Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Η... "σταυροφορία" άργησε μια μέρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η... "σταυροφορία" άργησε μια μέρα

Βραχυκύκλωμα προκαλεί στις τάξεις της Ν.Δ. το κοινό ανακοινωθέν Πολιτείας - Εκκλησίας. Η αξιωματική αντιπολίτευση προχώρησε σε αλλαγή πλεύσης από την αρχική “ικανοποίησή” της, χρησιμοποιώντας ως όχημα την κατηγορία ότι η “κυβέρνηση κοροϊδεύει τους πολίτες, τάζοντας 10.000 διορισμούς, την ίδια ώρα που τους έχει γονατίσει στους φόρους”, όπως σημείωσε χθες η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ν.Δ. Σοφία Ζαχαράκη. Επιπλέον, ενώ η ηγετική ομάδα οχυρώνεται πίσω από τις “ιερές” αντιδράσεις του Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος θέτοντας “ζήτημα αποδοχής της συμφωνίας από το σύνολο των κληρικών”, στελέχη με αναφορές στον Κώστα Καραμανλή διαμηνύουν στον πρόεδρο της Ν.Δ. "να μην παρασυρθεί από την γραμμή των Βορίδη - Γεωργιάδη”!

Η κυβίστηση...

Η Σοφία Ζαχαράκη, επισημοποιώντας την αλλαγή γραμμής της Ν.Δ., κατηγόρησε την κυβέρνηση πως "παριστάνει πως δεν κατάλαβε ότι τους κληρικούς θα συνεχίσει να τους πληρώνει το κράτος”. Ισχυρίστηκε δε πως ο “ΣΥΡΙΖΑ, μπροστά στην επερχόμενη ήττα του, δεν θα διστάσει να τινάξει τη χώρα στον αέρα». Υπενθυμίζεται πως η αξιωματική αντιπολίτευση στην αρχική ανακοίνωση εξέφραζε την "ικανοποίηση της Ν.Δ. για την καθυστερημένη υιοθέτηση της πάγιας θέσης της από τον ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Πολιτείας - Εκκλησίας”.

Αντίστοιχα, ο σύμβουλος επικοινωνίας του Κυριάκου Μητσοτάκη Μακάριος Λαζαρίδης. (ρ/σ Focus 103,6) δεν έκρυψε την ανησυχία του απέναντι στο ενδεχόμενο “να ανοίξουν 10.000 θέσεις εργασίας στο Δημόσιο”. “ Ποιόν νομίζουν τελικά ότι κοροϊδεύουν όταν την ίδια ώρα το κόστος για τη μισθοδοσία των κληρικών θα εξακολουθήσει να καταβάλλεται από το κράτος; Εκτός βέβαια κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ κι ο Τσίπρας βρήκαν το 'λεφτόδεντρο', για να κόψει 10.000 νέους μισθούς»”όπως σημείωσε χαρακτηριστικά...

Πίσω από τις αντιδράσεις των κληρικών

Επιπλέον, ο κ. Λαζαρίδης, κλείνοντας το μάτι προς τους κληρικούς που αντιδρούν, πρόσθεσε πως “κρατάμε μικρό καλάθι για όσα ακούσαμε χθες, πόσο μάλλον όταν προκύπτει και το ερώτημα εάν αυτή τη ρύθμιση την επιθυμούν τελικά οι ίδιοι οι κληρικοί». Πρόσθεσε δε πως “αρχίζουν και προκύπτουν σημαντικά ερωτήματα για το κονδύλι των 200.000.000 ευρώ που θα δίνει το κράτος στην Εκκλησία. Δηλαδή, από το πως θα το διαχειρίζεται η Εκκλησία, από το αν θα είναι ευθύνη της Ιεράς Συνόδου ή των Μητροπόλεων, για το αν η Ιερά Σύνοδος θα δίνει τους μισθούς στις Μητροπόλεις, αναλόγως του αριθμού των κληρικών, για το ποιος θα διασφαλίζει τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που έχουν σήμερα οι κληρικοί και βεβαίως το ποιος θα καταβάλλει τις συντάξεις τους. Η Εκκλησία ή το κράτος;”.

Ευαισθησία Γεωργιάδη για τα... εργασιακά

Δεν πέρασε απαρατήρητη, στους χρήστες του Twitter, η... ξαφνική ευαισθησία του Άδωνι Γεωργιάδη για εργασιακό ζήτημα. Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. ασπάστηκε (retweet) τη δήλωση του μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνάτιου με την οποία υποστηρίζει ότι “το κοινό ανακοινωθέν πρωθυπουργού - αρχιεπισκόπου συνιστά τη μεγαλύτερη και βιαιότερη αλλαγή εργασιακών σχέσεων στην ιστορία του ελληνικού κράτους»....

Θλίψη Γκιουλέκα για τον Ιερώνυμο

Εντύπωση προκάλεσε και η δυσαρέσκεια που εξέφρασε για τη στάση του αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου ο βουλευτής της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας. “Ξαφνικά είδα με θλίψη, με όλον τον σεβασμό βεβαίως, τον επικεφαλής της Εκκλησίας της Ελλάδος να ευχαριστεί τον κ. Τσίπρα γιατί δεν κατέβασε τα σύμβολα και γιατί δεν αφαίρεσε από το σύνταγμα την αναφορά ότι όλα αυτά γίνονται στο όνομα της αγίας και αδιαιρέτου και ομοουσίου Τριάδος, που υπάρχει από τα επαναστατικά συντάγματα της Τροιζήνας, του Άστρους, της Επιδαύρου. Μου έκανε εντύπωση, απασχολεί κανέναν αυτό το θέμα; Υπήρχε κάποιο θέμα στον ελληνικό λαό;" δήλωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της Ν.Δ. (Real FM).

ΜΗΝΥΜΑ "ΚΑΡΑΜΑΝΛΙΚΩΝ" ΣΕ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Μην ενδώσεις στη γραμμή Βορίδη - Γεωργιάδη

"Η προσπάθεια εξορθολογισμού των σχέσεων Πολιτείας - Εκκλησίας έχει θετικό πρόσημο", επισημαίνουν στελέχη του χώρου

Αντίθετα, πιο μετριοπαθή στελέχη της Ν.Δ., που βρίσκονται στην σφαίρα επιρροής του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, σημείωσαν στην “Α” πως “η προσπάθεια εξορθολογισμού των σχέσεων Πολιτείας - Εκκλησίας έχει θετικό πρόσημο, παρά τα γκρίζα - αδιευκρίνιστα σημεία του κοινού ανακοινωθέντος, τα οποία είναι δευτερεύουσας σημασίας μπροστά στο τελικό διακύβευμα”. Προεξοφλώντας δε “πως η ηγεσία της Ν.Δ. θα αξίωνε τη συμφωνία του συνόλου των κληρικών”, καλούσαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη “να μην ενδώσει και σε αυτό το κεφάλαιο στη γραμμή όσων ήρθαν από άλλα κόμματα”, φωτογραφίζοντας το δίδυμο Γεωργιάδη - Βορίδη. Μάλιστα, δεν έκρυβαν την αποστροφή τους για τις τελευταίες δηλώσεις του Μάκη Βορίδη αναφορικά με τις... συνέπειες που θα επιφέρει ο διακριτός ρόλος Πολιτείας - Εκκλησίας.

Βολές Αντώναρου για Βορίδη

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Καραμανλή Ευάγγελος Αντώναρος με ανάρτησή του στο Facebook υποστήριξε ότι “η σημερινή συμφωνία Πολιτείας - Εκκλησίας είναι όντως ιστορική και είναι βέβαιο ότι θα αφήσει ουσιαστικό αποτύπωμα στη σύγχρονη Ιστορία της Ελλάδας". Ο κ. Αντώναρος, στοχεύοντας τον Μάκη Βορίδη, έγραψε σε σκωπτικούς τόνους: “Φαίνεται ότι ο εν λόγω κύριος δεν έχει βρεθεί χριστουγεννιάτικα σε χώρες όπως η Ελβετία, η Νορβηγία, η Φινλανδία ή η Δανία που και παρόμοιο καθεστώς έχουν και τον σταυρό στη σημαία τους. Αλλά ας μην το ξεχνάμε: οι χειρότερες αρλούμπες εκστομίζονται συνήθως από ανθρώπους που υποτίθεται, αλλά μόνο υποτίθεται, ότι είναι και έξυπνοι και μορφωμένοι...".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL