Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.6°C21.2°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C22.0°C
2 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
20.1°C20.1°C
2 BF 47%
2ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Αριστερών, Οικολογικών και Προοδευτικών Δυνάμεων - Δεν αποκλείει κοινό πρόσωπο ο αντιπρόεδρος του κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς Π. Λοράν - Κάλεσμα της Γκ. Τσίμερ στους συμμετέχοντες να βγουν "από την απομόνωση" και να συνεργαστούν / "Να δηλώσουμε δυνατά και μαζικά ότι είναι εφικτός ένας άλλος 'πολιτικός δρόμος'"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

2ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Αριστερών, Οικολογικών και Προοδευτικών Δυνάμεων - Δεν αποκλείει κοινό πρόσωπο ο αντιπρόεδρος του κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς Π. Λοράν - Κάλεσμα της Γκ. Τσίμερ στους συμμετέχοντες να βγουν "από την απομόνωση" και να συνεργαστούν / "Να δηλώσουμε δυνατά και μαζικά ότι είναι εφικτός ένας άλλος 'πολιτικός δρόμος'"

Οι προϋποθέσεις για μια πιο στενή συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη (της Αριστεράς, των Πρασίνων και των Σοσιαλιστών) εν όψει των ευρωεκλογών και με στόχο μια κοινή πρόταση για ένα νέο “οικονομικό, κοινωνικό και οικολογικό μοντέλο” συζητήθηκαν διεξοδικά στο 2ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Αριστερών, Οικολογικών και Προοδευτικών Δυνάμεων που διεξήχθη το Σαββατοκύριακο στο Μπιλμπάο.

“Είναι ζωτικής σημασίας οι προοδευτικές δυνάμεις να συνεργαστούν πιο ενεργά ώστε οι πολίτες της Ευρώπης να δηλώσουν δυνατά και μαζικά ότι είναι εφικτός ένας άλλος ‘πολιτικός δρόμος’: ο κοινωνικός διάλογος, η κοινωνική συνοχή, η δημοκρατία, η ειρήνη, ο σεβασμός της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών και μεταξύ όλων των ανθρώπων, η αειφόρος ανάπτυξη και η οικονομική ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς. Θέλουμε να ωθήσουμε αυτές τις πολιτικές δυνάμεις να συνδυάσουν τις πρωτοβουλίες τους και να αναπτύξουν κοινό βηματισμό” σημειώνει η τελική διακήρυξη του Φόρουμ που δημοσιεύτηκε την Κυριακή προτείνοντας τους τέσσερις πυλώνες στους οποίους θα αναπτύξουν την πολιτική τους με ορίζοντα τις ευρωεκλογές του 2019: Την προώθηση ενός εναλλακτικού αναπτυξιακού μοντέλου, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών και της ισότητας των φύλων, την ειρήνη και τη συλλογική ασφάλεια και τέλος, τη Δημοκρατία και το σεβασμό της λαϊκής κυριαρχίας.

“Στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές μπορούμε να εντείνουμε το έργο μας και να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις νεοφιλελεύθερες και ακροδεξιές δυνάμεις με μια κοινωνική ατζέντα που ανταποκρίνεται στις ελπίδες του λαού και δίνει συγκεκριμένες απαντήσεις στις ανησυχίες του” σημειώνει χαρακτηριστικά σε παρέμβασή του στο Φόρουμ ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, ενώ από την πλευρά της η επικεφαλής της πολιτικής ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο Γκάμπι Τσίμερ κάλεσε όλους τους συμμετέχοντες να βγουν “από την απομόνωση” και να συνεργαστούν προκειμένου να επιτύχουν τις απαραίτητες πλειοψηφίες.

Παρά τις διαφορές που χωρίζουν τις εν λόγω δυνάμεις, η συζήτηση στο Φόρουμ του Μπιλμπάο στόχο είχε την αναζήτηση συγκλίσεων όχι μόνο σε θεωρητικό επίπεδο αλλά και σε πιο “πρακτικό”. Συγκεκριμένα ο αντιπρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς Πιερ Λοράν σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ενός “κοινού προσώπου” σε ό,τι αφορά την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πιθανότατα βέβαια μετά τις ευρωεκλογές και εκτός της λεγόμενης διαδικασίας “spitzenkandidat” (“κορυφαίου υποψηφίου”). “Ελπίζω ότι η συζήτηση τους επόμενους μήνες θα επιτρέψει την εύρεση ενός κοινού προσώπου. Για μένα, για να τα καταφέρουμε, πρέπει αυτό το πρόσωπο να δεχτεί ακριβώς να εκπροσωπήσει διαφορετικές δυνάμεις. Δεν ψάχνουμε μια προσωπικότητα που να μιλάει στη θέση αυτών των δυνάμεων, αλλά που θα σέβεται τη διαφορετικότητα αυτών που θα δεχτούν να την υποστηρίξουν” λέει χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL