Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
"Κλειδώνει" η μη περικοπή και τα θετικά μέτρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Κλειδώνει" η μη περικοπή και τα θετικά μέτρα

Χωρίς το ελληνικό ζήτημα στην επίσημη ατζέντα διεξήχθη το χθεσινό Eurogroup, ωστόσο μια σειρά από ζητήματα φαίνεται ότι βαίνουν προς το τέλος τους, καθότι και τα χρονικά περιθώρια στενεύουν. Η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει τον προϋπολογισμό του 2019 κατά την 21η Νοεμβρίου και μέχρι τότε θα πρέπει να έχει καθοριστεί ο δημοσιονομικός χώρος του 2019, εντός του οποίου θα εφαρμοστούν τα μόνιμα θετικά μέτρα της επόμενης χρονιάς, και να έχει ξεκαθαριστεί το ζήτημα των συντάξεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κομισιόν έχει πλήρη αντίληψη της μη αναγκαιότητας της εφαρμογής του μέτρου των συντάξεων. Αυτό το οποίο παραμένει σε εκκρεμότητα είναι η συνεκτίμηση του δημοσιονομικού χώρου του 2019. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια απόσταση 300 εκατ. ευρώ, η οποία αναμένεται να μηδενιστεί μέσα στις επόμενες ημέρες και, ως εκ τούτου, να οριστικοποιηθεί το ύψος των θετικών μέτρων του 2019, το “κατώφλι” του οποίου αναμένεται να είναι τα 765 εκατ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, όλα θα είναι έτοιμα πριν από την κατάθεση του προϋπολογισμού στις 21 Νοεμβρίου.

Μικρή απόσταση

Ερωτηθείς για το κρίσιμο θέμα των συντάξεων, ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ κ. Ντρούντι επιβεβαίωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και της ελληνικής πλευράς για τον δημοσιονομικό χώρο που προκύπτει στον προϋπολογισμό του 2019, εφόσον δεν εφαρμοστεί η μείωση των συντάξεων και υλοποιηθούν οι εξαγγελίες Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, όπως ανέφερε, η απόσταση «δεν είναι μεγάλο νούμερο», ενώ φάνηκε αισιόδοξος για την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι το επίμαχο μέτρο αντιμετωπίζεται και από την ΕΚΤ ως δημοσιονομικό (και όχι διαρθρωτικό): «Ως ΕΚΤ, δεν θέλουμε να μπούμε στη συζήτηση για συγκεκριμένα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής».

Όπως επαναβεβαιώθηκε από τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Τζέρι Ράις, το Ταμείο δεν είναι σε θέση να αποφασίσει για συντάξεις και αφορολόγητο, οπότε δεν θα δημιουργήσει ζήτημα. Η κατεύθυνση που δόθηκε μετά τη συνάντηση Τσακαλώτου με Λαγκάρντ, Τόμσεν στο Μπαλί δείχνει την πεπατημένη, που δεν είναι άλλη από το ότι Ελλάδα και Κομισιόν έχουν τον μοναδικό λόγο.

Την ίδια ώρα, μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο το οποίο θα προβλέπει την εφάπαξ καταβολή αναδρομικών σε ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς και γιατρούς του ΕΣΥ. Σε καθαρή βάση, το κόστος για τον προϋπολογισμό ανέρχεται σε 800 εκατ. ευρώ.

Οι εκθέσεις του Νοεμβρίου

Τον δρόμο του τελικού συμβιβασμού αναμένεται να υποδείξει η έκθεση της Κομισιόν αναφορικά με το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2019, αλλά και η πρώτη έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας, η οποία αναμένεται εντός Νοεμβρίου. Το επόμενο σημαντικό χρονικό σημείο συνδέεται με την ανακοίνωση των εκθέσεων για τον προϋπολογισμό και για την ενισχυμένη εποπτεία. Προσδιορίζεται το τρίτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, παράλληλα με δύο άλλα, πάρα πολύ σημαντικά. Το πρώτο δεν είναι άλλο από την έκτακτη Σύνοδο του Eurogroup με θέμα την εμβάθυνση της ΟΝΕ (που προσδιορίζεται για τις 19 Νοεμβρίου) αλλά και την ανακοίνωση, εκείνες τις ημέρες, της έκθεσης των θεσμών για τον προϋπολογισμό και την ενισχυμένη εποπτεία.

Π. Μοσκοβισί: Αξιολόγηση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει κατά πόσον η Ελλάδα έχει το δημοσιονομικό περιθώριο να εφαρμόσει τα όσα προβλέπονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019, όπως ανέφερε χθες ο επίτροπος Οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί προσερχόμενος στο Eurogroup.

Συγκεκριμένα, ο Π. Μοσκοβισί σημείωσε ότι η Ελλάδα μετέχει για πρώτη φορά στη διαδικασία του ευρωπαϊκού εξαμήνου και υπενθύμισε ότι στις 8 Νοεμβρίου η Επιτροπή θα δώσει στη δημοσιότητα τις προβλέψεις της για το δημοσιονομικό έλλειμμα, το χρέος και την οικονομική ανάπτυξη των χωρών της Ε.Ε. Επιπλέον, στις 21 Νοεμβρίου η Επιτροπή θα παρουσιάσει τις συστάσεις της για τα σχέδια προϋπολογισμών των χωρών της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης, για πρώτη φορά, της Ελλάδας. Ο Γάλλος επίτροπος επανέλαβε χθες πως η Ελλάδα δεν βρισκόταν στην ατζέντα του χθεσινού Eurogroup, αλλά, όπως είπε, η Επιτροπή θα αξιολογήσει ποια δημοσιονομικά περιθώρια υπάρχουν και στη συνέχεια η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να πείσει τους εταίρους της να υποστηρίξουν τα μέτρα που προβλέπονται στον προϋπολογισμό της Ελλάδας για το 2019.

Εντός της εβδομάδας τα αναδρομικά

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να μπει η νομοθετική σφραγίδα, προκειμένου τα αναδρομικά για περισσότερους από 250.000 δημοσίους υπαλλήλους να μπουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

Η επιστροφή αναδρομικών σε στρατιωτικούς, αστυνομικούς, πανεπιστημιακούς, δικαστικούς και γιατρούς του ΕΣΥ, με τη νομοθετική διάταξη που κατατίθεται στη Βουλή εντός της εβδομάδας, βρίσκεται προ των πυλών. Με την επίμαχη νομοθετική ρύθμιση θα αποδοθούν συνολικά για αναδρομικά περίπου 800 εκατ. ευρώ, που αναλογούν σε περικοπές που ίσχυσαν από την 1η Αυγούστου του 2012 μέχρι και σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αναδρομικά που θα εισπράξουν οι υπάλληλοι των ειδικών μισθολογίων ξεκινούν από τα 697,5 ευρώ και υπερβαίνουν ακόμη και τα 22.837. Η περίοδος για την οποία θα καταβληθούν τα ποσά θα διαφέρει ανάλογα με τον κλάδο, αλλά και το περιεχόμενο των δικαστικών αποφάσεων.

- Στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες θα λάβουν αναδρομικά 697,5 έως 22.837 ευρώ για το χρονικό διάστημα από την 1η Αυγούστου 2012 έως και 31 Δεκεμβρίου 2016 αφού από 1.1.2017 είχε τεθεί σε ισχύ το νέο καθεστώς για τα ειδικά μισθολόγια. Με βάση αυτό, το Δημόσιο θεωρεί ότι οφείλει αναδρομικά με βάση το παλιό καθεστώς.

- Γιατροί του ΕΣΥ: Πλην της αποζημίωσης εφημεριών, θα καταβληθούν αναδρομικά ποσά για το χρονικό διάστημα από 13 Νοεμβρίου 2014 έως 31 Δεκεμβρίου 2016.

- Πανεπιστημιακοί: Στα μέλη ΔΕΠ των πανεπιστημίων θα επιστραφούν αναδρομικά για το χρονικό διάστημα από 1η Ιανουαρίου 2015 έως 31 Δεκεμβρίου 2016 για τις περικοπές σε μισθούς και μιας σειράς επιδομάτων.

- Δικαστικοί: Προβλέπεται η καταβολή του υπολοίπου 50% της διαφοράς αποδοχών για το χρονικό διάστημα από 1η Αυγούστου 2012 έως και 30 Ιουνίου 2014.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL