Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.7°C19.7°C
1 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.5°C
1 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
17.1°C18.3°C
2 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C20.8°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.8°C17.8°C
1 BF 51%
Δημήτρης Τζανακόπουλος: / Δημήτρης Τζανακόπουλος: Είμαστε κοντά στη μη περικοπή των συντάξεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δημήτρης Τζανακόπουλος: / Δημήτρης Τζανακόπουλος: Είμαστε κοντά στη μη περικοπή των συντάξεων

Συνοψίζοντας τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και των μέτρων που θα νομοθετηθούν άμεσα και θα αφορούν την ελάφρυνση και τη στήριξη της κοινωνικής πλειοψηφίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, από τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αντιπαρέβαλε το πρόγραμμα Μητσοτάκη, χαρακτηρίζοντάς το "έμπνευση ΔΝΤ". "Ένα πρόγραμμα που αφορά σχεδόν αποκλειστικά την οικονομική ελίτ, τους φίλους δηλαδή και συνδαιτυμόνες του κ. Μητσοτάκη" είπε χαρακτηριστικά. "Ομολόγησε από μόνος του ότι η εφαρμογή του προγράμματός του συνεπάγεται και νέα προσφυγή στο ΔΝΤ" σημείωσε.

Αναλύοντας συγκεκριμένες εξαγγελίες, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ και των ασφαλιστικών εισφορών, για τις οποίες ο Κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως "τον αντέγραψε", ο Δ. Τζανακόπουλος έκανε λόγο για "απολύτως φαινομενική ταύτιση" και πλήρη αντίθεση μεταξύ των δύο προγραμμάτων. Αναφερόμενος στη δέσμη μέτρων της κυβέρνησης, τόνισε ότι διατηρεί τη δημοσιονομική ισορροπία και την ίδια στιγμή ενισχύει τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία που σήκωσε δυσανάλογο βάρος, "σε αντίθεση με το πρόγραμμα έμπνευσης ΔΝΤ" που εξήγγειλε στη ΔΕΘ ο Κ. Μητσοτάκης.

Όπως υπογράμμισε, στο επίκεντρο του σχεδίου της κυβέρνησης είναι η ανάκτηση της εργασίας, σε αντίθεση με τον αρχηγό της Ν.Δ., που "συμφωνεί με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, αρκεί αυτές να μην εφαρμόζονται. Γιατί στο δικό του σύμπαν η εργατική νομοθεσία είναι προαιρετική και η προστασία του εργαζόμενου επαφίεται στην καλή θέληση του εργοδότη".

Τον Μάκρι και την Αργεντινή αντιγράφει ο αρχηγός της Ν.Δ.

Το πρόγραμμα της Ν.Δ. διαπερνάται από μια ακραία νεοφιλελεύθερη λογική και "δεν έχει όμοιό της σε απολύτως καμία χώρα της Ευρώπης" πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, χαρακτηρίζοντας "μάλλον επιεική" τον χαρακτηρισμό πως προσομοιάζει στην πολιτική Θάτσερ. "Αν κάποιος έψαχνε αντίστοιχες πολιτικές εξαγγελίες, θα τις έβρισκε μόνο στους ακραίους ρεπουμπλικανικούς κύκλους του Tea Party, αλλά και στο πρόγραμμα του κ. Μάκρι στην Αργεντινή" σημείωσε.

Άλλωστε, ο Αργεντινός νεοφιλελεύθερος Πρόεδρος είχε υποσχεθεί τόνωση της ανάπτυξης μέσω ένος "σοκ" μείωσης φόρων στις μεγάλες επιχειρήσεις, καταλήγοντας τελικά οικειοθελώς πίσω στην αγκαλιά του ΔΝΤ. "Αυτή ακριβώς είναι και η κεντρική επιδίωξη του κ. Μητσοτάκη. Η συγκυβέρνηση με το ΔΝΤ" είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στην ελάφρυνση της μεγάλης εργοδοσίας στοχεύει ο Μητσοτάκης

"Δεν υπάρχει καμία ταύτιση" ανάμεσα στις προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. για τη μείωση των εισφορών, υπογράμμισε ο Δ. Τζανακόπουλος. Με βάση το ισχύον ασφαλιστικό, εξήγησε, οι εισφορές για το 88% των ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων είναι ήδη μειωμένες. "Η πρόταση του πρωθυπουργού αυτό στο οποίο σκοπεύει είναι στην ελάφρυνση συγκεκριμένων κατηγοριών, που από την πρώτη στιγμή είχαμε πει ότι έχουν μια δυσανάλογη επιβάρυνση" συμπλήρωσε.

"Η πρόταση του κυρίου Μητσοτάκη για οριζόντια μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από το 20% στο 15%, πέραν του γεγονότος ότι δημιουργεί μια τρύπα ύψους 2 δισ. στον κρατικό προϋπολογισμό, κατά κύριο λόγο ευνοεί τις μεγάλες επιχειρήσεις και τους μεγάλους εργοδότες" υποστήριξε. Σήμερα οι εισφορές τις οποίες καλούνται να πληρώσουν οι εργοδότες είναι στο 13,3% και 6,5% "είναι η επιβάρυνση του κάθε εργαζόμενου σε σχέση με τον μισθό του" πρόσθεσε. "Δεν μας είπε πώς θα κατανεμηθεί η μείωση. Θα αφορά μείωση πέντε μονάδων αποκλειστικά και μόνο για τους εργοδότες; Θα αφορά τέσσερις μονάδες για τους εργοδότες και μία για τους εργαζόμενους; Οποιοδήποτε σενάριο κι αν ισχύει, η πρότασή του απευθύνεται στους μεγάλους εργοδότες" τόνισε, κάνοντας λόγο για μεγάλη ασσυμετρία ανάμεσα στις δύο προτάσεις.

Επικίνδυνο το ασφαλιστικό Μητσοτάκη

Αναφερόμενος στο "ασφαλιστικό Πινοσέτ" και τον προσωπικό κουμπαρά που εισηγείται η Ν.Δ., μίλησε για ένα πραγματικά επικίνδυνο ασφαλιστικό σύστημα για όλους, κατηγορώντας τον Κ. Μητσοτάκη ότι θέτει σε κίνδυνο τους ασφαλισμένους για να κάνει δώρο στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Η διακοπή της ροής εισφορών, εξήγησε, αφήνει "στον αέρα" 1,5 εκατομμύρια σημερινούς συνταξιούχους αλλά και τους σημερινούς ασφαλισμένους που θα βγουν στη σύνταξη, καθώς τα ασφαλιστικά ταμεία "δεν θα έχουν τους πόρους για να τους πληρώνουν τις σημερινές συντάξεις".

Σχετικά με τους νέους ασφαλισμένους, που σύμφωνα με το σύστημα Μητσοτάκη θα εισφέρουν σε όλο τον εργασιακό βίο στον ατομικό τους κουμπαρά και από εκει θα λάβουν το επικουρικό ποσό όταν βγουν στη σύνταξη, ανέφερε το παράδειγμα που έφερε ο Κ. Χατζηδάκης, σύμφωνα με το οποίο ένας μισθωτός που ξεκινά σήμερα με 800 ευρώ και με δεδομένο ότι έπειτα από 32 έτη ασφάλισης θα φτάσει τα 2.000 ευρώ, αν πληρώνει 3% τον μήνα, όταν θα έρθει η ώρα να πάρει σύνταξη, θα έχει έναν κουμπαρά 125. 000 ευρώ. "Ξέρετε τι απόδοση χρειάζεται για να βγουν αυτά τα μαθηματικά; 7,5%" είπε, υπογραμμίζοντας ότι τέτοιες αποδόσεις στην Ελλάδα έδινε η Ασπίς Πρόνοια, η οποία έχει καταρρεύσει.

"Τέτοιου τύπου σύστημα δεν υπάρχει πουθενά", τόνισε, "εκτός από κάποιες χώρες που προσπάθησαν να το υλοποιήσουν, όπως η Ουγγαρία, η Ρουμανία, η Λιθουανία, η Εσθονία, η οποία επέστρεψε στην υποχρεωτική δημόσια επικουρική ασφάλιση το 2008 μετά ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης".

Αισιοδοξία για τις συντάξεις

Ο Δ. Τζανακόπουλος εξέφρασε την αισιοδοξία του πως "είμαστε πολύ κοντά στη μη εφαρμογή του μέτρου για τη μη περικοπή των συντάξεων", ενώ τόνισε ότι τα ίδια επιχειρήματα ισχύουν και για τη μείωση του αφορολόγητου το 2020. "Η κυβέρνηση δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο" είπε σχετικά με τη στάση του Π. Καμμένου και βουλευτών των ΑΝ.ΕΛΛ. στη συμφωνία των Πρεσπών, εκτιμώντας πως υπάρχει μια "άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία" για την κύρωσή της.

Τον διπλωματικό διάλογο απέναντι στην προκλητικότητα Ερντογάν, που "δεν προσφέρει καλές υπηρεσίες με το να κλιμακώνει διαρκώς την αντιπαράθεση με την Κυπριακή Δημοκρατία", προέκρινε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εκφράζοντας τη στήριξη της Αθήνας στην επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων από εκεί που σταμάτησαν με την πρόταση Γκουτέρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL