Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
"Γαλάζια" σπέκουλα περί μυστικών κονδυλίων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Γαλάζια" σπέκουλα περί μυστικών κονδυλίων

Ρεσιτάλ λαϊκισμού -με όχημα τις αναφορές του Πάνου Καμμένου περί αδιαφάνειας στη διάθεση των μυστικών κονδυλίων- πραγματοποιεί η Ν.Δ. ζητώντας “ξεκάθαρες απαντήσεις από την κυβέρνηση και τον κ. Τσίπρα προσωπικά”. «Από το 2017, με πρωτοβουλία του Νίκου Κοτζιά και της ελληνικής κυβέρνησης, ενημερώνεται αναλυτικά η Βουλή των Ελλήνων για τη χρήση των ειδικών κονδυλίων του υπουργείου Εξωτερικών» απαντά το Μέγαρο Μαξίμου. Επιπλέον, ειλημμένη είναι η απόφαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης μετά τις 17 Δεκεμβρίου.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, επιδιώκοντας μικροκομματικά οφέλη από τις τελευταίες εξελίξεις, επισημαίνει πως «όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τη διαχείριση των μυστικών κονδυλίων του κράτους αποτελούν μείζον πολιτικό ζήτημα. Η Ν.Δ., προσπερνώντας ότι η Βουλή πλέον ενημερώνεται για τη διάθεση των μυστικών κονδυλίων, επισημαίνει ότι “ο κ. Καμμένος, που κατήγγειλε τον κ. Κοτζιά για αδιαφανείς διαδικασίες στη διάθεση των απόρρητων κονδυλίων του ΥΠ.ΕΞ., οφείλει σήμερα κιόλας να δημοσιοποιήσει ό,τι στοιχεία έχει. Όπως και ο κ. Κοτζιάς, που προφανώς δεν ζήτησε τυχαία να ελεγχθούν τα κονδύλια που διαχειρίζεται ο κ. Καμμένος ως υπουργός Άμυνας”.

Η αξιωματική αντιπολίτευση καταλήγει ότι “η διαχείριση των κρατικών κονδυλίων δεν αφορά μόνο τις ενδοκυβερνητικές ισορροπίες και τους αλληλοεκβιαζόμενους συναρχηγούς της, αλλά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας”.

Στο ίδιο μοτίβο η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη ισχυρίστηκε πως “ο νόμος του κ. Κοτζιά για έλεγχο των κονδυλίων δεν εφαρμόστηκε ποτέ και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι ο νόμος να εφαρμοστεί και για τα κονδύλια του υπουργείου Εθνικής Αμύνης, γιατί δεν υπάρχει τίποτα πιο δυσφημιστικό για έναν υπουργό που διαχειρίζεται χρήματα του ελληνικού λαού να ακούμε και να διαβάζουμε αυτές τις κατηγορίες του ενός για τον άλλο».

Βορίδης: Δεν θα έπεφτε η κυβέρνηση

Παράλληλα, ο τομεάρχης Εσωτερικών της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης, μιλώντας στο Νews 24/7, επιβεβαίωσε ότι “η Ν.Δ. θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας πριν έρθει η δυμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή”, ενώ συμπλήρωσε πως η αξιωματική αντιπολίτευση “εξετάζει το ενδεχόμενο σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για τα μυστικά κονδύλια”. Δεν πέρασε ωστόσο απαρατήρητο το γεγονός ότι ο Μάκης Βορίδης εκτίμησε πως “εάν ο κ. Καμμένος επέλεγε να καταψηφίσει όχι απλώς τη συμφωνία, αλλά και την κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας δεν θα έπεφτε. Υπάρχουν μονάδες στο Κοινοβούλιο που μπορούν να κρατήσουν τον κ. Τσίπρα στην κυβέρνηση".

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος της Ν.Δ., σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες, είχε επισημάνει πως «η πρόταση μομφής είναι το τελευταίο και πιο δραστικό εργαλείο που έχει ένα κόμμα αντιπολίτευσης. Πολύ σωστά καταθέσαμε πρόταση μομφής τον Ιούνιο, γιατί έτσι εκθέσαμε την αφόρητη διγλωσσία του κ. Καμμένου. Το εξάμηνο λήγει στις 17 Δεκεμβρίου. Από τις 18 Δεκεμβρίου θα έχουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε ξανά το εργαλείο αυτό»...

Κυβέρνηση: Πού πήγανε τα μυστικά κονδύλια επί Ν.Δ.;

Σε αυτό το φόντο το Μέγαρο Μαξίμου απαντά πως “η Ν.Δ., αντί να λαϊκίζει, καλό θα ήταν να μας πει πού διατέθηκαν τα ειδικά κονδύλια κατά τις περιόδους της δικής της διακυβέρνησης, όταν οι υπουργοί Εξωτερικών ήταν πλήρως ανεξέλεγκτοι». Παράλληλα, το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού σε δηκτικό τόνο συμπληρώνει πως «η κ. Μπακογιάννη και η Ν.Δ. είναι οι τελευταίοι που θα κουνήσουν το δάχτυλο είτε στον Νίκο Κοτζιά είτε στον πρωθυπουργό».

Στον απόηχο δε του επικοινωνιακού κρότου που επιδιώκει η Ν.Δ. με όχημα τη διάθεση των απόρρητων κονδυλίων ο Ευάγγελος Αντώναρος υπογράμμισε με νόημα (Νews 24/7): "Να μη σκεφτεί κανείς να κόψει αυτά τα κονδύλια, ειδικά αυτοί που κάνουν ότι δεν γνωρίζουν ενώ χειρίστηκαν τέτοια ποσά στο παρελθόν. Να μη δαιμονοποιήσουμε αυτά τα κονδύλια. Δεν πρέπει να καταργηθούν”. Εκτίμησε δε πως η κυβέρνηση είναι "εξασφαλισμένη" μέχρι να "αποφασίσει ο Τσίπρας να πάει σε εκλογές".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL