Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.1°C17.0°C
3 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.4°C13.8°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.4°C14.4°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.5°C14.1°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.5°C
1 BF 75%
Κάλεσμα για δημιουργία μόνιμου χώρου διαλόγου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κάλεσμα για δημιουργία μόνιμου χώρου διαλόγου

Στο Μπιλμπάο της Ισπανίας θα χτυπάει από σήμερα και μέχρι την Κυριακή η καρδιά των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης καθώς ξεκινάνε οι εργασίες του δεύτερου Ευρωπαϊκού Φόρουμ των προοδευτικών, οικολογικών και αριστερών δυνάμεων.

Το φόρουμ διεξάγεται σε μια στιγμή όπου οι δυνάμεις που αντιτίθενται στον νεοφιλελευθερισμό και την Ακροδεξιά καλούνται να βρουν τη συνισταμένη προκειμένου να πορευτούν από κοινού δημιουργώντας ανάχωμα στη νεοφασιστική έξαρση, βάζοντας στο επίκεντρο τις κοινωνικές πλειοψηφίες και προτάσσοντας ένα πειστικό εναλλακτικό πρόγραμμα, "ένα βιώσιμο μοντέλο παραγωγής, ανάπτυξης και εργασίας", όπως αναφέρει σε άρθρο του ο Δ. Παπαδημούλης (αναλυτικά στη σελ. 10).

Το "παρών" θα δώσουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νεολαία του κόμματος με πολυμελή αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον γραμματέα της Κ.Ε. Π. Σκουρλέτη.

Οι διοργανωτές απευθύνουν κάλεσμα προς όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, αλλά και σε φορείς και κόμματα που συμμετέχουν, ώστε να δημιουργηθεί ένας μόνιμος χώρος διαλόγου και κοινών δράσεων μεταξύ των αριστερών, οικολογικών και προοδευτικών δυνάμεων ανά την Ευρώπη. Αυτό αποτελεί και το βασικό στοίχημα της φετινής διοργάνωσης, που σε συνέχεια του πρώτου φόρουμ της Μασσαλίας πριν από έναν χρόνο θα επιχειρήσει να δημιουργήσει τις βάσεις για τη μόνιμη συνεργασία των δυνάμεων αυτών.

Οι τέσσερις ολομέλειες του φόρουμ έχουν θέματα: 1. Μια νέα Ευρώπη για ένα νέο κόσμο - Προσφυγικό, ειρήνη, διεθνές εμπόριο. 2. Μια Ευρώπη της ισότητας - Συνέλευση Γυναικών. 3. Για ένα νέο, βιώσιμο οικονομικό μοντέλο, βασισμένο στην αλληλεγγύη και την προστασία εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων. 4. Οικολογική μετάβαση της Ευρώπης.

Θα διεξαχθούν παράλληλα τρεις συνελεύσεις, των οργανώσεων νεολαίας, των γυναικείων και φεμινιστικών οργανώσεων, των συνδικάτων, καθώς και δύο workshops: της Ευρωομάδας της Αριστεράς με θέμα το μέλλον την Ευρώπης και με αφορμή το Μανιφέστο του Βεντοτένε, και ένα ακόμη με θέμα τις στρατηγικές αντιμετώπισης της ανόδου της Ακροδεξιάς. Απόψε το βράδυ θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στον Νέλσον Μαντέλα με τη συμμετοχή του Α' αναπληρωτή γενικού γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Νότιας Αφρικής Σόλι Μαπαΐλα.

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ

Την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ απαρτίζουν ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλης, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μ. Ξενογιαννακοπούλου, η Ν. Θεοδωρακοπούλου, μέλος της Π.Γ. και της Γραμματείας του ΚΕΑ, ο Γ. Μπουρνούς, μέλος της Κ.Ε., ο βουλευτής και επικεφαλής του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς Κ. Δουζίνας, ο συντονιστής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Εξωτερικής Πολιτικής Ν. Μπουγδάνης, ο Γ. Χονδρός, μέλος της Κ.Ε., και οι Λ. Στουκογεώργος και Ό. Αθανίτη, μέλη της Κ.Ε. και της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΚΕΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL