Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Διάλογος του Δ. Παπαδημούλη με πεντακόσιους νέους και νέες αντιπροσώπους από τα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε.(Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διάλογος του Δ. Παπαδημούλη με πεντακόσιους νέους και νέες αντιπροσώπους από τα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε.(Video)

Ζωντανό διάλογο εφ’ όλης της ύλης με πεντακόσιους νέους και νέες από τα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και σε απευθείας σύνδεση με την αίθουσα συνεδριάσεων της Ολομέλειας στο Στρασβούργο, πραγματοποίησε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Η συζήτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ με τους έφηβους αντιπροσώπους πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Euroscola», και είχε τη μορφή ενός Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων, που μεταδόθηκε ζωντανά μέσω του καναλιού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ακριβώς όπως οι εργασίες της Ολομέλειας.

«Αν θέλουμε να τρέξει στις ρόδες του το ‘ποδήλατο’ της Ευρωπαϊκής Ένωσης  πρέπει να εργαστούμε συλλογικά, και να επιταχύνουμε την ανάκαμψη της οικονομίας μας, να μειώσουμε τις ανισότητες, που τροφοδοτούν τους εθνικισμούς και το ρατσισμό, να λύσουμε το πρόβλημα της ανεργίας των νέων, και να ενισχύσουμε τη διαφάνεια», είπε ο Δημ. Παπαδημούλης, απευθυνόμενος στο σώμα, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Κατά τη διάρκεια της προσομοίωσης της Ολομέλειας δεκάδες νέοι Ευρωπαίοι πολίτες είχαν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με τη λειτουργία του θεσμού της Ολομέλειας, να ανταλλάξουν απόψεις καθώς και να θέσουν μια σειρά από ερωτήματα στον Δημ. Παπαδημούλη. Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν με ιδιαίτερη έμφαση ήταν η απασχόληση και η εκπαίδευση των νέων, οι διαπραγματεύσεις για το Brexit, η κλιματική αλλαγή και η υπερθέρμανση του πλανήτη, καθώς και η διαχείριση των προσφυγικών ροών. Οι ανισότητες μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, αλλά και εκείνες που σημαδεύουν το βιοτικό επίπεδο των πολιτών εντός των έκαστων ευρωπαϊκών κοινωνιών, και η μείωση της γραφειοκρατίας, επίσης αποτέλεσαν θέμα συζήτησης των νέων ανθρώπων με τον Δημ. Παπαδημούλη. Οι έφηβοι αντιπρόσωποι δεν παρέλειψαν να θίξουν και θέματα όπως το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για το copy–right και την προστασία των χρηστών του διαδικτύου, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία, η προστασία του πλουραλισμού στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Ο Δημ. Παπαδημούλης συζήτησε με τους εφήβους συμμετέχοντες τη σημασία υπεράσπισης της δημοκρατίας από πλευράς όχι μόνο των πολιτικών, αλλά και των πολιτών. «Η νέα γενιά πιστεύω πως είναι σαφώς πιο φιλοευρωπαϊκή από τη δική μου γενιά. Έχετε δικαιώματα και πρέπει να παλεύετε για αυτά. Το μέλλον σας ανήκει», είπε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, και συνέχισε υπογραμμίζοντας πως «πρέπει να παίρνουμε μαθήματα από την Ιστορία μας». Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στον κίνδυνο του εθνικισμού και της άκρας δεξιάς τόνισε ότι «οι ανισότητες πρέπει να αντιμετωπιστούν, και πρέπει συλλογικά να διεκδικηθούν καλύτερες λύσεις για την καθημερινή ζωή των πολιτών μας. Αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες οφείλουν να πρωτοστατήσουν στη δημιουργία ευρέων μετώπων για την αντιμετώπιση της ακραίας δεξιάς».

Ο Δημ. Παπαδημούλης ανέφερε ως παράδειγμα τη μεγάλη συναυλία που διοργανώθηκε στο Κέμνιτζ της Γερμανίας ενάντια στον ρατσισμό, όπου δεκάδες χιλιάδες νέοι άνθρωποι -και όχι πολιτικοί- υποστήριξαν συλλογικά την συνύπαρξη των λαών, τη δημοκρατία, την αντιρατσιστική δράση. «Τέτοια παραδείγματα χρειαζόμαστε», συμβούλεψε τους εφήβους που συμμετείχαν στο Euroscola, και διαφώνησε όταν ρωτήθηκε πώς θα μπορέσει να αποτρέψει τις προσφυγικές ροές η ΕΕ. «Η Ευρωπαϊκή Ενωση, πατώντας στη Συνθήκη της Γενεύης βασίζεται στην ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, των αγαθών, και την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών. Πώς μπορεί αλήθεια να ζητηθεί από ένα μικρό παιδί, ένα νέο σαν κι εσάς, να μην μεταναστεύσει, να μην αναζητήσει καλύτερη ζωή, αν έχει χάσει την οικογένειά του;», είπε απευθυνόμενος στο σώμα.

Τέλος, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις προοδευτικές ιδέες που διακατέχουν τη σκέψη των νεότερων πολιτών και τους ζήτησε να συστρατευτούν στον αγώνα για μια καλύτερη και δικαιότερη Ευρώπη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL