Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C20.7°C
5 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.9°C16.6°C
4 BF 60%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.6°C18.3°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
3 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Αλ.Χαρίτσης: Δε θα μεταθέσουμε στο μέλλον το θέμα των συντάξεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ.Χαρίτσης: Δε θα μεταθέσουμε στο μέλλον το θέμα των συντάξεων

«Κάθε μέρα που περνάει γίνεται όλο και πιο ορατός ο αντικοινωνικός χαρακτήρας του προγράμματος της ΝΔ», τονίζει ο Αλέξης Χαρίτσης, εκτιμώντας παράλληλα ότι «όταν έρθει η ώρα, ο ελληνικός λαός θα συγκρίνει πεπραγμένα και σχέδια και θα επιλέξει τον ΣΥΡΙΖΑ για να οδηγήσει τη χώρα στη νέα περίοδο με δικαιοσύνη και ασφάλεια».

Ερωτηθείς από τη Realnews για το αν θα υπάρξει κατάργηση ή αναβολή με αστερίσκους της περικοπής των συντάξεων, ο υπουργός Εσωτερικών, απαντά ότι η δεύτερη εκδοχή δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης, καθώς «οι αστερίσκοι δεν επιλύουν το πρόβλημα, απλώς το μεταθέτουν στο μέλλον», ενώ εκφράζει την πεποίθηση ότι σύντομα θα υπάρξει θετική έκβαση.

Υπογραμμίζει ακόμη ότι το κρίσιμο τώρα είναι «να υλοποιηθούν απρόσκοπτα τα μέτρα για την ενίσχυση της κοινωνικής πλειοψηφίας που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και που σηματοδοτούν στην πράξη το πέρασμα στη μεταμνημονιακή εποχή».

Ο κ. Χαρίτσης διαβεβαιώνει ότι «η ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης και γίνεται στοχευμένα, εκεί που υπάρχουν πραγματικές ανάγκες, όχι για την εξυπηρέτηση πελατειακών δικτύων, όπως στο παρελθόν». Καλεί τέλος την αντιπολίτευση να απευθύνει τις κατηγορίες περί κρατισμού «στους κατοίκους ολόκληρων περιοχών της χώρας που δεν έχουν ακόμη -το 2018- δίκτυο ύδρευσης ή αποχέτευσης, στους δήμους που δεν είχαν έναν μηχανικό για να υλοποιήσουν ένα απλό έργο ή στους χιλιάδες συμβασιούχους που παρέμεναν όμηροι για χρόνια, παρότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες».

Αναλυτικά η συνέντευξη του Αλ.Χαρίτση

- Έχετε προαναγγείλει προσλήψεις και αύξηση κονδυλίων 2 δισ. για τους δήμους. Πώς βρέθηκαν τα λεφτά; Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί για κρατισμό και προεκλογικού χαρακτήρα επιλογές.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν ένα από τα μεγαλύτερα θύματα της κρίσης. Μόνο τη διετία 2013-14 η κρατική χρηματοδότηση προς τους ΟΤΑ μειώθηκε κατά 60%, ενώ οι προσλήψεις πάγωσαν εντελώς, με αποτέλεσμα πολλοί δήμοι να αδυνατούν να προσφέρουν ακόμη και στοιχειώδεις υπηρεσίες. Αυτή την πραγματικότητα αλλάζουμε. Όχι με προεκλογικά μέτρα, αλλά υλοποιώντας έναν μακροχρόνιο σχεδιασμό που περιλαμβάνει το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων μεταξύ κράτους - αυτοδιοίκησης, τις προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού για να καλυφθούν οι ελλείψεις και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για την υλοποίηση κρίσιμων υποδομών στις τοπικές κοινωνίες - όπως ο «ΦιλόΔημος» που έχει τύχει καθολικής αποδοχής από τους αυτοδιοικητικούς, ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης.

Η ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης και γίνεται στοχευμένα, εκεί που υπάρχουν πραγματικές ανάγκες, όχι για την εξυπηρέτηση πελατειακών δικτύων, όπως στο παρελθόν. Τα περί κρατισμού η αντιπολίτευση ας τα απευθύνει στους κατοίκους ολόκληρων περιοχών της χώρας που δεν έχουν ακόμη -το 2018- δίκτυο ύδρευσης ή αποχέτευσης, στους δήμους που δεν είχαν έναν μηχανικό για να υλοποιήσουν ένα απλό έργο ή στους χιλιάδες συμβασιούχους που παρέμεναν όμηροι για χρόνια, παρότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

- Μιλήσατε για «δίκαιη και βιώσιμη λύση» σχετικά με την ψήφο των αποδήμων. Θα προλάβουν κάποιοι από αυτούς να ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές;

Παρότι προβλεπόταν συνταγματικά από το 2001, η κυβέρνησή μας είναι η πρώτη που πήρε την πρωτοβουλία να συγκροτήσει, με διακομματική συναίνεση και συμμετοχή επιστημόνων εγνωσμένου κύρους, την επιτροπή για την ψήφο των Ελλήνων εκλογέων του εξωτερικού. Η επιτροπή λειτουργεί με σαφές χρονοδιάγραμμα που προβλέπει ο νόμος και σύντομα θα παραδώσει το πόρισμά της. Από εκεί και πέρα, είναι αρμοδιότητα της Βουλής να νομοθετήσει σχετικά. Θεσμικά και με διάλογο λύνουμε ένα σύνθετο πολιτικά και τεχνικά πρόβλημα που οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν ακούμπησαν καν.

- Ποια θα είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των ρυθμίσεων για την ιθαγένεια και πότε θα τις καταθέσετε στη Βουλή;

Είναι σημαντικό κατ' αρχάς να υπενθυμίσω ότι μέχρι το 2015 οι διαδικασίες απόδοσης ιθαγένειας απέκλειαν σημαντικές κατηγορίες συμπολιτών μας, ιδίως τα παιδιά που έχουν γεννηθεί και έχουν μεγαλώσει στην Ελλάδα. Ήταν η κυβέρνησή μας που ενεργοποίησε τις σχετικές διαδικασίες που συνιστούν υποχρέωση για μια πολιτεία που θέλει να θεωρείται κράτος δικαίου.

Οι ρυθμίσεις που φέρνουμε στη Βουλή μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο ομογενοποιούν, απλοποιούν και επιταχύνουν τις διαδικασίες και παράλληλα διαμορφώνουν ένα πιο διάφανο και αντικειμενικό σύστημα για την απόδοση της ιθαγένειας. Στόχος μας είναι να μειωθεί η γραφειοκρατία και να πάψουν να ταλαιπωρούνται οι συμπολίτες μας που δικαιούνται την ιθαγένεια με βάση τον νόμο.

- Η εμπειρία του Σκοπιανού σάς κάνει να πιστεύετε ότι υπάρχουν οι πολιτικοί συσχετισμοί στην κοινωνία και στη Βουλή ώστε να ανοίξουν συνταγματικά ζητήματα, όπως οι σχέσεις κράτους και Εκκλησίας;

Οι συσχετισμοί δεν είναι αναλλοίωτοι, διαφορετικά η πολιτική παρέμβαση δεν θα είχε κανένα νόημα. Ακόμη και στο Σκοπιανό που αναφέρετε, παρά τις αρχικές αντιδράσεις, γίνεται όλο και περισσότερο κατανοητό από τους πολίτες ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι η μόνη που διασφαλίζει τα συμφέροντα της χώρας. Αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση έχοντας κατά νου ότι η κρίση των προηγούμενων ετών δεν ήταν μόνο οικονομική αλλά και θεσμική.

Παρεμβαίνουμε, λοιπόν, σε ζητήματα που έχουν ωριμάσει, με γνώμονα την ενίσχυση της Δημοκρατίας, την προστασία των κοινωνικών και συλλογικών δικαιωμάτων και των κοινών αγαθών. Στο επίμαχο θέμα των σχέσεων κράτους - Εκκλησίας, προτείνουμε μια νέα, αμοιβαία επωφελή προσέγγιση, που είναι προϊόν εξαντλητικού διαλόγου και διασφαλίζει σαφείς και διακριτούς ρόλους για τα δύο μέρη.

- Είπατε πρόσφατα ότι η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ «κλείνει τον κύκλο της». Αν αποχωρήσει μέρος τους, θα βρεθεί στην παρούσα Βουλή νέα κυβερνητική πλειοψηφία;

Η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ έγινε στη βάση μιας καθαρής προγραμματικής συμφωνίας με επίκεντρο την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Με την επίτευξη αυτού του στόχου, είναι λογικό να έρχονται στην επιφάνεια οι σημαντικές πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές των δύο χώρων. Το κρίσιμο, όμως, τώρα είναι να υλοποιηθούν απρόσκοπτα τα μέτρα για την ενίσχυση της κοινωνικής πλειοψηφίας που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και που σηματοδοτούν στην πράξη το πέρασμα στη μεταμνημονιακή εποχή. Αυτό αξιολογείται από όλους τους βουλευτές και είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει αρραγής κοινοβουλευτική πλειοψηφία μέχρι το τέλος της θητείας της κυβέρνησης.

- Οδεύουμε προς κατάργηση ή προς αναβολή με αστερίσκους της περικοπής των συντάξεων και το ζήτημα θα συζητηθεί ξανά του χρόνου;

Οι αστερίσκοι δεν επιλύουν το πρόβλημα, απλώς το μεταθέτουν στο μέλλον και κάτι τέτοιο δεν είναι στις προθέσεις μας. Έχουμε τεκμηριώσει επαρκώς ότι η περικοπή των συντάξεων είναι ένα μέτρο μη διαρθρωτικό, δημοσιονομικά αχρείαστο και κοινωνικά άδικο. Είμαι πεπεισμένος ότι σύντομα θα έχουμε θετική έκβαση.

- Παρά την παγιωμένη μεγάλη διαφορά με τη Ν.Δ. στα γκάλοπ, στον ΣΥΡΙΖΑ επιμένετε να μιλάτε για νίκη στις εκλογές. Πού το στηρίζετε;

Παρότι τα τελευταία χρόνια, στην Ελλάδα και διεθνώς, η εκτίμηση της εκλογικής συμπεριφοράς έχει αποδειχτεί πολύ δύσκολη, δεν υποτιμώ καθόλου τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων. Με την έξοδο από τα μνημόνια, ωστόσο, έχουμε περάσει σε μια νέα περίοδο όπου τα διλήμματα τίθενται σε διαφορετική βάση.

Η κυβέρνηση έχει λάβει μια σειρά από πρωτοβουλίες που ενισχύουν την κοινωνική πλειοψηφία και αναδιατάσσουν τους πολιτικούς συσχετισμούς, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η στοχευμένη μείωση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των ασθενέστερων, η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Απέναντι σε αυτά, η αξιωματική αντιπολίτευση αντιπαραβάλει την ακόμη μεγαλύτερη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, την περαιτέρω συρρίκνωση του Δημοσίου και την ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος. Τη συνέχιση, δηλαδή, των μνημονίων με άλλα μέσα. Κάθε μέρα που περνάει γίνεται όλο και πιο ορατός αντικοινωνικός χαρακτήρας του προγράμματος της Ν.Δ. Όταν έρθει η ώρα, ο ελληνικός λαός θα συγκρίνει πεπραγμένα και σχέδια και θα επιλέξει τον ΣΥΡΙΖΑ για να οδηγήσει τη χώρα στη νέα περίοδο με δικαιοσύνη και ασφάλεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL