Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Ένας χώρος πολιτισμού που μας χωράει όλους και όλες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ένας χώρος πολιτισμού που μας χωράει όλους και όλες

«Φτιάχνουμε τον κόσμο όπου θέλουμε να ζούμε». Αυτό είναι το φετινό σύνθημα του τρίτου Φεστιβάλ Σπούτνικ που θα πραγματοποιηθεί στις 5, 6 και 7 Οκτωβρίου στο Άλσος Στρατού στο Γουδή.

Το «Σπούτνικ», ως μια ομπρέλα πολιτισμού, έχει γίνει ήδη περίπου δυόμισι χρόνων. Γιατί, ομπρέλα; Γιατί εκτός από τα ετήσια φεστιβάλ, περιλαμβάνει και το διμηνιαίο περιοδικό «Σπούτνικ», το οποίο κυκλοφορεί δωρεάν, αλλά και τον πολυχώρο Σπούτνικ στην πλατεία Αυδή του Μεταξουργείου, ο οποίος αριθμεί ήδη ποικίλες δράσεις.

Μέσω όλων των πτυχών του Σπούτνικ επιδιώκεται η ανάδειξη ενός πολιτιστικού αντιπαραδείγματος, μακριά από τις λογικές της μαζικής διασκέδασης, δίνοντας βήμα σε νέους ανθρώπους, νέους και νέες καλλιτέχνες. Βασικός στόχος είναι η δημιουργία ενός χώρου ο οποίος θα τους χωράει όλους και όλες.

Το ότι το Σπούτνικ ήρθε για να μείνει δηλώθηκε καθαρά και ξάστερα το περσινό καλοκαίρι, όταν προγραμματίστηκαν καλοκαιρινές προβολές ταινιών στην αυλή του πολυχώρου, οι οποίες προσέλκυαν εκατοντάδες κόσμου. Οι δράσεις συνεχίστηκαν με την έναρξη της νέας σεζόν, καθώς κρίθηκε αναγκαίο, σε μια δύσκολη οικονομικά εποχή για πολύ κόσμο και με τις ισχύουσες απαιτήσεις στον χώρο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, και κυρίως στον τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια, η δημιουργία κοινωνικού φροντιστηρίου. Μέσω αυτού προσφέρονταν δωρεάν μαθήματα σε μαθητές και μαθήτριες που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα.

Το Σπούτνικ, όμως, όπως προαναφέρθηκε, είναι ένας χώρος που χωράει όλες και όλους. Απόδειξη αυτού, το φεστιβάλ Diversity, το οποίο πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο στην πλατεία Αυδή με στόχο να προωθήσει τη διαφορετικότητα. Να καταλάβουν όλοι και όλες πως είμαστε ίσοι και ίσες, ο καθένας και η καθεμιά με τον δικό του και δικό της ξεχωριστό τρόπο.

Φτάνοντας στο καλοκαιρινό πρόγραμμα, η παράδοση με τις προβολές ταινιών συνεχίστηκε, καθώς είναι κύριο μέλημα να προάγεται ο πολιτισμός, όμως εντάχθηκε σε αυτό το καλοκαιρινό πρόγραμμα και το θέατρο, στην προσπάθεια να αναδείξουμε όσο το δυνατόν περισσότερο όλες τις πτυχές του πολιτισμού.

Περνώντας, λοιπόν, την αρχή του καλοκαιριού στο Μεταξουργείο και μετά το σύντομο διάλειμμα των διακοπών, ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε στο αγαπημένο αυτό στέκι στο κέντρο της Αθήνας και να ανηφορίσουμε προς το Γουδή και συγκεκριμένα προς το Άλσος Στρατού, όπου μας περιμένει ένα ακόμα Φεστιβάλ Σπούτνικ. Με πλούσιο μουσικό πρόγραμμα, με συζητήσεις, εκδηλώσεις και workshops, με συμμετοχή μεταναστευτικών και ΛΟΑΤΚΙ+ κοινοτήτων, με διεθνείς κουζίνες, βιβλιοπωλείο, παιδότοπο, εκθέσεις και πολλά ακόμα.

ΥΓ.: Το 10ο τεύχος του περιοδικού "Σπούτνικ" θα βρίσκεται επίσης εκεί και θα σας περιμένει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL