Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.9°C27.0°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
26 °C
23.6°C29.0°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
22.1°C25.9°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
26 °C
22.7°C26.9°C
6 BF 28%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
27 °C
27.3°C27.3°C
2 BF 29%
Αν όχι τώρα, πότε; Αν όχι εμείς, ποιοι...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αν όχι τώρα, πότε; Αν όχι εμείς, ποιοι...

Αποστολή Μπιλμπάο

Με μόλις λίγους μήνες να απομένουν μέχρι τις ευρωεκλογές και την Ακροδεξιά να καραδοκεί για να επανέλθει δριμύτερη, οι προοδευτικές ευρωπαϊκές δυνάμεις (Αριστερά, Πράσινοι και Σοσιαλιστές) θα μπορούσαν να αποτελέσουν το αντίπαλο δέος, ικανό να σταματήσει την όλο και πιο δεξιά στροφή της Ευρώπης. Αρκεί, βέβαια, να συνεργαστούν. Η ιστορία όμως έχει δείξει πως κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου αυτονόητο...

Η εμβάθυνση του διαλόγου προς αυτήν την κατεύθυνση και η διερεύνηση πεδίων κοινής δράσης αποτέλεσε πάντως αντικείμενο του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Αριστερών, Οικολογικών και Προοδευτικών Δυνάμεων που ξεκίνησε την Παρασκευή και ολοκληρώνεται σήμερα στο Μπιλμπάο της Ισπανίας. Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτήν την εκδήλωση έπαιξε η λεγόμενη Προοδευτική Συμμαχία στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που αποτελείται από προοδευτικούς ευρωβουλευτές των πολιτικών ομάδων της Αριστεράς, των Πρασίνων και των Σοσιαλδημοκρατών και αποκτά ιδιαίτερη σημασία ενόψει των ευρωεκλογών τον ερχόμενο Μάιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχε με πολυμελή αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον γραμματέα Πάνο Σκουρλέτη, τον Δημήτρη Παπαδημούλη, τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου κ.ά.

"Το βασικό μήνυμα είναι πως δεν έχουμε πολύ καιρό μπροστά μας. Πρέπει να επιταχύνουμε προωθώντας κοινούς, προοδευτικούς στόχους. Ίσως αυτές οι ευρωεκλογές είναι οι πιο κρίσιμες των τελευταίων δεκαετιών" λέει στην "Α" ο Δ. Παπαδημούλης.

Η Προοδευτική Συμμαχία δημιουργήθηκε, όπως εξηγεί, αφενός λόγω της "αποτυχίας του νεοφιλελεύθερου μοντέλου στην Ε.Ε. και παγκοσμίως" και αφετέρου ως εναλλακτική απέναντι στην "εκρηκτική και ανησυχητική άνοδο της Ακροδεξιάς", η οποία πλέον δεν είναι "μια γραφική μειοψηφία, αλλά συμμετέχει σε κυβερνήσεις και σημειώνει υψηλά ποσοστά".

Κοινοί αγώνες

Από την πλευρά του ο Φλορέν Μαρτσελέζι, Ισπανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων, επισημαίνει στην "Α" πως, παρά τις διαφορές των τριών πολιτικών ομάδων, γίνονται προσπάθειες να χτιστούν "γέφυρες" μεταξύ τους προκειμένου να δώσουν κάποιους "κοινούς αγώνες" και με "μεγαλύτερο βάρος", όπως για παράδειγμα έγινε με επιτυχία στην περίπτωση της CETA, της εμπορικής συμφωνίας Ε.Ε. - Καναδά.

"Τα τελευταία χρόνια η Αριστερά έχει κάνει τεράστια δουλειά όσον αφορά την επαγρύπνηση και την κινητοποίηση για την αντιμετώπιση της νεοφιλελεύθερης ατζέντας" επιβεβαιώνει στην "Α" η Τζούλι Γουάρντ, Βρετανίδα ευρωβουλευτής του Εργατικού Κόμματος, φέρνοντας ως παράδειγμα τον αγώνα κατά της TTIP, της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου Ε.Ε. - ΗΠΑ.

"Όταν ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε όλο το φάσμα των πολιτικών οικογενειών μαζί και με τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, μπορούμε να αλλάξουμε τις ισορροπίες προς το καλύτερο στον αγώνα για την προστασία των εργαζομένων, των καταναλωτών, του περιβάλλοντος και των φτωχότερων στην κοινωνία μας".

Οι Πράσινοι, πάντως, ενδέχεται να αποτελέσουν μια δύναμη - κλειδί για τους προοδευτικούς συσχετισμούς στις επόμενες ευρωεκλογές, με δεδομένη την πολύ καλή τους επίδοση στις πρόσφατες εκλογές στο Λουξεμβούργο, τη Γερμανία και το Βέλγιο, σε αντίθεση με τους Σοσιαλδημοκράτες, που αναμένεται να υποστούν περαιτέρω χτυπήματα.

Το τέλος του μεγάλου συνασπισμού

Η πανευρωπαϊκή αποδυνάμωση της Σοσιαλδημοκρατίας ήταν άλλωστε ο κύριος λόγος που ουσιαστικά αποτελεί παρελθόν πλέον ο λεγόμενος "μεγάλος συνασπισμός" Σοσιαλδημοκρατών και Χριστιανοδημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, σύμφωνα με τον οποίο οι δύο "μεγάλοι" συνεννοούνταν για την επιλογή των προσώπων που αναλάμβαναν τις θέσεις - κλειδιά στα ευρωπαϊκά όργανα.

"Ο μεγάλος συνασπισμός έχει πράγματι σπάσει. Η επίμονη επιείκεια της Κεντροδεξιάς απέναντι στα λαϊκιστικά κόμματα σε όλη την Ευρώπη είναι βαθιά ασυμβίβαστη με την Αριστερά. Αυτό απελευθερώνει την οικογένεια των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών προκειμένου να υποστηρίξει πλήρως τα μέτρα κατά της λιτότητας, όπως έπρεπε πάντα να κάνει. Πρέπει επίσης να ενθαρρύνει τις συμμαχίες με τα μικρότερα προοδευτικά κόμματα" επισημαίνει με έμφαση η Τζ. Γουάρντ.

"Υπάρχει μια ευκαιρία για την ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών, όσο οι Χριστιανοδημοκράτες πιέζονται προς τα δεξιά, να συμπορευτούν κατά της κλιματικής αλλαγής, κατά των εταιρικών λόμπι και κατά της Ακροδεξιάς" εκτιμά με τη σειρά του ο Φ. Μαρτσελέζι.

Οι υποψηφιότητες

Παρά πάντως τις φημολογίες, τα τρία κόμματα δεν αναμένεται να "κατέβουν" στις εκλογές με έναν κοινό υποψήφιο για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς ήδη το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει ανακοινώσει πως "κορυφαίος υποψήφιος" θα είναι ο Ολλανδός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς και για τους Πράσινους πιθανότατα θα επαναληφθεί η υποψηφιότητα της Σκα Κέλερ, ενώ για το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς δεν έχει αποφασιστεί ακόμα το πρόσωπο.

Ωστόσο είναι πολύ πιθανό η -ούτως ή άλλως μη δεσμευτική- διαδικασία του "Spitzenkandidat" να μην καταφέρει να αναδείξει τον επόμενο πρόεδρο της Κομισιόν, όπως έγινε το 2014 με το Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και αυτό να δώσει μια ακόμα ευκαιρία πιο ουσιαστικής συνεργασίας μεταξύ των τριών ομάδων.

Κι αυτό γιατί, εφόσον επαληθευτούν οι προβλέψεις για μείωση των ποσοστών των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών στις προσεχείς εκλογές, θα χρειαστεί παραπάνω από δύο κόμματα να στηρίξουν τον ίδιο υποψήφιο. Παράλληλα ο νυν επικεφαλής της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και πλέον "κορυφαίος υποψήφιος" του κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ δεν φαίνεται να έχει αρκετές "συμπάθειες" στον πιο προοδευτικό χώρο μετά και το ξεκάθαρο άνοιγμα προς την πιο ακραία φωνή του ΕΛΚ, τον Ούγγρο Βίκτορ Όρμπαν.

Αυτά τα περιθώρια συνεργασίας αναμένεται να διερευνηθούν πιο επισταμένως σε εκδήλωση που πρόκειται να πραγματοποιήσει η Προοδευτική Συμμαχία στις 27 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες με βασικούς ομιλητές τους επικεφαλής των τριών πολιτικών ομάδων, τον Ούντο Μπούλμαν από τους Σοσιαλδημοκράτες, τη Σκα Κέλερ από τους Πράσινους και την Γκάμπι Τσίμερ από την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά (GUE).

"Ένα από τα θέματα που θα τεθούν είναι μέχρι πού μπορεί να φτάσει αυτή η αναζήτηση κοινής δράσης. Είναι εφικτός ένας κοινός υποψήφιος στη βάση ενός ελάχιστου κοινού προγράμματος; Αν ναι, ποιες διαδικασίες πρέπει να ακολουθηθούν και, αν όχι, θα μπορούσαν οι επιμέρους υποψήφιοι να οικοδομήσουν μεγαλύτερες συγκλίσεις τόσο στο πλαίσιο της καμπάνιας όσο και μετά, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων και των διαβουλεύσεων για την κάλυψη των θέσεων των επικεφαλής των οργάνων;" ανέφερε ο Δ. Παπαδημούλης, του οποίου πρωτοβουλία αποτέλεσε η εν λόγω εκδήλωση.

"Όσο πιο ισχυρές και ενωμένες είναι οι προοδευτικές ομάδες τόσο αποτελεσματικότερα θα αντιμετωπιστούν και το νεοφιλελεύθερο δόγμα που προκαλεί τη μεγάλη ευρωπαϊκή κρίση, αλλά και η Ακροδεξιά, που επωφελείται από τις ανισότητες" επισήμανε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κινητήρια δύναμη

Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως είναι η δύναμη που αυτή τη στιγμή κινητοποιείται πιο ενεργά παίρνοντας πρωτοβουλίες με στόχο την ενίσχυση των συνεργασιών. "Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και θα παραμείνει ένα κόμμα που σταθερά ανήκει στην οικογένεια της Αριστεράς και επιχειρεί όσο το δυνατόν ισχυρότερες συγκλίσεις με άλλες προοδευτικές δυνάμεις σε ό,τι αφορά θέματα όπως η οικονομία και το κλίμα, αλλά και ευρύτερες όταν τίθεται ζήτημα υπεράσπισης της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων" καταλήγει ο Δ. Παπαδημούλης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL