Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
16.0°C20.9°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.1°C
4 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.6°C18.8°C
5 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C19.8°C
5 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 56%
Προσδοκία Ιερώνυμου να ολοκληρωθεί η συμφωνία έως τα Χριστούγεννα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προσδοκία Ιερώνυμου να ολοκληρωθεί η συμφωνία έως τα Χριστούγεννα

Συνεχίζεται η δημόσια συζήτηση για τη συμφωνία της κυβέρνησης και της Εκκλησίας για την εκκλησιαστική περιουσία και την πληρωμή των κληρικών, με τους μητροπολίτες να εκφράζουν διαφορετικές απόψεις, είτε υποστηρικτικές είτε απορριπτικές για την Εκκλησία. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της Ιεράς Συνόδου Γιώργου Βασιλείου στο Κόκκινο η προσδοκία του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου είναι η επεξεργασία της τελικής συμφωνίας να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο εικοσαήμερο ώστε να τεθεί στην κρίση της Ιεράς Συνόδου πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων.

«Εμείς την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου τη θεωρούμε πάνω μας ως ρετσινιά» τόνισε ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος εκφράζοντας τη συμφωνία του με τις ενέργειες του Ιερώνυμου και με τη σύσταση του Ταμείου Αξιοποίησης της Εκκλησιαστικής Περιουσίας. «Το δημοσιοϋπαλληλίκι δεν ταιριάζει σε εμάς, δεν έχουμε οκτάωρο και δεν τελειώνει η υπευθυνότητά μας μόλις τελειώνει η υπηρεσία μας» πρόσθεσε ο Άνθιμος επισημαίνοντας ότι «η Πολιτεία οφείλει να πληρώνει τους θρησκευτικούς λειτουργούς όλων των θρησκευμάτων και πολύ περισσότερο στην Εκκλησία της Ελλάδος, που είναι επικρατούσα».

Μεσσηνίας Χρυσόστομος: «Κόκκινη γραμμή» η μισθοδοσία

«Προσωπικά διαβλέπω μεγαλύτερη σύσφιξη και εναγκαλισμό στις σχέσεις και όχι διαχωρισμό» σχολίασε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος διαφωνώντας με τον «διθυραμβικό», όπως εκτίμησε, τόνο των ανακοινώσεων της συμφωνίας. Ο Χρυσόστομος σημείωσε ότι η διασφάλιση της μισθοδοσίας των κληρικών πρέπει να είναι «κόκκινη γραμμή» της συμφωνίας υπογραμμίζοντας ότι η συμφωνία θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή «εάν αποσαφηνιστούν με κάθε λεπτομέρεια τα όσα διαλαμβάνονται». «Να αντιμετωπίσουμε το θέμα με νηφαλιότητα, ηρεμία και ησυχία και να δούμε περί τίνος πρόκειται» προέτρεψε ο μητροπολίτης Φιλίππων Στέφανος.

Πειραιώς Σεραφείμ: Μεθόδευση για περιθωριοποίηση της Εκκλησίας

Ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ εξέφρασε την αντίθεσή του στη συμφωνία κάνοντας λόγο για «μεθόδευση για την περιθωριοποίηση της Εκκλησίας». Ο Σεραφείμ υποστήριξε ότι η στόχευση είναι «η Εκκλησία να απολέσει την ιδιότητα του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου και να γίνει ιδιωτική υπόθεση» και πρόσθεσε ότι «αυτό είναι ιδιωτικοποίηση της Εκκλησίας. Αυτή είναι η στόχευση». Ισχυρίστηκε ακόμα ότι «η Εκκλησία έχει 2.000 χρόνια ζωή, επομένως δεν είναι δυνατόν να υπάρχει αμφισβητούμενη περιουσία», ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι «μετά από λίγο καιρό θα σταματήσει η χρηματοδότηση της Εκκλησίας».

Ρόδου Κύριλλος: Δεν ρωτήθηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Τη δυσαρέσκειά του για τη συμφωνία εξέφρασε ο μητροπολίτης Ρόδου Κύριλλος, καθώς το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν ρωτήθηκε, ούτε και οι μητροπόλεις της Κρήτης και των Δωδεκανήσων. Ο Κύριλλος δήλωσε προβληματισμένος για το ζήτημα της μισθοδοσίας των ιερέων και της κατοχύρωσης των εργασιακών τους δικαιωμάτων. «Δεν γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες, αλλά είναι ζήτημα που πρέπει να μελετηθεί επισταμένως. Μπορεί να προκύψει και αυθαιρεσία μέσα στην Εκκλησία, γιατί δεν αφορά έναν, αλλά αφορά εκατό μητροπολίτες, εκατό διαχειριστικές αρχές» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κύριλλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL