Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Ξανά εκτός προτάσεων ΚΙΝ.ΑΛΛ. οι σχέσεις κράτους - Εκκλησίας!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ξανά εκτός προτάσεων ΚΙΝ.ΑΛΛ. οι σχέσεις κράτους - Εκκλησίας!

Παρά την κριτική που προσπαθεί να ασκήσει δήθεν από αριστερά στην κυβέρνηση για τη συμφωνία Πολιτείας - Εκκλησίας, παράλληλα βέβαια με την προσπάθεια να αποκομίσει πολιτικά οφέλη από τις αντιδράσεις του απλού κλήρου, η Φ. Γεννηματά και το Κίνημα Αλλαγής συνεχίζουν να αποφεύγουν το “καυτό” ζήτημα των σχέσεων κράτους - Εκκλησίας.

Χαρακτηριστικό των αντιφάσεων και της συντηρητικής θέσης του ΚΙΝ.ΑΛΛ. είναι το γεγονός ότι, ενώ αυτό το θέμα έχει αναδειχθεί σε μείζον στην πολιτική ατζέντα ενόψει και της συνταγματικής αναθεώρησης -και ενώ το ίδιο το κόμμα προσπαθεί να το αναδείξει για να επιτεθεί στην κυβέρνηση-, επιμένει να μην το περιλαμβάνει στις επίσημες θέσεις του για την αναθεώρηση.

Δεν το είχε συμπεριλάβει στην επιστολή με τις προτάσεις της προς τους αρχηγούς των κομμάτων τον περασμένο Μάρτιο. Δεν το έκανε ούτε τώρα, σε χθεσινό ενημερωτικό σημείωμα της Χαρ. Τρικούπη για τη συνταγματική αναθεώρηση, παρά το γεγονός ότι στις προτάσεις του ΚΙΝ.ΑΛΛ. του περασμένου Μαρτίου προστέθηκαν τρεις νέες προτάσεις από τη συνεδρίαση της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης την περασμένη Τετάρτη (μεταρρυθμιστική ώθηση της Τ.Α., εγγύηση της Πολιτείας για αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης των πολιτών, αντιμετώπιση των προβλημάτων της ψηφιοποίησης κοινωνίας και οικονομίας).

Αυτό δεν εμπόδισε τη Φ. Γεννηματά να ασκήσει εκ νέου κριτική στην κυβέρνηση (τηλεόραση “Open”), λέγοντας ότι “δεν υπάρχει κανένας διαχωρισμός, αντίθετα υπάρχει εναγκαλισμός ακόμα πιο σφικτός” και ότι ότι “οι κληρικοί θα πάψουν να είναι δημόσιοι υπάλληλοι και η τύχη τους θα εξαρτάται από την απόφαση του κάθε δεσπότη, του κάθε μητροπολίτη”.

Στο ενημερωτικό σημείωμα αναφέρεται ότι “ναι, χρειάζεται η συνταγματική αναθεώρηση”, ασκείται κριτική εξίσου στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ. για “εκμετάλλευση”. Επιπλέον ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα συμμετάσχει στη διαδικασία, γιατί “εμείς φείλουμε να προστατεύσουμε τη σοβαρότητα των θεσμών” και πως “δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία αναθεώρησης από την παρούσα Βουλή και να οδηγηθούμε σε πενταετή καθυστέρηση, ιδιαίτερα σε αλλαγές που κρίνουμε ως ώριμες και απαραίτητες”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL