Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.1°C17.3°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.3°C14.6°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C14.4°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C15.2°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
10.4°C10.4°C
1 BF 74%
Ο πρωταγωνιστής του "4.1 Miles"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο πρωταγωνιστής του "4.1 Miles"

“Πέρασα τρεις εβδομάδες πάνω στο σκάφος του Λιμενικού στη Λέσβο με καπετάνιο τον Κυριάκο Παπαδόπουλο. Έναν άνθρωπο που με έκανε να δω τη ζωή αλλιώς λόγω του κουράγιου, της δύναμης, του ήθους, της αφοσίωσης και της καλοσύνης του. Το αποτέλεσμα ήταν το ντοκιμαντέρ μου '4.1 Miles'”. Με αυτά τα λόγια η Δάφνη Ματζιαράκη είχε περιγράψει τον ήρωα του ντοκιμαντέρ της που κατέγραφε την πορεία των προσφύγων μέσα από ένα σκάφος του Λιμενικού στη Λέσβο με κυβερνήτη τον Κυριάκο Παπαδόπουλο. Ο τίτλος του ντοκιμαντέρ “4.1 Miles” είναι η απόσταση που χωρίζει τις ακτές της Λέσβου από τα τουρκικά παράλια.

Το ντοκιμαντέρ έλαβε πολλές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων το φοιτητικό Όσκαρ από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών και το βραβείο της πλατφόρμας Vimeo για το καλύτερο ντοκιμαντέρ για το 2017. Παράλληλα, ήταν και υποψήφιο στα Όσκαρ της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου στην κατηγορία Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους, στην απονομή των οποίων παρευρέθη η Δάφνη συνοδευόμενη από τον ανθυποπλοίαρχο Κυριάκο Παπαδόπουλο, τον Μυτιληνιό καπετάνιο που ήταν ο κεντρικός ήρωας του ντοκιμαντέρ της.

Όταν έγινε γνωστός ο θάνατος του Κυριάκου Παπαδόπουλου, η σκηνοθέτις του ντοκιμαντέρ που τον Μάρτιο του 2017 προβλήθηκε και στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, έγραψε στο Facebook:

“Σήμερα η καρδιά μου είναι βαριά. Έχασα έναν αληθινό φίλο, αλλά ο κόσμος έχασε έναν πραγματικό ήρωα. Κυριάκος Παπαδόπουλος, ο καπετάνιος των '4.1 μιλίων' που έσωσε πάνω από 5.000 ζωές προσφύγων που προσπάθησαν να διασχίσουν τα νερά του Αιγαίου, απεβίωσε σήμερα το πρωί από καρδιακή προσβολή. Η απαλή ψυχή του όχι μόνο άλλαξε τη ζωή μου, αλλά και τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που τον έβλεπαν απλά να κάνει τη δουλειά του σε 4,1 μίλια. Κυριάκο, φίλε μου, η βαθιά σου αίσθηση ευθύνης και η ανθρωπότητα θα στρώσει τον δρόμο για όλους εμάς. Είσαι θρύλος και θα μείνεις μαζί μας για πάντα. Αναπαύσου εν ειρήνη”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL