Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.7°C
4 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.5°C21.9°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.4°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.5°C
2 BF 45%
Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι: / Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι: "Σοφή απόφαση" να μη συμπεριληφθεί η περικοπή των συντάξεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι: / Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι: "Σοφή απόφαση" να μη συμπεριληφθεί η περικοπή των συντάξεων

"Σοφή" χαρακτήρισε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μη συμπεριλάβει στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019 το ήδη νομοθετημένο μέτρο της περαιτέρω περικοπής των συντάξεων ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON) του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ECON στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο συζήτησης ανταλλαγής απόψεων με τα εθνικά κοινοβούλια για τις οικονομικές πολιτικές της Ευρωζώνης.

Ο Ρ. Γκουαλτιέρι ξεκίνησε συγχαίροντας την Ελλάδα για την έξοδο από τα προγράμματα και για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. “Η Ελλάδα έχει μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα. Έτσι βγήκε από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Γι' αυτόν τον λόγο. Πρέπει να θυμόμαστε ότι η Ελλάδα ξεπερνάει τον όρο του πρωτογενούς πλεονάσματος και του ελλείμματος” είπε και πρόσθεσε: “Το συμπληρωματικό 1%, που είχε προβλεφθεί αρχικά από το ΔΝΤ, επετεύχθη βάσει προβλέψεων που δεν υλοποιήθηκαν και τα αποτελέσματα είναι πολύ διαφορετικά. Άρα, είναι πολύ λογικό αυτό. Σοφή η απόφαση να γίνει αυτή η αλλαγή στον προϋπολογισμό”.

Αντιαναπτυξιακό μέτρο

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Ρ. Γκουαλτιέρι, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τους στόχους για τους οποίους έχει δεσμευτεί χωρίς να εφαρμόσει το “αχρείαστο και αντιαναπτυξιακό μέτρο, της περικοπής των συντάξεων”. “Η επιδίωξή μας είναι να πείσουμε τους πάντες, και την Κομισιόν και το Eurogroup, ακόμη και το ΔΝΤ, ότι pacta sunt servanda (οι συμφωνίες είναι τηρητέες). Ο στόχος μας όμως είναι να πειστούν όλοι με βάση τους αριθμούς” ανέφερε επίσης ο Δ. Παπαδημούλης, συμπληρώνοντας ότι ήδη οι συντάξεις στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί μεσοσταθμικά περίπου 40%.

Θέλουμε καθαρή απόφαση

Εξάλλου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας, που εκπροσώπησε το ελληνικό κοινοβούλιο στην εν λόγω συζήτηση, επισήμανε: “Η περικοπή των συντάξεων στην Ελλάδα επιβλήθηκε από το ΔΝΤ, το οποίο δογματικά, για ακόμη μια φορά, έκανε λάθος στις προβλέψεις του. Είχε κάνει επανειλημμένα λάθος και επέβαλε αυτή την περικοπή στις συντάξεις λέγοντας ότι δεν θα πιάσουμε ούτε τα πρωτογενή πλεονάσματα, ούτε την ανάπτυξη. Τώρα, επί τρία συνεχή χρόνια, έχουμε σημειώσει υπερπλεονάσματα ξεπερνώντας το 3,5%, το οποίο είναι μεν πάρα πολύ, αλλά το έχουμε πιάσει και έχουμε ανάπτυξη αρκετά δυναμική”.

“Θα πρέπει να είναι καθαρή η απόφαση και των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ, γιατί οποιαδήποτε σκιά κι αν αφεθεί να αιωρείται, τότε οι αγορές θα το εκμεταλλευτούν και είμαστε μπροστά στην έξοδό μας στις αγορές” προειδοποίησε, τέλος, ο Μ. Μπαλαούρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL