Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.1°C18.0°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.8°C14.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C15.5°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 76%
Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: / Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: Μέχρι τέλος του έτους η συμφωνία για ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: / Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: Μέχρι τέλος του έτους η συμφωνία για ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής

Στην ενίσχυση των μέτρων προστασίας των εξωτερικών συνόρων επικεντρώθηκαν οι συζητήσεις των 28 αρχηγών των κρατών και των κυβερνήσεων της Ε.Ε. κατά την άτυπη σύνοδο κορυφής στο Σάλτσμπουργκ, ενώ “κλείδωσε” και επίσημα το αδιέξοδο αναφορικά με την κοινή πολιτική ασύλου.

Όπως φάνηκε από τις χθεσινές δηλώσεις του καγκελάριου της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς (που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Ε.Ε. για το τρέχον εξάμηνο) κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της συνεδρίασης, η αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου προκειμένου να υπάρχει μια πιο δίκαιη κατανομή των ευθυνών μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. παραπέμπεται στις καλένδες.

Την ίδια στιγμή, οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην επίτευξη συμφωνίας για την ενδυνάμωση της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής προκειμένου να καταστεί αποτελεσματικότερη η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. “Είναι θετικό το γεγονός ότι στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκονται η προστασία των συνόρων και η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και των διακινητών όπως και η ενδεχόμενη συνεργασία με αφρικανικές χώρες” δήλωσε χθες ο Σ. Κουρτς, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι “οι διαφωνίες” για τη μετεγκατάσταση και την κατανομή των μεταναστών “θα συνεχιστούν και πέρα από αυτή την προεδρία”.

Σχετικά με το ζήτημα της ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σημείωσε ότι οι προτάσεις της Επιτροπής έλαβαν “ευρεία υποστήριξη”, αλλά με “ερωτηματικά”, και εκτίμησε πως, παρά τις αντιρρήσεις, θα είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας κατά τη διάρκεια της τρέχουσας προεδρίας (δηλαδή μέχρι το τέλος του έτους).

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, οι αντιρρήσεις που έχουν προβάλει κάποια κράτη - μέλη αφορούν αφενός ανησυχίες περί εκχώρησης κυριαρχίας και αφετέρου το μέγεθος της υπηρεσίας, καθώς κάποιοι θεωρούν υπερβολική την πρόταση για 10.000 άτομα προσωπικό μέχρι το 2020.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL