Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Πράξη τέσσερις δεσμεύσεις μέχρι το τέλος του έτους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πράξη τέσσερις δεσμεύσεις μέχρι το τέλος του έτους

Το χρονοδιάγραμμα των τεσσάρων κομβικών σταθμών της κοινοβουλευτικής και κυβερνητικής δουλειάς που πρέπει να γίνει από τώρα έως τα Χριστούγεννα έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας σε τοποθέτησή του κατά τη χθεσινή Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδρίασε με αντικείμενο την προετοιμασία της ερχόμενης Κεντρικής Επιτροπής, που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο.

Στο χρονοδιάγραμμα των πρωτοβουλιών που προσδιόρισε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συγκαταλέγεται η συνταγματική αναθεώρηση. Σύμφωνα με κομματικές πηγές, θα αποτελέσει το αντικείμενο της επόμενης συνεδρίασης της Π.Γ. προκειμένου να καταλήξει το κόμμα στις προτάσεις του και εν συνεχεία να γίνει εισήγηση προς την Κ.Ο. Η διαδικασία αυτή προγραμματίζεται να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Οκτωβρίου, προκειμένου στις αρχές Νοεμβρίου να μπορεί να εκκινήσει η κοινοβουλευτική διαδικασία.

Ο Αλ. Τσίπρας είχε παρουσιάσει αναλυτικά τα βασικά σημεία της κυβερνητικής πρότασης για τη συνταγματική αναθεώρηση σε ειδική εκδήλωση στον προαύλιο χώρο της Βουλής, τον Ιούλιο του 2016. Οι πέντε κεντρικοί άξονες αφορούν: Πρώτον, σε δέσμη αλληλοσυνδεόμενων μεταρρυθμίσεων στην αρχιτεκτονική του πολιτεύματος. Δεύτερον, στην ενίσχυση των θεσμών άμεσης δημοκρατίας. Τρίτον, στην ενίσχυση του κράτους δικαίου. Τέταρτος άξονας της πρότασης οι σχέσεις κράτους - Εκκλησίας και πέμπτος άξονας τα κοινωνικά δικαιώματα.

Επιπλέον, έως τα Χριστούγεννα πρέπει να έχουν ψηφιστεί οι δεσμεύσεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ (τα αναδρομικά σε ένστολους, δικαστικούς και πανεπιστημιακούς, οι προσλήψεις στην Παιδεία, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε ελεύθερους επαγγελματίες, μείωση του φόρους στις επιχειρήσεις κ.ά.).

Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν ως προς το θέμα της μη περικοπής των συντάξεων ότι “η διαπραγμάτευση πηγαίνει πολύ καλά” και μετέφεραν την εκτίμηση και την πεποίθηση ότι “το θέμα θα κλείσει χωρίς αναταράξεις, με συναινετικό τρόπο”.

Κεντρικός πολιτικός σταθμός επίσης έως τα Χριστούγεννα είναι η ψήφιση του πρώτου μεταμνημονιακού προϋπολογισμού.

“Κλείδωσαν” οι υποψήφιοι για 7 Περιφέρειες

Τρία θα είναι τα θέματα της επικείμενης συνεδρίασης της Κ.Ε., το Σαββατοκύριακο, στην Αθηναΐδα, όπως προκύπτει από τη χθεσινή περίπου τετράωρη συνεδρίαση. Οι πολιτικές εξελίξεις, οι επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, αυτοδιοικητικές, ευρωεκλογές, εθνικές εκλογές, καθώς επίσης και η ανασυγκρότηση του κόμματος και η εκλογή νέας Πολιτικής Γραμματείας.

Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές ο γραμματέας της ΚΕ Πάνος Σκουρλέτης ενημέρωσε αναφορικά με τις συσκέψεις που έχουν γίνει σε επίπεδο κομματικών οργανώσεων σε όλη την Ελλάδα. Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, έως το τέλος Οκτωβρίου - αρχές Νοεμβρίου να έχουν αποφασιστεί οι υποψηφιότητες που θα στηρίξει και στις 13 Περιφέρειες.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, έως τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε θέση να ανακοινώσει το “χρίσμα” σε 7 Περιφέρειες. Ειδικότερα, πρόκειται για τους δύο νυν περιφερειάρχες που είχαν στηριχθεί και στις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές, τη Ρένα Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής και τον Θεόδωρο Γαλιατσάτο στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει τον νυν περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρο Καρυπίδη, τον Γιώργο Δέδε για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον νυν περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα, τον Κωνσταντίνο Κατσιμίγα για την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη και τον Δημήτρη Αναγνωστάκη για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Ως προς την εκλογή νέας Πολιτικής Γραμματείας που θα γίνει τη δεύτερη μέρα των εργασιών της Κ.Ε., την Κυριακή, κατά τις ίδιες πληροφορίες φαίνεται να προκρίνεται να υπάρξει πρόταση για ενιαία Π.Γ., με μικρότερο αριθμό μελών από τη σημερινή, η οποία αριθμεί 29 μέλη, χωρίς να αποκλείεται να υπάρξει και πρόταση για διατήρηση της σημερινής δομής της Π.Γ. Στη χθεσινή συνεδρίαση τονίστηκε η επιθυμία όλων η νέα Π.Γ. να προκύψει με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL