Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
9.6°C12.6°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.5°C13.2°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.6°C12.6°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.9°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
4 BF 82%
Καλό ταξίδι καπετάνιε...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καλό ταξίδι καπετάνιε...

Τρία χρόνια μετά την απώλεια του παπα-Στρατή η Λέσβος έχασε χθες έναν από τους ανθρώπους με Α κεφαλαίο, όπως ίσως θα λέγαμε αλλά δεν θα γράφαμε. Όμως η λέξη "άνθρωπος" ίσως στις ημέρες μας είναι ακόμα πιο πολύτιμη από το "ήρωας". Και ο Κυριάκος Παπαδόπουλος ήταν και τα δύο, καθώς και σύζυγος και πατέρας δύο ανήλικων παιδιών. Και είχε σώσει χιλιάδες και παιδιά και ενηλίκους - και αυτό δεν είναι υπερβολή.

Ο 44χρονος υποπλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος Κυριάκος Παπαδόπουλος, απόγονος προσφύγων και ο ίδιος, ως κυβερνήτης του περιπολικού σκάφους ΠΛΣ 602 το 2015-2016 βρέθηκε με τους συναδέλφους του να δίνει καθημερινή μάχη με τον χρόνο και τις καιρικές συνθήκες για να σώσει τους πρόσφυγες που έφταναν κυνηγημένοι από τον πόλεμο στις ακτές της Λέσβου.

«Πόσους ανθρώπους έχετε σώσει;» τον είχε ρωτήσει ο Βέρνερ Φάιμαν, όταν, με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είχαν επισκεφθεί τη Μυτιλήνη. «Περισσότερους από πέντε χιλιάδες» του απάντησε ο Έλληνας αξιωματικός. Δεν άκουσε καλά ο τότε καγκελάριος της Αυστρίας και του είπε πως «πέντε ζωές είναι κάτι πολύ σημαντικό». Τον διόρθωσαν και του είπαν πως πρόκειται για πέντε χιλιάδες ζωές... «Είσαστε πραγματικός ήρωας» του είχε πει έκπληκτος ο Φάιμαν.

Για τη δράση του είχε τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών και την ελληνική Πολιτεία, ενώ διεκδίκησε και το χρυσό αγαλματίδιο των Όσκαρ για το ντοκιμαντέρ «4.1 miles», το οποίο κατέγραφε τις αγωνιώδεις προσπάθειές του με τους συναδέλφους του σε επιχειρήσεις διάσωσης το 2015.

Δυστυχώς όμως το βράδυ της Τρίτης η καρδιά του πρόδωσε τον άνθρωπο αυτόν του καθήκοντος και η οικογένειά του βυθίστηκε στο πένθος, όπως και το νησί της Λέσβου.

Ο Κ. Παπαδόπουλος μεγάλωσε σε έναν λαϊκό μαχαλά της Μυτιλήνης, τη Λαγκάδα, αποφοίτησε από τη Σχολή Εμποροπλοιάρχων των Οινουσσών, ναυτολογήθηκε πρώτα σε πλοίο του Εμπορικού Ναυτικού κι από εκεί κατατάχθηκε στο Λιμενικό Σώμα.

Η κηδεία του θα τελεστεί σήμερα Πέμπτη στις 4.30 μ.μ., στον Ι.Ν. Αγίου Θεράποντα Μυτιλήνης.

Αλέξης Τσίπρας: Ο Κ. Παπαδόπουλος υπήρξε το πρόσωπο της Ελλάδας που επιμένει στην υπεράσπιση της ανθρώπινης ζωής

"Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος υπήρξε το πρόσωπο της Ελλάδας που επιμένει στην υπεράσπιση της αξίας της ανθρώπινης ζωής, όταν ολόγυρά μας αυτή απαξιώνεται από τον πόλεμο και τη μισαλλοδοξία. Τον αποχαιρετούμε με σεβασμό. Συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του" ήταν το μήνυμα στο Τwiter του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Συλλυπητήρια από τον πολιτικό κόσμο

«Μεγάλη θλίψη προκαλεί σε όλους μας η ξαφνική απώλεια του υποπλοιάρχου του Λιμενικού Σώματος Κυριάκου Παπαδόπουλου, ενός εκ των πρωταγωνιστών στη διάρκεια της ανθρωπιστικής προσφυγικής κρίσης" δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης επισημαίνοντας: "Αφοσιωμένος σε όλη του τη ζωή στο καθήκον να υπηρετεί ακούραστα στα σύνορα, αγνός ανθρωπιστής, με αδιαμφισβήτητο σεβασμό στην αξία της ανθρώπινης ζωής χωρίς διακρίσεις, βρισκόταν εδώ και χρόνια πίσω από κάθε Δελτίο Τύπου για τις εκατοντάδες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο".

Τα θερμά του συλλυπητήρια εξέφρασε και ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος: "Κυριάκο, κράτησες στα χέρια σου την αξιοπρέπεια ενός ολόκληρου λαού, είμαι συγκλονισμένος αλλά είναι τιμή που σε γνώρισα και συνεργαστήκαμε. Αθάνατος" έγραψε στο twitter.

"Το Λιμενικό Σώμα είναι υπερήφανο για το άξιο στέλεχός του. Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος είναι από τα στελέχη που έδειξαν και ανέδειξαν την αξία της ανθρώπινης ζωής, αλλά και την εικόνα της Ελλάδας, που μέσα από την οικονομική και κοινωνική κρίση έμεινε πιστή στις ανθρωπιστικές αξίες του πολιτισμού της, οι οποίες πρέπει να είναι και αξίες της Ευρώπης" ανέφερε στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο υπουργός Ναυτιλίας Φώτης Κουβέλης ανακοινώνοντας παράλληλα ότι το υπουργείο, με τις απαραίτητες ενέργειες, θα προβεί άμεσα στην οικονομική στήριξη της οικογένειάς του και ιδιαίτερα των ανήλικων παιδιών του.

"Ο αδόκητος θάνατος του υποπλοιάρχου Κυριάκου Παπαδόπουλου μας γεμίζει θλίψη και οδύνη για την απώλεια ενός αυθεντικού ήρωα του ελληνικού λαού, που κατέδειξε με αυτοθυσία ποιο είναι το ουσιαστικό περιεχόμενο της έννοιας ανθρωπισμός" σημείωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δ. Βίτσας εκφράζοντας παράλληλα τα συλλυπητήριά του στους οικείους του εκλιπόντος.

"Ο αιφνίδιος θάνατος του υποπλοιάρχου του Λιμενικού Σώματος Κυριάκου Παπαδόπουλου μας γεμίζει με θλίψη. Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος θα μείνει στην ιστορία ως ο 'ήρωας του Αιγαίου'" τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντάς τον "πιστό στις αξίες του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης. Ο αξιωματικός του Λιμενικού υπηρέτησε το καθήκον του στις θάλασσες της χώρας με αφοσίωση και υψηλό αίσθημα ευθύνης".

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας στο συλλυπητήριο μήνυμά του θυμήθηκε ένα στιγμιότυπο με τον Κ. Παπαδόπουλο, «όταν με χαμηλωμένη από σεμνότητα ματιά εξηγούσε στον πρωθυπουργό πως, όταν το βλέμμα του συναντιέται με τα μάτια των παιδιών που διασώζει, ταυτίζει τα παιδιά αυτά με τα δικά του παιδιά και αισθάνεται ότι σώζει τα δικά του παιδιά».

Τη βαθύτατη θλίψη του εξέφρασε και ο εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛΛ Θ. Τοσουνίδης.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: "Η Ελλάδα έχασε σήμερα έναν σπουδαίο άνθρωπο και ένα φωτεινό παράδειγμα για όλους μας. Στην οικογένεια του υποπλοιάρχου Κυριάκου Παπαδόπουλου, που έσωσε χιλιάδες ανθρώπους στο Αιγαίο, εκφράζω τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια".

Ο Τομέας Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του Κινήματος Αλλαγής εξέφρασε και αυτός με τη σειρά του τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του αξιωματικού του Λιμενικού Σώματος αποχαιρετώντας τον με τη φράση "Καλό ταξίδι, ήρωα λιμενικέ".

Τα συλλυπητήριά της εξέφρασε και η Λαϊκή Ενότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL