Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.7°C22.6°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
16 °C
14.6°C17.3°C
2 BF 86%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.0°C
5 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
27.2°C28.8°C
4 BF 28%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.1°C
4 BF 88%
Ιεραρχία: "Σκοπός της τελικής συμφωνίας το κοινό όφελος λαού - Εκκλησίας"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιεραρχία: "Σκοπός της τελικής συμφωνίας το κοινό όφελος λαού - Εκκλησίας"

«Σκοπός της τελικής συμφωνίας είναι το κοινό όφελος του λαού και της Εκκλησίας, με βασική προϋπόθεση την προστασία και πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των κληρικών μας» επισήμανε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος για τη συμφωνία του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Απαντώντας στις επιφυλάξεις ώς και κάθετη διαφωνία που εξέφρασαν οι εφημέριοι, ο Ιερώνυμος διαβεβαίωσε ότι καμία συμφωνία δεν θα προχωρήσει χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους. Παράλληλα, άλλοι μητροπολίτες χαιρέτισαν τη συμφωνία κι άλλοι την επέκριναν φανερώνοντας διχασμό στο σώμα της Ιεραρχίας που θα κληθεί να την εγκρίνει.

Η ΔΙΣ υπογράμμισε ότι μεταξύ Ιερώνυμου και Αλ. Τσίπρα «δεν επιδιώχθηκε ούτε υπεγράφη κάποια συμφωνία, αλλά εκφράζεται η αμοιβαία πρόθεση προκειμένου Εκκλησία και Πολιτεία να καταλήξουν σε μία ιστορική συμφωνία που θα πάρει μορφή νομοθετικής ρύθμισης». Αντίστοιχες δηλώσεις έκανε κι ο Ιερώνυμος παρατηρώντας ότι «άλλο συμφωνία και άλλο πρόθεση να συμφωνήσουμε».

Αναγνωρίζεται ο ιστορικός ρόλος της Εκκλησίας

Η ΔΙΣ εξέφρασε την ικανοποίησή της γιατί «πλέον ομολογείται» από τον πρωθυπουργό ότι «αναγνωρίζεται η προσφορά και ο ιστορικός ρόλος της Εκκλησίας στη γέννηση και διαμόρφωση της ταυτότητας του ελληνικού κράτους και του λαού», καθώς και ότι στόχος είναι η ενίσχυση της αυτονομίας της Εκκλησίας. Η ΔΙΣ σημείωσε ακόμα ότι ο πρωθυπουργός αναγνώρισε πως το Ελληνικό Δημόσιο ανέλαβε τη μισθοδοσία του κλήρου ως αντάλλαγμα εκκλησιαστικής περιουσίας που απέκτησε, καθώς κι ότι η αποκαθήλωση του σταυρού από την ελληνική σημαία και από τα εθνικά μας σύμβολα «αποτελούν αστεία κωμικοτραγικά πράγματα».

Παράλληλα, η ΔΙΣ υπογράμμισε ότι «περιμένουμε από όλον τον πολιτικό κόσμο να συμβάλει καλοπροαίρετα στην προσπάθεια αμοιβαίας κατανόησης και σεβασμού στην παράδοσή μας, ώστε όλοι ενωμένοι να εργαστούμε για το καλό του ελληνικού λαού», ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι «αυτό το πνεύμα θα επικρατήσει και κατά την επικείμενη διαδικασία αναθεώρησης του συντάγματος».

"Να βάλουμε τάξη, επιτέλους"

Ο Ιερώνυμος διαβεβαίωσε πως «ό,τι είναι να γίνει, θα το κάνουμε μαζί με όλους τις ιερείς. Θα γίνει ό,τι θέλει και εγκρίνει η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας, η οποία θα συνέλθει και ό,τι θέλει η Πολιτεία, που έδειξε την καλή της διάθεση». Ο Ιερώνυμος σημείωσε ότι στόχος της συμφωνίας δεν είναι να γίνει πλουσιότερη η Εκκλησία, αλλά «να βάλουμε μια τάξη σε μερικά πράγματα, επιτέλους». Ο Ιερώνυμος επανέλαβε ότι αποτελεί «παραμύθι» πως η εκκλησιαστική περιουσία είναι πολύ μεγάλη, καθώς αυτή δεν αξιοποιείται.

ΙΣΚΕ: Επαίσχυντη η συμφωνία, να την ακυρώσουν οι μητροπολίτες

Ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδας χαρακτήρισε τη συμφωνία «επαίσχυντη» και κάλεσε τους μητροπολίτες «να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων» και να την ακυρώσουν. Ο ΙΣΚΕ προειδοποίησε ότι «θα δώσει αγώνες για να παραμείνει ως συμβατική υποχρέωση του κράτους η μισθοδοσία του ιερού κλήρου, ως έχει, ως αντάλλαγμα για τα όσα έχει προσφέρει η Εκκλησία προς την πολιτεία». Ο ΙΣΚΕ σημείωσε ότι «αισθανόμεθα προδομένοι από όσους συμμετείχαν στις διαβουλεύσεις για τη λήψη των αποφάσεων, ερήμην των άμεσα ενδιαφερομένων».

Λαγκαδά Ιωάννης: "Έχει προοπτικές"

Από τη μεριά των μητροπολιτών, αρκετοί τάχθηκαν υπέρ, άλλοι εξέφρασαν επιφυλάξεις αναμένοντας ενημέρωση, ενώ υπήρξαν και αντιδράσεις σε υψηλούς τόνους. Ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος τόνισε ότι «είναι μια πάρα πολύ καλή συμφωνία, η οποία, αν υλοποιηθεί με τις εκατέρωθεν δεσμεύσεις που πρέπει να υπάρχουν, δίνει πάρα πολλές δυνατότητες και στην Εκκλησία και στο κράτος». Ο μητροπολίτης Λαγκαδά Ιωάννης σημείωσε ότι «το πνεύμα της συμφωνίας έχει προοπτικές οι οποίες απαιτούν σωστές βάσεις, μπορεί να είναι επωφελής και για την Εκκλησία και για την Πολιτεία».

Φθιώτιδας Νικόλαος: Να γίνει

Ο μητροπολίτης Φθιώτιδας Νικόλαος παρατήρησε ότι «ήταν ανάγκη αυτή η συνάντηση και η εμφανισθείσα ως συμφωνία να γίνει, διότι και η Εκκλησία πρέπει να υποχωρήσει σε μερικά πράγματα, όχι θέματα πίστεως, κανόνων και ηθικής», χαρακτήρισε όμως «ρίσκο» το πέρασμα της μισθοδοσίας των ιερέων στο Δημόσιο, καθώς «δεν έχω εμπιστοσύνη στην Πολιτεία».

Πειραιώς Σεραφείμ: Λεόντειος συμφωνία

Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία «λεόντειο» για το Δημόσιο, λόγω του ύψους της αξίας της εκκλησιαστικής περιουσίας. «Μέχρι τώρα ήμασταν δημόσιοι υπάλληλοι, κανείς δεν μπορούσε να μη μας δώσει τον μισθό. Αν τώρα έρθει μια κυβέρνηση και πει 'για την επιδότηση δεν έχουμε λεφτά', τι θα γίνει;» αναρωτήθηκε ο μητροπολίτης Έδεσσας Ιωήλ.

Ερωτηματικά και θετικό πνεύμα από την Κρήτη

Ο μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου - Βιάννου και Καστελίου Ανδρέας ζήτησε περισσότερες διευκρινίσεις για την Εκκλησία της Κρήτης, ενώ παρατήρησε ότι «το καλύτερο θα ήταν οι ιερείς να είναι τουλάχιστον δημόσιοι λειτουργοί». Πάντως, ο Ανδρέας υπογράμμισε ότι «η καταρχήν συμφωνία κινείται σε σωστή κατεύθυνση».

Δημητριάδος Ιγνάτιος: "Η βιαιότερη αλλαγή εργασιακών σχέσεων"

Ο μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος χαρακτήρισε το κοινό ανακοινωθέν πρωθυπουργού - αρχιεπισκόπου «τη μεγαλύτερη και βιαιότερη αλλαγή εργασιακών σχέσεων στην ιστορία του ελληνικού κράτους» υποστηρίζοντας ότι «χωρίς καμία γνώση των ίδιων των άμεσα ενδιαφερομένων, αποφασίστηκε, μέσα σε λίγες ώρες, η μαζική απόλυσή τους από το Δημόσιο».

Αμβρόσιος: "Η Ορθοδοξία πουλήθηκε"

«Η Ορθοδοξία πουλήθηκε με δικαιολογία και επικάλυμμα τη θρησκευτική ουδετερότητα! Η εκκλησιαστική περιουσία, όση μας έχει απομείνει, χάνεται κι αυτή! Ο εφημεριακός κλήρος 'εξωπετάγεται' και ποδοπατείται!» ισχυρίστηκε... με τη γνωστή ψυχραιμία του ο μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL