Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Περαιτέρω δικαστική διερεύνηση της εμπλοκής Σαλμά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περαιτέρω δικαστική διερεύνηση της εμπλοκής Σαλμά

Την ανάγκη για περαιτέρω δικαστική διερεύνηση της εμπλοκής του βουλευτή της Ν.Δ. Μάριου Σαλμά στο σκάνδαλο των αρθροσκοπήσεων φέρεται να αναδεικνύει στο πόρισμά της η πλειοψηφία στην Εξεταστική Επιτροπή για τα σκάνδαλα στην Υγεία. Παράλληλα, η πλειοψηφία της Εξεταστικής Επιτροπής φέρεται να καταλογίζει πολιτικές ευθύνες στον βουλευτή της Ν.Δ. Μάκη Βορίδη, γιατί ως εποπτεύων υπουργός Υγείας αγνόησε τις αντιρρήσεις που είχαν εκφραστεί από δύο υπηρεσίες του υπουργείου κι υπέγραψε την υπουργική απόφαση για την κοστολόγηση της εξέτασης στο ύψος των κλειστών ενοποιημένων νοσηλίων παρά τη μικρότερη διαγνωστική της αξία.

Παρά το γεγονός ότι η εξέταση με βάση την τεχνική αρθροσκόπησης που διαφήμιζε το διαγνωστικό κέντρο συμφερόντων συγγενών του Μ. Σαλμά κρατά μόλις 20 λεπτά, κοστολογήθηκε στο ύψος των 1.400 ευρώ με βάση τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια δύο ημερών σαν να ήταν επέμβαση. Η ζημιά που υπολογίζεται ότι υπέστη το Δημόσιο από αυτήν την κοστολόγηση των αρθροσκοπήσεων φαίνεται ότι φτάνει στα 200.000-250.000 ευρώ.

Μικρότερης διαγνωστικής αξίας, αλλά η εξέταση κοστολογήθηκε στα 1.500 ευρώ

Η διαφορά της εξέτασης με βελόνα που εφάρμοζε το διαγνωστικό κέντρο συγγενών του Μ. Σαλμά και της πιο συνηθισμένης εξέτασης που απαιτεί νοσηλεία δεν έχει να κάνει μόνο με τον χρόνο της εξέτασης, αλλά και με τη διαγνωστική της αξία, η οποία είναι σαφώς μικρότερη. Μάλιστα, η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας μείωσε το κόστος της εξέτασης από τα 1.500 ευρώ στα 300 ευρώ. Παράλληλα, το πόρισμα της πλειοψηφίας φαίνεται να κάνει αναφορά και στην παράνομη αδειοδότηση που εξασφάλισε το διαγνωστικό κέντρο συγγενών του Μ. Σαλμά, το οποίο δεν πληρούσε τα σχετικά κριτήρια.

Έμμεση αναγνώριση με την επιστροφή 50.000

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πλειοψηφία φέρεται να τονίζει ότι γεννά ερωτήματα η στάση του ίδιου του διαγνωστικού κέντρου συγγενών του Μ. Σαλμά, το οποίο επέστρεψε μονομερώς στον ΕΟΠΥΥ ποσό ύψους 50.000 ευρώ. Με την ενέργειά του αυτή το διαγνωστικό κέντρο δείχνει να αναγνωρίζει εμμέσως ότι κάτι... δεν πήγε καλά με την τιμολόγηση των εξετάσεων με την υπουργική απόφαση του Μ. Βορίδη.

Η υπουργική απόφαση του Μ. Βορίδη εκδόθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου του 2014 και ίσχυσε μέχρι την αναίρεσή της από τη σημερινή κυβέρνηση τον Μάρτιο του 2015, όταν και η κοστολόγηση της εξέτασης μειώθηκε στα 150 ευρώ. Κατά το διάστημα που ίσχυσε η αυξημένη τιμολόγηση, πραγματοποιήθηκαν 550 αρθροσκοπήσεις, το κόστος των οποίων υπολογίστηκε στα 825.000 ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL