Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.1°C
4 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.9°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
14.0°C14.8°C
1 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.7°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.4°C
2 BF 87%
Εμμένει στο πολιτικό σορτάρισμα η Ν.Δ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εμμένει στο πολιτικό σορτάρισμα η Ν.Δ.

Στη γραμμή της πολιτικής σπέκουλας πάνω στις κερδοσκοπικές πιέσεις που δέχθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών την περασμένη Τετάρτη εμμένει η Ν.Δ με την κυβέρνηση να κάνει λόγο για "αφωνία" Στουρνάρα, επισημαίνοντας την επαναφορά στην κανονικότητα για το Χρηματιστήριο Αθηνών και τα κέρδη των τραπεζικών μετοχών.

"Δεν έχουν βάθος η ελληνική αγορά τα τελευταία χρόνια και το χρηματιστήριο, οι όγκοι είναι πάρα πολύ χαμηλοί, όπως και οι όγκοι στα ομόλογα είναι πολύ χαμηλοί, άρα χρειάζεται ένα 'βήξιμο' για να πάθουν πνευμονία". "Είναι 'ρηχές' αγορές , στις οποίες λίγες κινήσεις δημιουργούν αυτή τη συνθήκη πανικού" σημείωσε στον Αlpha 989 ο αναπληρωτής τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Ν.Δ. Νότης Μηταράκης.

Να τελειώσει το παραμύθι της διαρκούς καταστροφολογίας

"Φάνηκε σαν να επιχαίρει, αντί να λειτουργήσει στην κατεύθυνση της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης" σχολίασε σχετικά με τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο News 2/47 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος. Όπως επισήμανε, η Ν.Δ. επιχείρησε να αξιοποιήσει το γεγονός για να δικαιώσει το σενάριο της καταστροφής, που "εδώ και τρία χρόνια δεν της βγαίνει". "Ο Κ. Μητσοτάκης διαρκώς διαψεύδεται" υπογράμμισε τονίζοντας πως "πρέπει να τελειώσει το παραμύθι της διαρκούς καταστροφολογίας".

Σορτάρουν ιδέες

"Συνεχίζεται η προσπάθεια όλου του συστήματος εξουσίας -όχι μόνο των δύο πρώην μεγάλων πολιτικών κομμάτων, αλλά και των κύκλων που συντηρούσαν αυτό το σύστημα-, που έχει ξεκινήσει από τις αρχές του 2016" υπογράμμισε στο Κόκκινο ο υπουργός Επικρατείας Χρ. Βερναρδάκης.

Όπως σημείωσε,η προσπάθεια αυτή στηρίζεται σε μία καταστροφολογική λογική που περνούσε σε πολιτικούς στόχους, όπως το να μην κλείσουν οι αξιολογήσεις, "δημιουργούσε ζοφερές εικόνες, σορτάριζε διάφορες ιδέες", φέρνοντας ως πρόσφατο παράδειγμα την περικοπή των συντάξεων, αφήγημα που προωθούνταν ήδη από τις αρχές του 2018.

"Το εμφάνιζαν ως καταστροφική λογική και ευθύνη της κυβέρνησης και, όταν είδαν ότι δεν θα γίνει, το ίδιο το αναποδογυρίζουν και το θεωρούν κακό μήνυμα προς τις αγορές" είπε χαρακτηριστικά.

Τρομοκρατούν την κοινή γνώμη

"Πολιτικά και οικονομικά προγράμματα τύπου ΔΝΤ και Νέας Δημοκρατίας είναι ασύμβατα με τα αισιόδοξα οικονομικά μηνύματα" είπε από την πλευρά του ο Νίκος Παππάς στον Real FM. "Για να επιβληθούν ορισμένες πολιτικές πρέπει να υπάρξει τρομοκράτηση της κοινής γνώμης. Για να αποδεχθεί η κοινωνία ένα ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ, αυτό μπορεί να της συμβεί μόνο σε καθεστώς τρομοκρατίας και απειλών" είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής.

Αποδείχθηκαν δυσανάλογες οι πιέσεις

Όσον αφορά την κατάσταση μετά την κρίση της Τετάρτης ο Δ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι μετά τις πιέσεις που ασκήθηκαν υπάρχει πλέον σταθεροποίηση. "Οι πιέσεις ήταν δυσανάλογες, όπως αποδείχθηκε μετά την επαναφορά του χρηματιστηρίου στην κανονικότητα και των κερδών που σημείωσαν οι τραπεζικές μετοχές" είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τα κόκκινα δάνεια είπε ότι οι τράπεζες υπερέβησαν τους στόχους τους και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένο σχεδιασμό, λεπτομέρειες του οποίου θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα, ενώ τόνισε ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν έχει άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες και τα θεμελιώδη μεγέθη δείχνουν ότι θα αποκλιμακωθεί το επιτόκιο του ελληνικού ομολόγου μέσα στους επόμενους μήνες, "όταν γίνει σαφές ότι επιτυγχάνονται οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος".

"Όταν η χώρα μας χρειαστεί να προσφύγει στις αγορές, θα το κάνει με βιώσιμο επιτόκιο" είπε χαρακτηριστικά. Απέκλεισε ακόμη το ενδεχόμενο δημιουργίας bad bank και τόνισε ότι οι τράπεζες "έχουν επάρκεια και βρίσκονται σε φάση εξυγίανσης και θετικής πορείας".

Βλάπτουν τη χώρα

"Η σπέκουλα και η καταστροφολογία βλάπτουν τη χώρα και την αλήθεια. Η Ελλάδα δεν είναι ούτε θα γίνει Ιταλία" σχολίαζε μέσω Twitter ο αντιπρόεδρος του Eυρωκοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλης.

ΒΟΛΕΣ ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΑ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ:

Περισσότερο παρεμβατικός όταν δεν πρέπει, σιωπά όταν πρέπει να παρέμβει

Την εμμονή του κεντρικού τραπεζίτη στην προληπτική γραμμή πίστωσης, "ένα συγκαλυμμένο Μνημόνιο", θύμισε με νόημα ο Χρ. Βερναρδάκης

Αναφερόμενος στον κεντρικό τραπεζίτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος άσκησε κριτική στην πρόταση περί προληπτικής γραμμής στήριξης. "Ενείχε μία σκοπιμότητα δικαίωσής του" σημείωσε κατηγορώντας τον Γ. Στουρνάρα πως έδειξε μεγαλύτερο ζήλο να υπερασπιστεί τις πολιτικές του απόψεις για το ζήτημα της πιστοληπτικής γραμμής "παρά να κάνει αυτά που προσδιορίζει ο ρόλος του ως κεντρικού τραπεζίτη". "Είναι περισσότερο παρεμβατικός από όσο πρέπει σε θέματα που δεν πρέπει και σιωπά για θέματα, που θα έπρεπε να είναι πιο παρεμβατικός" συμπλήρωσε.

"Υπήρξε μια κερδοσκοπική επίθεση, η οποία είχε προφανώς και πολιτικές προεκτάσεις, γιατί κάποιοι κύκλοι επέλεξαν να σιωπήσουν" υποστήριξε ο Ν. Παππάς τονίζοντας πως ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας "θα έπρεπε να είχε κάνει παρέμβαση".

"Ενώ υπάρχουν θετικά μακροoικονομικά μεγέθη, έχουμε κάνει την οικονομία εκτός Μνημονίων, με ρυθμούς ανάπτυξης προ κρίσης, με την ανεργία να έχει πέσει 7-8 μονάδες, υπάρχει μια ατμόσφαιρα σε ορισμένους κύκλους που σε κάνει να σκέφτεσαι ότι έχουν πολιτική ασύμβατη με τις θετικές ειδήσεις" πρόσθεσε φωτογραφίζοντας την αξιωματική αντιπολίτευση και τον Γ. Στουρνάρα.

Επέμεινε στο συγκαλυμμένο Μνημόνιο

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την "αφωνία" του κεντρικού τραπεζίτη, ο Χρ. Βερναρδάκης αρκέστηκε να πει πως "δεν ήταν μόνο τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα, ήταν ένα ολόκληρο σύστημα εξουσίας που υπάρχει ακόμα σε διάφορες δομές του κράτους", το οποίο "πολλές φορές διαλέγει στιγμές που γίνεται πιο ομιλητικό και άλλες που είναι λιγότερο ή βυθίζεται στη σιωπή. Αυτό συμβαίνει και τώρα".

Υπενθύμισε δε με νόημα την εμμονή του Γ. Στουρνάρα για την προληπτική γραμμή πίστωσης χαρακτηρίζοντάς την "συγκεκαλυμμένο Μνημόνιο και μία επιτροπεία εις το διηνεκές".

Συνηγορία Γεωργιάδη

Η εξήγηση για την "αφωνία" που καταλογίζουν κυβερνητικοί παράγοντες στον κεντρικό τραπεζίτη δόθηκε προχθές από τον Άδ. Γεωργιάδη. "Οι αγορές θέλουν ηρεμία και γαλήνη. Ηρεμία και γαλήνη δεν υπάρχει όταν μιλά ο κεντρικός τραπεζίτης. Ο πανικός δεν δικαιολογείται, η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών είναι εξασφαλισμένη, γι' αυτό και δεν χρειάζεται να μιλήσει ο κ. Στουρνάρας" σημείωνε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. σε συνέντευξή του στο News 2/47.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL