Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Πολιτικό "σορτάρισμα" επιχειρεί η Ν.Δ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πολιτικό "σορτάρισμα" επιχειρεί η Ν.Δ.

Ισχυρές κερδοσκοπικές κινήσεις βλέπει η κυβέρνηση πίσω από τις εξελίξεις στο ελληνικό χρηματιστήριο με τις πιέσεις που δέχθηκαν χθες οι τραπεζικές μετοχές, με τη Ν.Δ. να σπεύδει προς εκμετάλλευση του γεγονότος. Σημειώνεται ότι ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 666,84 μονάδες σημειώνοντας πτώση της τάξεως του 2,10%. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση ζήτησε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο Χ.Α. και να ελέγχει όλες τις συναλλαγές σε τραπεζικές μετοχές στο φόντο των κερδοσκοπικών πιέσεων.

Ερωτήματα προκαλεί η σπουδή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που έσπευσε να "σορτάρει" πολιτικά στις χρηματοοικονομικές εξελίξεις, εκμεταλλευόμενη, μεταξύ άλλων, το υπονομευτικό δημοσίευμα του "Φιλελεύθερου" εις βάρος της ΔΕΗ, ενώ επιτέθηκε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Σύσκεψη στο Μαξίμου

Με τα μάτια στραμμένα στο χρηματιστήριο ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας συγκάλεσε χθες το απόγευμα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου εξετάστηκαν οι εξελίξεις, με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομίας Γιάννη Δραγασάκη, του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη και του υφυπουργού υπό τον Πρωθυπουργό Δημήτρη Λιάκου.

Αναντίστοιχη η "επίθεση" με τα μεγέθη τραπεζών - οικονομίας

Όπως αναφέρει η κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τονίστηκε ότι οι πιέσεις που δέχονται οι τραπεζικές μετοχές δεν αντιστοιχούν στα θεμελιώδη μεγέθη των τραπεζών, οι οποίες ολοκλήρωσαν με επιτυχία τα stress tests μόλις τον περασμένο Μάιο. Υπογραμμίζονται ακόμη οι δημοσιευμένοι υψηλοί δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, η υπέρβαση του στόχου για τη μείωση των κόκκινων δανείων για το πρώτο εξάμηνο του 2018, η αύξηση των καταθέσεων σε μηνιαία βάση. Παράλληλα τονίζεται η σημαντικότατη μείωση του ELA (έκτακτος μηχανισμός ενίσχυσης ρευστότητας των τραπεζών), που είχε αποτέλεσμα να έχει ήδη μηδενιστεί η χρήση του για δύο συστημικές τράπεζες, ενώ για τις άλλες δύο αναμένεται να υπάρξει μηδενισμός μέχρι το τέλος του έτους.

Εξίσου αναντίστοιχες είναι οι εξελίξεις και με τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας και τη βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος. Επισημαίνονται ειδικότερα οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης που καταγράφονται για έξι συνεχόμενα τρίμηνα, η διαρκής μείωση της ανεργίας καθώς και η διαρκής βελτίωση των δεικτών εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

Κινήσεις ενίσχυσης

Ως εκ τούτου, σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι η κατάσταση οφείλεται σε κερδοσκοπικές πιέσεις και για τον λόγο αυτόν παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με το ΤΧΣ και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών προωθεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο παρεμβάσεων, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων και την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών, που θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Δυσαρέσκεια ΥΠΟΙΚ για Bloomberg

Άλλωστε και το προτελευταίο βήμα επιπλέον χαλάρωσης των capital controls, το οποίο ισχύει από την 1η Οκτωβρίου, αποτελεί ένα ακόμη δείγμα επιστροφής των ελληνικών τραπεζών στην κανονικότητα, δείχνοντας παράλληλα πως η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε μια σταθερή τροχιά ανάκαμψης. Είναι δε χαρακτηριστικό το ότι και οι διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οίκοι, όπως η Goldman Sachs και η Morgan Stanley, που αναφέρθηκαν στις ελληνικές τράπεζες, δεν διαπίστωσαν κάποιον άμεσο κίνδυνο, κάτι που πιστοποιεί την αναντιστοιχία των χθεσινών εξελίξεων με τα πραγματικά δεδομένα.

Παρέμβαση για τις εξελίξεις πραγματοποίησε και το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζοντας μέσω κύκλων ότι δεν υπάρχει ζήτημα με τις ελληνικές τράπεζες. Χαρακτήριζαν μάλιστα "υπερβολικό το σημερινό (σ.σ.: χθεσινό) σφυροκόπημα στο χρηματιστήριο", το οποίο αποδίδουν σε δημοσιεύματα. "Όπως κάθε φορά, έτσι και τώρα ένα δημοσίευμα του Bloomberg προκάλεσε την υπερβολική αντίδραση των αγορών" σχολίασαν χαρακτηριστικά πηγές του υπουργείου.

Καταστροφολογία από τη Ν.Δ.

Απο νωρίς χθες το απόγευμα η Νέα Δημοκρατία με ανακοίνωσή της επιχείρησε να εκμεταλλευτεί το κλίμα που διαμορφώθηκε μετά τις κερδοσκοπικές κινήσεις που εκτυλίχθηκαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Αποφεύγοντας ωστόσο να αναφερθεί στο επιχειρούμενο "σορτάρισμα", το οποίο, όπως φαίνεται από τα στοιχεία της χθεσινής συνεδρίασης του Χ.Α. πραγματοποιήθηκε συντονισμένα με προφανή στόχο να πλήξει την αξία των τραπεζικών μετοχών. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συναλλαγές ξεπέρασαν τα 100 εκατομμύρια, όταν σε μια συνήθη χρηματιστηριακή ημέρα ο τζίρος κινείται περί τα 35 εκατομμύρια ευρώ.

Η Πειραιώς επανέφερε το αφήγημα της καταστροφολογίας σημειώνοντας πως "τίποτα δεν προμηνύει ότι η χώρα θα αποκαταστήσει σύντομα την αξιοπιστία της", κάνοντας λόγο για "ανίκανη και τυχοδιωκτική κυβέρνηση" και επαναλαμβάνοντας το αίτημα για "πολιτική αλλαγή". Τονίζει συγκεκριμένα ότι "η ανικανότητα αντικατοπτρίζεται παντού" αναφέροντας τη ΔΕΗ, "η οποία αντιμετωπίζει πλέον τον κίνδυνο της οικονομικής κατάρρευσης". Πρόκειται για την κινδυνολογία και τα υπονομευτικά δημοσιεύματα για την αξία της μετοχής της δημόσιας εταιρείας ηλεκτρισμού που αποτυπώθηκαν στο χθεσινό πρωτοσέλιδο του "Φιλελεύθερου".

Παράλληλα, υπογραμμίζονται "το κόστος δανεισμού της χώρας, που παραμένει απαγορευτικό", "οι επενδύσεις που διαρκώς υπονομεύονται", "το ιδιωτικό χρέος που συνεχώς διογκώνεται". Δριμεία επίθεση εξαπολύει η Πειραιώς στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κάνοντας λόγο για "ανεπάρκεια". Είναι χαρακτηριστικό ότι την Επιτροπή επισκέφθηκαν, με εντολή Μητσοτάκη, ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κ. Χατζηδάκης και οι αρμόδιοι τομεάρχες Χρ. Σταϊκούρας και Κ. Σκρέκας ζητώντας "επίσημη ενημέρωση σχετικά με όσα συμβαίνουν στον χώρο ευθύνης της".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL