Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.8°C20.7°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C18.8°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C20.8°C
3 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C16.3°C
1 BF 53%
Κλωτσιές πάνω σε σπασμένα γυαλιά...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κλωτσιές πάνω σε σπασμένα γυαλιά...

Πέρασε μία εβδομάδα από τη στιγμή που ο 33χρονος ακτιβιστής της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας έφτανε νεκρός με χειροπέδες στον Ευαγγελισμό έπειτα από τον άγριο ξυλοδαρμό του από δύο καταστηματάρχες της οδού Γλάδστωνος, οι οποίοι ισχυρίζονται πως θεώρησαν πως ήταν ληστής. Ωστόσο, ακόμα και μία εβδομάδα μετά είναι αρκετά δύσκολο για κάποιον να γράψει ένα ακριβές χρονικό για το τι συνέβη το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής στην οδό Γλάδστωνος, καθώς κάθε μέρα που περνάει αποκαλύπτονται νέα στοιχεία.

Αρχικά, οι αστυνομικές πληροφορίες έκαναν λόγο για απόπειρα ληστείας υπό την απειλή μαχαιριού σε κοσμηματοπωλείο της οδού Γλάδστωνος, στις 2.50 μ.μ., την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018. Ο "επίδοξος ληστής", σύμφωνα με τις τότε αστυνομικές πληροφορίες, εγκλωβίστηκε στο κατάστημα και, προσπαθώντας να φύγει, έσπασε τη βιτρίνα, τραυματίστηκε μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Την επόμενη ημέρα όμως, τα γνωστά βίντεο με το λιντσάρισμα του 33χρονου Ζακ από τους δύο καταστηματάρχες έκαναν τον γύρο του Διαδικτύου, καθιστώντας ξεκάθαρο ότι δεν είχαμε να κάνουμε με μια ληστεία που δεν είχε πάει καλά, αλλά με έναν άνθρωπο ο οποίος δεν απείλησε κανέναν, αφού το μαγαζί ήταν άδειο, εγκλωβίστηκε στο άδειο μαγαζί και προσπάθησε με έναν πυροσβεστήρα να σπάσει ίσως τη γυάλινη πόρτα, κάτι που δεν συνέβη. Ο Ζακ φαίνεται πως με δυσκολία σηκώνει τον πυροσβεστήρα, δεν διακρίνεται κάποιο μαχαίρι, ο ίδιος ο καταστηματάρχης φαίνεται να πετά μια πέτρα προς τη βιτρίνα σημαδεύοντας τον 33χρονο και, όταν προσπαθεί ο παγιδευμένος Ζακ να βγει από την κάτω προθήκη, με κλωτσιές ο 73χρονος σπάει πάνω του το κάτω μέρος της βιτρίνας και συνεχίζει να τον κλωτσά στο κεφάλι μαζί με τον μεσίτη γείτονά του μέχρι ένας περαστικός να τους σταματήσει.

Στη συνέχεια, φτάνουν διασώστες του ΕΚΑΒ που βάζουν έναν επίδεσμο στο κεφάλι του Ζακ, ο οποίος, προφανώς τρομοκρατημένος, προσπαθεί να φύγει, ωστόσο παραπαίει και πέφτει σε τραπεζάκι και έπειτα στο έδαφος. Εκεί οι αστυνομικοί τον βρίσκουν και του περνούν χειροπέδες με τον τρόπο που φαίνεται στο σχετικό βίντεο. Ακολουθεί η μεταφορά του στον Ευαγγελισμό. Στο δελτίο ασθενούς του ΕΚΑΒ, όπως είχε δηλώσει η δικηγόρος της οικογένειας του Ζακ Άννυ Παπαρρούσου στην "Α", καταγράφεται ότι ο ασθενής είχε απώλεια συνείδησης και δεν ανέπνεε. Η σύλληψη του κοσμηματοπώλη έγινε το Σάββατο, ενώ η σύλληψη του μεσίτη τη Δευτέρα.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, μαρτυρίες και βίντεο αμφισβητούν κατά πόσο τελικά ο 33χρονος είχε αυτό το μαχαίρι, το οποίο έχει πιάσει με γυμνά χέρια αστυνομικός, ενώ, σύμφωνα με άλλη μαρτυρία, και ένας πολίτης το είχε στα χέρια του, ενώ έτερη μαρτυρία κάνει λόγο για πολίτη που πέταξε στο πάτωμα του κοσμηματοπωλείου το μαχαίρι. Η δε εκδοχή της ληστείας επίσης έχει απομακρυνθεί και το πιθανότερο είναι ότι ο άνθρωπος δεν ήταν σε καλή κατάσταση εκείνη την ώρα.

Ο θάνατος του Ζακ έφερε στη δημόσια συζήτηση την αυτοδικία και δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά. Θυμίζουμε ότι τον Οκτώβριο του 2017 στη Δράμα ένας 79χρονος αργυροχρυσοχόος είχε πυροβολήσει και σκοτώσει έναν 30χρονο που αποπειράθηκε να διαρρήξει το κατάστημά του. Ο ίδιος είχε σκοτώσει άλλον διαρρήκτη το 1996. Λίγους μήνες νωρίτερα, ένας 85χρονος που ζούσε στους Άγιους Θεοδώρους, κοντά στην Παλαιοχώρα Χανίων, πυροβόλησε και σκότωσε τον γιο του θεωρώντας τον διαρρήκτη. Ο γιος είχε ανησυχήσει γιατί δεν άνοιγε την πόρτα ο πατέρας του...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL