Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C14.5°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.2°C13.9°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.1°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
12.5°C16.0°C
3 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
10.1°C10.2°C
3 BF 95%
Γ. Αμανατίδης: Δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριάρχη η διευθέτηση του εκκλησιαστικού ζητήματος της Ουκρανίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ. Αμανατίδης: Δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριάρχη η διευθέτηση του εκκλησιαστικού ζητήματος της Ουκρανίας

Οι περισσότεροι είναι δύσκολο να αντιληφθούν ότι ο εκκλησιαστικός χρόνος δεν τρέχει όπως ο πολιτικός, η ορθοδοξία λειτουργεί με όρους αιώνων και όχι 5-10 χρόνων, είναι υπερβολικό να μιλάμε για «σχίσμα» μεταξύ Φαναρίου και Μόσχας, είπε ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Δημήτρη Κουκλουμπέρη.

Σχολιάζοντας την κλιμακούμενη ένταση στις σχέσεις μεταξύ του Φαναρίου και της Μόσχας, μετά την ανακήρυξη αυτοκέφαλης ουκρανικής εκκλησίας, ο κ. Αμανατίδης είπε ότι «εμείς σαν χώρα παρακολουθούμε αυτά τα ζητήματα, έχουν τις επιπτώσεις τους, αλλά δεν μπορούμε να μπούμε και δεν θέλουμε να μπούμε στα ζητήματα αυτά».

Τόνισε πάντως ότι «κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το "κανονικό" δικαίωμα που έχει το οικουμενικό πατριαρχείο για τα ζητήματα αυτά» και θύμισε χαρακτηριστικά ότι «το ίδιο το πατριαρχείο Ρωσίας την αυτοκεφαλία του την έχει πάρει από το οικουμενικό πατριαρχείο».

Όπως εξήγησε επίσης, «η λέξη "σχίσμα" είναι αρκετά υπερβολική, είναι μία ρήξη, το οικουμενικό πατριαρχείο δεν έχει προχωρήσει σε κίνηση εναντίον του πατριαρχείου Μόσχας, υπάρχει μονομερής κίνηση».

Ο κ. Αμανατίδης διευκρίνισε επίσης ότι «είναι άλλο ο πολιτικός χρόνος και άλλο ο θρησκευτικός χρόνος, αυτά τα ζητήματα λειτουργούν εκκλησιαστικά σε βάθος δεκαετιών και εκτονταετιών, όχι στον άμεσο πολιτικό χρόνο ... Το ζήτημα δεν είναι τωρινό, θα πάμε πολλά χρόνια πίσω, στο 1680, όταν εκχωρήθηκε το δικαίωμα στον πατριάρχη Μόσχας να χειροτονεί τους μητροπολίτες Κιέβου και να μνημονεύεται το όνομα του oικουμενικού πατριάρχη».

Τα τελευταία τριάντα χρόνια, όπως ανέφερε, «το οικουμενικό πατριαρχείο δέχεται συνεχείς εκκλήσεις (ως το μόνο που έχει το δικαίωμα όσον αφορά την κανονικότητα και το τι συμβαίνει στις ανά τον κόσμο εκκλησίες) για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της ενότητας στην Ουκρανία ... μπορεί τώρα να συμπίπτει πολιτικά με κάποια πράγματα ... αλλά η ορθοδοξία λειτουργεί με άλλους όρους, ανά τους αιώνες και όχι για 5-10 τελευταία χρόνια. Γι' αυτό είναι δύσκολο για πολλούς να καταλάβουν».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL