Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.7°C
4 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.7°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.3°C16.5°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C16.9°C
4 BF 82%
Σταθερή προσήλωση στη συμφωνία των Πρεσπών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σταθερή προσήλωση στη συμφωνία των Πρεσπών

Τη σταθερή προσήλωση της Αθήνας στην εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών αναμενόταν να υπογραμμίσει στην εισηγητική του ομιλία από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής ο Αλ. Τσίπρας. Άλλωστε η συζήτηση επανήλθε μετά τις δηλώσεις του υπουργού εθνικής Άμυνας, ο οποίος βρέθηκε στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα.

Η ελληνική πλευρά έχει καταστήσει σαφές πως ο δρόμος για την επίλυση του ζητήματος τόσο της ένταξης της γείτονος σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. όσο και του ονοματολογικού περνάει μονάχα μέσα από την ουσιαστική υλοποίηση των προϋποθέσεων που θέτει η συμφωνία των Πρεσπών.

Σε αυτό το πλαίσιο η όποια συζήτηση για "εναλλακτικό σχέδιο", πόσο μάλλον όταν αυτό αφορά τη συγκρότηση "αξόνων" και "τόξων" στα Βαλκάνια, χωρίς αλλαγή του ονόματος δεν έχει βάση στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Εξ ου και η αδιαπραγμάτευτη στήριξη της Αθήνας στην επιλογή του Ζόραν Ζάεφ να προχωρήσει τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, όπως ορίζεται άλλωστε και από την ίδια τη συμφωνία.

Τότε είναι που οι βουλευτές θα κληθούν να αποφασίσουν με τη στάση τους εάν θα στηρίξουν την επίλυση του προβλήματος και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια ή εάν θα επιλέξουν να αφήσουν εκκρεμές εις το διηνεκές το ζήτημα της ΠΓΔΜ ανοίγοντας την πόρτα στην επικράτηση επικίνδυνων εθνικισμών, αναταράξεων και αλυτρωτισμών. Όπως εκτιμούν στο κυβερνητικό στρατόπεδο, όταν η συμφωνία των Πρεσπών έρθει προς κύρωση στο Κοινοβούλιο, θα υπάρξει η πλειοψηφία που θα την εγκρίνει.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός αναμενόταν να ασκήσει κριτική στη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τις πρόσφατες αποκαλύψεις για τις μυστικές συναντήσεις της εκπροσώπου της Ν.Δ. Μαρίας Σπυράκη με τον Ζόραν Ζάεφ να φανερώνουν τον λόγο που το κόμμα του Κ. Μητσοτάκη μετακινήθηκε μέσα σε λίγες μέρες από την εθνική γραμμή που διαμορφώθηκε στο Βουκουρέστι στη γραμμή Σαμαρά και των "μακεδονομάχων". Και μάλιστα σε πλήρη αντιδιαστολή ακόμη και με τις θέσεις της πλειονότητα των κομμάτων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ταυτιζόμενη πλήρως με το εθνικιστικό VMRO.

Στηρίζει τη συμφωνία των Πρεσπών η Ουάσιγκτον

Αξίζει να σημειωθεί ότι και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με αποκλειστική δήλωση στο real.gr τονίζει πως η θέση των ΗΠΑ είναι σαφής: "Χαιρετίζουμε τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, στις 30 Σεπτεμβρίου, στο οποίο οι πολίτες εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση με την αποδοχή της συμφωνίας των Πρεσπών μεταξύ Μακεδονίας και Ελλάδας".

Επισημαίνεται ακόμη η "σθεναρή υποστήριξη" στην πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας, "η οποία θα επιτρέψει στην ΠΓΔΜ να αναλάβει τη νόμιμη θέση της στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. ως Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, συμβάλλοντας στην περιφερειακή σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία".

Την ίδια στιγμή η ίδια η πραγματικότητα διαψεύδει τα περί δημιουργίας ή λειτουργίας αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας πλην της Σούδας. Αυτό επιβεβαίωσε και ο Αμερικάνος πρέσβης από την Αλεξανδρούπολη, ενώ κυβερνητικοί αξιωματούχοι σημειώνουν ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια ως ισχυρό και σημαντικό μέλος του ΝΑΤΟ, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να μετατρέψει τη χώρα σε "προκεχωρημένο φυλάκιο".

Ψηφοδέλτια νίκης και προγραμματικές συγκλίσεις

Στις αρχές του Νοεμβρίου τίθεται το οριστικό χρονοδιάγραμμα προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να καταλήξει στις οριστικές υποψηφιότητες στις Περιφέρειες όλης της χώρας.

Κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής επρόκειτο να υπάρξει απολογισμός των περιφερειακών συσκέψεων που πραγματοποίησαν οι οργανώσεις του κόμματος πανελλαδικά, ενώ θα υπογραμμιζόταν ο στόχος τόσο στις Περιφέρειες όσο και στους δήμους να έχουν σαφή προσανατολισμό: προοδευτικές και δημοκρατικές βάσεις με προγραμματικές συγκλίσεις, αλλά και αυτοδιοικητικά κριτήρια, ψηφοδέλτια νίκης που να αντιπροσωπεύουν τους πολλούς.

Έως την ώρα που έκλεινε το φύλλο της "Α" της Κυριακής, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ανακοινώσει το “χρίσμα” σε 7 Περιφέρειες. Ειδικότερα πρόκειται για τους δύο νυν περιφερειάρχες που είχαν στηριχθεί και στις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές, τη Ρένα Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής και τον Θεόδωρο Γαλιατσάτο στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει τον νυν περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρο Καρυπίδη, τον Γιώργο Δέδε για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον νυν περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα, τον Κωνσταντίνο Κατσιμίγα για την Ανατολική Μακεδονία - Θράκη και τον Δημήτρη Αναγνωστάκη για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL