Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Αντώνης Μπαλωμενάκης: Έχει "ποινικές διαστάσεις" η μαύρη τρύπα του ΚΕΕΛΠΝΟ

"Όλοι οι απολογισμοί των ετών 2010-2014 ήταν ψευδείς κατ' ομολογία" υποστήριξε ο πρόεδρος της Εξεταστικής για τα 87,1 εκατ. ευρώ "αρνητική διαφορά"

Η "αρνητική διαφορά" των 87,1 εκατ. ευρώ που βρέθηκε στο ΚΕΕΛΠΝΟ για την περίοδο 2010 - 2013 έχει και ποινικές διαστάσεις, τόνισε ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για τα σκάνδαλα στην Υγεία Αντώνης Μπαλωμενάκης. Μάλιστα, (μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο 105,5) εκτίμησε πως "θα προκύψουν σαφώς ευθύνες για όλους που διαχειρίστηκαν αυτά τα χρήματα, για όλους που ήταν αποδέκτες των καταλόγων, των απολογισμών και δεν εντόπισαν αυτά τα κενά".

"Δικαιώνεται αναδρομικά ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης που είχε αναφέρει το έλλειμμα αυτό ως δεδομένο. Να που η πραγματογνωμοσύνη πιστοποιεί αυτό το κενό" επισήμανε ο πρόεδρος της Εξεταστικής.

Οι υπουργοί τους είδαν...

Η μαύρη τρύπα του ΚΕΕΛΠΝΟ "ούτως ή άλλως δημιουργεί ερωτήματα και έχει και ποινικές διαστάσεις" είπε ο Αντ. Μπαλωμενάκης και πρόσθεσε: "Ο κανονισμός του ΚΕΕΛΠΝΟ δεν προβλέπει ξεχωριστό κατάλογο ειδικών δαπανών, αυτό το ξεκαθαρίσαμε. Άρα, όλοι οι απολογισμοί των ετών 2010-2014 ήταν ψευδείς κατ' ομολογία (...) Αρχής γενομένης από το 2011, όλοι οι υπουργοί ώς το 2014 είχαν λάβει αυτούς τους απολογισμούς. Σύμφωνα λοιπόν με την εποπτική τους υποχρέωση, έπρεπε να έχουν ελέγξει, να έχουν καταγγείλει ενδεχομένως".

Εξηγήσεις για τα "μυστικά κονδύλια"

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εξεταστικής, υπάρχουν δύο θέματα. Το ένα αφορά την αποπεμφθείσα προϊσταμένη των οικονομικών υπηρεσιών Κατερίνα Πολύζου, η οποία "δεν έδωσε τις δέουσες εξηγήσεις" και απέκρυψε τη μαύρη τρύπα. Το δεύτερο αφορά την ευθύνη "διοικήσεων και του εποπτεύοντος υπουργού". "Δεν μπορεί αυτά να είναι χωρίς εποπτεία, γνώση, υψηλή προστασία. Δεν μπορεί ένας υπάλληλος να διαχειρίζεται τόσα χρήματα μόνος του. Γι' αυτό και το πρώτο από τα πορίσματα των εισαγγελέων που έχει εκδοθεί κάνει λόγο για σύσταση συμμορίας και έχουν παραπεμφθεί συγκεκριμένα πρόσωπα και με αυτή την κατηγορία. Όλα αυτά έχουν καταφανή ποινική διάσταση, στην οποία προστίθενται τώρα τα 'μυστικά κονδύλια', για τα οποία πρέπει να δοθούν εξηγήσεις" υπογράμμισε ο Αντ. Μπαλωμενάκης.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Δεκαπέντε μέρες

Μένουν ακριβώς δεκαπέντε μέρες για να μιλήσουμε στον κόσμο. Για να παρουσιάσουμε τον απολογισμό μας, ένα έργο που υλοποιήθηκε μέσα σε κλίμα σκληρής διαπραγμάτευσης, συγκρούσεων και ασφυκτικών περιορισμών και στη συνέχεια σχεδιάστηκε με κριτήριο τις ανάγκες των πολλών.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο