Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Τη Δευτέρα ξεκινά η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση

Στη Βουλή της ΠΓΔΜ

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο στην ΠΓΔΜ σχετικά με το εάν η κυβέρνηση Ζάεφ θα εξασφαλίσει τελικά πλειοψηφία δύο τρίτων στη Βουλή για να προχωρήσει στις συνταγματικές αλλαγές ή αν η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου.

Την Δευτέρα, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ξεκινά στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την πρόταση της κυβέρνησης, που αναμένεται να διαρκέσει μερικές ημέρες και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η κρίσιμη ψηφοφορία. Πληροφορίες που μετέδωσε ο φιλοκυβερνητικός σταθμός των Σκοπίων "ALSAT-M" ανέφεραν ότι ο Ζόραν Ζάεφ εξασφάλισε πλειοψηφία δύο τρίτων προκειμένου να προχωρήσει στις συνταγματικές αλλαγές. Ωστόσο οι πληροφορίες αυτές δεν επιβεβαιώνονται από πουθενά μέχρι στιγμής.

Από τη μεριά του ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου VMRO - DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι, που τάχθηκε κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, διαμήνυσε σε όλους τους τόνους ότι κανείς βουλευτής του κόμματός του δεν θα ψηφίσει υπέρ της αλλαγής του συντάγματος. Ο Ζ. Ζάεφ κάλεσε γι' ακόμα μία φορά το VMRO-DPMNE, εάν πράγματι τάσσεται υπέρ της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., να συνεισφέρει στη λήψη απόφασης από τη Βουλή για τροποποίηση του συντάγματος.

Για να προχωρήσει η κυβέρνηση Ζάεφ στην αναθεώρηση του συντάγματος χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων στη Βουλή -δηλαδή 80 από τους 120 βουλευτές που αριθμεί το νομοθετικό σώμα της ΠΓΔΜ-, την οποία, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, δεν διαθέτει βάσει της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων. Υπέρ της αλλαγής του συντάγματος αναμένεται να ψηφίσουν οι 20 Αλβανοί βουλευτές και οι 52 βουλευτές του συνασπισμού του οποίου ηγείται η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ.

Για να φτάσει τον «πολυπόθητο» αριθμό των 80 βουλευτών, η κυβέρνηση Ζάεφ χρειάζεται τη συγκατάθεση 8 βουλευτών του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού, του οποίου ηγείται το VMRO-DPMNE, ο οποίος διαθέτει 48 έδρες. Μέχρι στιγμής κανένας βουλευτής της αντιπολίτευσης δεν έχει ταχθεί, δημόσια τουλάχιστον, υπέρ της αλλαγής του συντάγματος της χώρας.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Δεκαπέντε μέρες

Μένουν ακριβώς δεκαπέντε μέρες για να μιλήσουμε στον κόσμο. Για να παρουσιάσουμε τον απολογισμό μας, ένα έργο που υλοποιήθηκε μέσα σε κλίμα σκληρής διαπραγμάτευσης, συγκρούσεων και ασφυκτικών περιορισμών και στη συνέχεια σχεδιάστηκε με κριτήριο τις ανάγκες των πολλών.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο