Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Θ. Δρίτσας: Ο ολιγάρχης επέβαλε την επιλογή του, ο Μητσοτάκης είναι όμηρος και των οικονομικών συμφερόντων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θ. Δρίτσας: Ο ολιγάρχης επέβαλε την επιλογή του, ο Μητσοτάκης είναι όμηρος και των οικονομικών συμφερόντων

Η παραίτηση του Β. Κορκίδη «εκλεκτού» του Κ. Μητσοτάκη για τον Δήμο Πειραιά από την υποψηφιότητα αποδεικνύει ότι ο ολιγάρχης επέβαλε την επιλογή του, ο κ. Μητσοτάκης είναι όμηρος όχι μόνο της ακροδεξιάς πτέρυγάς του και του Σαμαρά, αλλά και κάθε είδους ισχυρών οικονομικών παραγόντων, τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την συνταγματική αναθεώρηση, που ξεκινάει να συζητείται σήμερα στην Επιτροπή που συμμετέχει και ο ίδιος, συμπυκνώνεται στο «να ενισχύσουμε την Δημοκρατία ... θέλουν-δεν θέλουν, ο διάλογος θα ανοίξει».

Για τον Πειραιά, «την πόλη μου, τον δήμο που έχω υπηρετήσει», είπε ο κ. Δρίτσας, σχολιάζοντας μία «εξέλιξη ιδιαίτερα σημαντική, την παραίτηση του κ. Κορκίδη» από την υποψηφιότητα για την Δημαρχία, «μπορώ να βεβαιώσω ότι η ΝΔ είχε αποφασίσει να κατεβάσει στον Πειραιά δικό της υποψήφιο. Όλα δείχνουν ότι η επιλογή του Κ. Μητσοτάκη ήταν ο Β. Κορκίδης, μία προσωπικότητα που τιμά τον Πειραιά. Παρά τις πολιτικές αντιπαλότητες, τις κομματικές διαφορές, οφείλω να πω ότι είναι άνθρωπος της προσφοράς, όχι της αξιοποίησης θέσεων για προσωπικό όφελος».

Ενώ λοιπόν είχε δρομολογηθεί η υποψηφιότητά του ως επιλογή Μητσοτάκη, «αποδείχθηκε με πολύ οδυνηρό τρόπο για την πόλη και τον δημόσιο βίο, ότι ο ολιγάρχης επέβαλε την επιλογή του και ο κ. Μητσοτάκης είναι όμηρος όχι μόνο της ακροδεξιάς πτέρυγάς του και του Σαμαρά, αλλά και κάθε είδους ισχυρών οικονομικών παραγόντων. Είναι κάτι που δεν μπορούμε να μην το επισημάνουμε».

«Ο Πειραιάς είναι μία πόλη που χρειάζεται ανθρώπους να την υπηρετήσουν, όχι να την χρησιμοποιήσουν για άλλους στόχους και άλλα σχέδια», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Για το σημερινό δημοσίευμα των Νέων εξάλλου, σχετικά με αίτημα ανοίγματος λογαριασμών του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη και άλλων προσώπων του οικογενειακού του περιβάλλοντος αλλά και τότε στελεχών του ΠΑΣΟΚ, το οποίο η εφημερίδα του ομίλου Μαρινάκη περιγράφει ως «κορύφωση της στοχοποίησης του πρώην πρωθυπουργού», ο κ. Δρίτσας ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει καμία επιχείρηση στοχοποίησης κανενός ... όλα αυτά είναι "προφάσεις εν αμαρτίαις" ... Είναι γνωστό ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες συνοδεύτηκαν από τεράστια διασπάθιση δημόσιου χρήματος, κάποιοι πλούτισαν, σπαταλήθηκαν άσκοπα πάρα πολλά χρήματα. Δεν θέλω να μπω σε αυτή την συζήτηση, αλλά δεν εμπιστεύομαι την αξιοπιστία των Νέων. Δυστυχώς, πλέον δεν διαθέτουν καμία αξιοπιστία ως εφημερίδα».

«Να ενισχύσουμε την Δημοκρατία»

Αναφερόμενος νωρίτερα στην έναρξη της συζήτησης για την συνταγματική αναθεώρηση, ο κ. Δρίτσας σημείωσε ότι «όλα τα θέματα που ανοίγει η πρόταση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ συμπυκνώνονται σε ένα σημαντικό ζήτημα που λείπει όλα αυτά τα χρόνια των μνημονίων από το δημόσιο βίο: να ξαναγυρίσει η πολιτική στην πρώτη γραμμή του δημόσιου διαλόγου, με το ουσιαστικό της περιεχόμενο, να εκτεθούν οι διαφορετικές απόψεις και προτάσεις για το μέλλον του τόπου».

Στην προσπάθεια που έγινε από το 2016, μπορεί να μην συμμετείχε η αντιπολίτευση αλλά «συμμετείχε πάρα πολύς κόσμος από την κοινωνική βάση -και της Νέας Δημοκρατίας- και αυτοδιοικητικοί και Επιμελητήρια και πολλοί άλλοι. Έχει συγκεντρωθεί ένας πλούτος στοχευμένων προτάσεων και παρεμβάσεων σε έναν ογκώδη τόμο, με την επιμέλεια και την προεδρία του Μιχάλη Σπουρδαλάκη ... κατέγραψε έναν πολύ σημαντικό δημόσιο διάλογο. Τώρα, ανοίγει όλη η βεντάλια...», όπως είπε.

Το αν θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος από τον αρχικά προβλεπόμενο, κατά τον ίδιο, «θα αποδειχθεί από τα ίδια τα πράγματα. Τα ζητήματα που ανοίγονται δεν είναι καινούργια. Η διεύρυνση της Δημοκρατίας, η θωράκιση και ενίσχυση του κοινοβουλευτισμού, το αναλογικότερο σύστημα, ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας, η καθιέρωση θεσμών άμεσης δημοκρατίας, η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία, η ενίσχυση του Κράτους Δικαίου και τα ζητήματα βουλευτικής ασυλίας και της ποινικής ευθύνης υπουργών, οι ανεξάρτητες Αρχές, οι σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας, η προστασία των κοινωνικών και συλλογικών δικαιωμάτων και των κοινωνικών αγαθών, δεν είναι ζητήματα που πέφτουν από τον ουρανό. Έχουν προκύψει και επικαιροποιηθεί με επείγοντα χαρακτήρα από τα χρόνια των μνημονίων που οδήγησαν προς τα πίσω τις δημοκρατικές κατακτήσεις και την λειτουργία της Δημοκρατίας. Εκεί συμπυκνώνεται η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, να ενισχύσουμε την Δημοκρατία. Πόσος χρόνος απαιτείται για να πάρει κανείς μέρος σε έναν τέτοιο διάλογο; Δεν ξέρω τι προβάλλουν προσχηματικά οι αντίπαλοι, αλλά θέλουν-δεν θέλουν, ο διάλογος θα ανοίξει γιατί πρέπει να ανοίξει, ελπίζω με τρόπο που να ακουμπήσει τις αγωνίες της ελληνικής κοινωνίας».

Προσχηματικές οι αιτιάσεις ΝΔ-ΚΙΝΑΛ

Σχολιάζοντας στο επιχείρημα ΝΔ και ΚΙΝΑΛ για μη συμμετοχή στο διάλογο χωρίς συζήτηση για αναθεώρηση του άρθρου 16 για τον δημόσιο χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης, ο κ. Δρίτσας σημείωσε ότι «εάν είχαν στοιχειώδη σοβαρότητα η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, θα μπορούσαν έστω να ανοίξουν έναν παράλληλο διάλογο. Δεν το έκαναν. Τώρα προσχηματικά επικαλούνται διάφορα ζητήματα. Η ΝΔ σήμερα αναμένεται να καταθέσει τις προτάσεις της, το ίδιο και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, μέχρι τώρα δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους. Όταν προτείνεις τα πάντα, δεν προτείνεις τίποτε, δεν έχεις στόχο, είναι παιχνίδι εντυπώσεων, τίποτε άλλο».

Απάντησε επίσης στα περί προεκλογικού χαρακτήρα της διαδικασίας αναρωτώμενος εάν ήταν προεκλογική περίοδος το 2016, όταν άνοιξε την συζήτηση ο πρωθυπουργός. «Όλα αυτά είναι προσχήματα. Η αναθεώρηση γίνεται σε δύο φάσεις. Αυτή η Βουλή ... θα αποφασίσει ποια άρθρα θα αναθεωρηθούν. Εάν συγκεντρωθούν 151 ψήφοι το περιεχόμενο της αναθεώρησης θα απαιτεί 180 ψήφους στην επόμενη. Εάν σε αυτή την Βουλή εξασφαλιστούν 180 για την πρόταση αναθεώρησης συγκεκριμένου άρθρου, στην επόμενη Βουλή θα χρειαστούν 151. Ο συνταγματικός νομοθέτης είναι σοφός, βάζει δύο φάσεις σε δύο διαφορετικές συγκροτήσεις της Βουλής, σε δύο διαφορετικές περιόδους. Σε αυτό το διάστημα μπορούν να υπάρχουν όλοι οι ιδιαίτεροι συσχετισμοί που διαμορφώνει η ίδια η πραγματικότητα. Επομένως, πεδίο δόξης λαμπρόν για ουσιαστικό διάλογο και αναβάθμιση του πολιτικού λόγου στην χώρα μας».

Ειδικά για την σχέση Κράτους - Εκκλησίας, ο ίδιος τόνισε ότι «είναι πολύ σοβαρό ζήτημα, (σ.τ.σ. η συμφωνία) στοχεύει όχι στην υποβάθμιση αλλά στην αναβάθμιση της Εκκλησίας ως πνευματικού οργανισμού. Δεν είναι δυνατόν η Εκκλησία να επιδιώκει και διεκδικεί κοσμικούς ρόλους, νομίζω το δέχονται και οι ιερείς και οι δεσπότες και όλοι οι άνθρωποί της. Πρέπει λοιπόν να γίνει σοβαρή συζήτηση, πέρα και από την πρόταση που έχουμε καταθέσει για την θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL