Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.7°C22.6°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
16 °C
14.6°C17.3°C
2 BF 86%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.0°C
5 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
27.2°C28.8°C
4 BF 28%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.1°C
4 BF 88%
Κρυμμένοι "σκελετοί" βρέθηκαν σε αποθήκη του ΚΕΕΛΠΝΟ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κρυμμένοι "σκελετοί" βρέθηκαν σε αποθήκη του ΚΕΕΛΠΝΟ

Πολύτιμα πρωτογενή έγγραφα, τα οποία αναζητούσαν επί έναν τουλάχιστον χρόνο οι επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης που διερευνούν την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ κατ' εντολήν των εισαγγελέων Διαφθοράς, ανακαλύφθηκαν σε κρυμμένη αποθήκη στα υπόγεια του οργανισμού στο Μαρούσι.

Εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου είχε καταγγείλει σε συνέντευξη Τύπου ότι οι επιθεωρητές της συναντούσαν πολλαπλές δυσκολίες στην έρευνα που διεξάγεται στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Μεταξύ άλλων, οι αρμόδιοι επιθεωρητές είχαν γίνει αποδέκτες μηνύσεων για "παράβαση καθήκοντος" από υπαλλήλους και το σωματείο εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ με την αιτιολογία ότι οι επιθεωρητές δεν αποδέχτηκαν έγγραφα, τα οποία όμως δεν όφειλαν να έχουν στην κατοχή τους οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι και γι’ αυτόν τον λόγο η ΓΕΔΔ ζήτησε από τους εμπλεκόμενους υπαλλήλους να τα παραδώσουν με τη νόμιμη διαδικασία. Παράδοση στην οποία δεν προχώρησαν ποτέ.

Η ανακριτική διαδικασία των επιθεωρητών αποκάλυψε μάλιστα τότε ότι οι υπάλληλοι είχαν στην κατοχή τους έγγραφα τα οποία δεν είχαν αντιστοιχηθεί με τα πρωτογενή έγγραφα στο αρχείο της υπηρεσίας και αναζητούνταν αν αυτά υπάρχουν, δεδομένου ότι στην υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ είχαν χαθεί φάκελοι που δεν εντοπίζονταν.

Αυτό φαίνεται πως ίσχυε μέχρι και την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου, οπότε οι αρμόδιοι επιθεωρητές συνοδευόμενοι από αστυνομικούς εντόπισαν τη μικρή αποθήκη στο δεύτερο υπόγειο στο κτήριο του οργανισμού, που λειτουργεί ως γκαράζ και αποθήκη, της οποίας η πόρτα μάλιστα ήταν επιμελώς κρυμμένη με μια λευκή γυψοσανίδα.

Αφού ήταν γνωστή η αποθήκη με τα έγγραφα, γιατί δεν τα παρέδωσαν;

Σε ερώτηση της "Αυγής" προς τη ΓΕΔΔ για το αν πρόκειται για τα πρωτογενή έγγραφα που αναζητούνταν, αρχικά η κ. Παπασπύρου αρνήθηκε να μας αποκαλύψει πτυχές της προκαταρκτικής έρευνας, ωστόσο παραδέχθηκε πως πιθανώς είναι ορισμένα από τα αναζητούμενα έγγραφα, εν τούτοις αυτό θα φανεί μετά το τέλος της εξονυχιστικής εξέτασής τους, η οποία συνεχίζεται μεθοδικά από τους επιθεωρητές.

Μιλώντας στην "Α" η κ. Παπασπύρου απάντησε ακόμη στον πρόεδρο του σωματείου των εργαζομένων κ. Πουλή, ο οποίος με δηλώσεις του ισχυρίστηκε πως η εν λόγω αποθήκη δεν ήταν κρυφή, αλλά μία από τις πολλές που υπάρχουν στα υπόγεια του οργανισμού. Για τις δηλώσεις αυτές του προέδρου του σωματείου αναρωτήθηκε η ΓΕΔΔ: "Πώς όμως, αφού ήταν γνωστοί οι χώροι στους εργαζομένους, δεν παραδόθηκαν τα έγγραφα αυτά στους εισαγγελείς Διαφθοράς όταν τα αναζήτησαν το 2016; Μάλλον κάποιοι θα κληθούν να απαντήσουν γιατί δεν τα παρέδωσαν, όπως τους ζητήθηκε απο τους εισαγγελείς" καταλήγει η κ. Παπασπύρου.

Δεν έχουν καμία δουλειά ο γενικός επιθεωρητής και η κυβέρνηση

Σε συνέντευξή της στον ρ/σ Στο Κόκκινο η ΓΕΔΔ χαρακτήρισε επίσης «πρωτοφανές» το γεγονός της στοχοποίησης της ίδιας τόσο για την έρευνα στο ΚΕΕΛΠΝΟ όσο και για την αποκάλυψη της αποθήκης, καθώς, όπως ανέφερε, "όταν γίνεται ένας έλεγχος, περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα. Είναι μία προκαταρκτική, θα πάει στους εισαγγελείς, αυτοί θα κρίνουν και από εκεί και πέρα υπάρχουν τα δικαστήρια".

"Τα πορίσματα δεν είναι ούτε του γενικού επιθεωρητή ούτε της κυβέρνησης. Δεν έχουν καμία δουλειά ο γενικός επιθεωρητής και η κυβέρνηση στα πορίσματα αυτά. Γίνονται με παραγγελίες του εισαγγελέα, υπεύθυνος είναι ο εισαγγελέας, αυτός τα επιβλέπει και συνεννοείται με τους ανακριτικούς υπαλλήλους. Ο γενικός επιθεωρητής το μόνο που κάνει όταν του έρχεται η εισαγγελική παραγγελία είναι να διατάξει έλεγχο, τίποτε άλλο" υποστήριξε με ένταση η κ. Παπασπύρου.

Μάλιστα, επισήμανε ότι οι επιθέσεις δεν αφορούν την ίδια, καθώς "όλα αυτά είναι πιέσεις προς τους επιθεωρητές, όχι προς εμένα. Εγώ ούτε έχω να κρύψω τίποτε ούτε φοβάμαι τίποτε ούτε έχω κάνει κάτι για να φοβάμαι. Το πόρισμα δεν είναι του γενικού επιθεωρητή... Ό,τι θέλουν ας πούνε, 30 χρόνια δικαστής ήξερα τι και πώς το έκανα... Αυτά πέφτουν στο κενό... Το πόρισμα το βγάζουν οι επιθεωρητές, μεικτό κλιμάκιο από όλα τα συναφή σώματα... Με τον εισαγγελέα έρχονται σε επαφή, ο εισαγγελέας τους δίνει τις παρατάσεις, στον εισαγγελέα αναφέρονται, όχι σε μένα" κατέληξε η κ. Παπασπύρου.

Σε άλλη συνέντευξή της στην ΕΡΤ, τέλος, η κ. Παπασπύρου έδωσε "συγχαρητήρια στους επιθεωρητές του μεικτού κλιμακίου, που με υπομονή και θάρρος και ενεργώντας μεθοδικά ανακάλυψαν όσα ανακάλυψαν", σημειώνοντας ωστόσο πως "τα πραγματικά γεγονότα όπως περιγράφονται στα δημοσιεύματα δεν είναι ακριβώς έτσι, γιατί εμείς και οι επιθεωρητές δεν μιλήσαμε πουθενά δίνοντας στοιχεία". Η κ. Παπασπύρου αρνήθηκε ακόμη να αποκαλύψει με ποιον τρόπο έφτασαν οι επιθεωρητές στον εντοπισμό της αποθήκης και αν έγιναν αποδέκτες συγκεκριμένης πληροφορίας, ενώ σε ερώτηση για το μέγεθος της ζημίας στο ΚΕΕΛΠΝΟ απάντησε ότι "η ζημιά είναι πολύ μεγάλη, αλλά συνέχεια βγαίνουν καινούργια στοιχεία και δεν μπορεί ακόμα να εκτιμηθεί". Με τα νέα αυτά στοιχεία, εξάλλου, θα συμπληρωθούν και τα πορίσματα που ήδη συντάσσονται για την υπόθεση ΚΕΕΛΠΝΟ, τα οποία, όπως εκτίμησε η ΓΕΔΔ, θα είναι έτοιμα μέσα στους επόμενους δυο μήνες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL