνει προβλήματα. Μια εξωτερική πολιτική που βρίσκεται στον αντίποδα της αδράνειας και που αξιοποιεί τις δυνατότητες που ανοίγονται στην περιοχή για μια Ελλάδα πυλώνα σταθερότητας, οικονομικής ευημερίας και συνανάπτυξης. Και σε μια τέτοια πορεία η Θεσσαλονίκη και όλη η Βόρεια Ελλάδα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αποτελούν όχι μόνο τον ισχυρότερο περιφερειακό βραχίονα του αναπτυξιακού δυναμικού της χώρας, αλλά και τον βραχίονα εκείνον που είναι κρίσιμος για τη συνανάπτυξη στα Βαλκάνια και στη νοτιοανατολική Ευρώπη", ανέφερε.

Συμφωνία - πρότυπο οι Πρέσπες

Χαρακτήρισε τη συμφωνία των Πρεσπών ως «συμφωνία - πρότυπο» για την ειρηνική διευθέτησης διαφορών διεθνώς και ιδιαίτερα στον χώρο των Βαλκανίων και υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα αποτελεί μια από τις πιο κρίσιμες κινητήριες δυνάμεις, τριών αλληλένδετων διαδικασιών». Αυτές είναι: Η διαδικασία της επίλυσης διαφορών, η προώθηση περιφερειακών σχημάτων συνεργασίας (όπως το σχήμα ΠΓΔΜ - Αλβανία - Βουλγαρία σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών ή η συνεργασία Βουλγαρίας - Σερβίας - Ρουμανίας σε επίπεδο ηγετών) και η επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των δυτικών Βαλκανίων, στο πνεύμα της Ατζέντας της Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο αυτό χαρακτήρισε «πολύ επιτυχημένη» τη σύνοδο Ε.Ε. - δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια, προσθέτοντας πως «αν όλα πάνε καλά, θα οδηγηθουμε στο 'ξεκλείδωμα' της ενταξιακής προοπτικής της Αλβανίας και ΠΓΔΜ τον Ιούνιο, στο πλαίσιο της ρουμανικής προεδρίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL