Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Κάθε ώρα της δίκης αποκαλύπτει τον εγκληματικό χαρακτήρα της Χ.Α.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κάθε ώρα της δίκης αποκαλύπτει τον εγκληματικό χαρακτήρα της Χ.Α.

Λίγες ημέρες πριν από τη συμπλήρωση πέντε ετών από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον Γιώργο Ρουπακιά, μπήκε στον τέταρτο χρόνο η δίκη της Χρυσής Αυγής. Mια δίκη με χιλιάδες στοιχεία και σελίδες δικογραφίας, δεκάδες μάρτυρες, ηχητικά και βίντεο ντοκουμέντα που κάθε ώρα αναδεικνύουν και τη σημασία της υπόθεσης αυτής αλλά και τη δράση και οργάνωση της Χρυσής Αυγής για παραπάνω από πέντε χρόνια. Δράσης που ταυτίζεται με τη ρατσιστική, νεοναζιστική βία και εγκληματικές πράξεις.

Πρόκειται επίσης για δίκη η οποία συνδέεται με δεκάδες ποινικές δίκες μελών της Χρυσής Αυγής για άλλες υποθέσεις, οι οποίες και οδήγησαν σε δεκάδες καταδίκες και οι οποίες αναγνώστηκαν στο πλαίσιο της εξέτασης των αναγνωστέων εγγράφων εκ μέρους της πολιτικής αγωγής την περασμένη Πέμπτη, παρά τις αντιδράσεις της υπεράσπισης.

Υπήρχαν ήδη αστυνομικοί όταν δολοφονήθηκε ο Π. Φύσσας

Και είναι αλήθεια ότι η τελευταία εβδομάδα της δίκης έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς για πρώτη φορά παρουσιάστηκε την περασμένη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου καρέ καρέ η στιγμή της δολοφονίας του Π. Φύσσα μέσα από τη μελέτη του ερευνητικού κέντρου Forensic Architecture που βασίστηκε στο οπτικοακουστικό υλικό που υπάρχει στη δικογραφία (κοντινές κάμερες ασφαλείας, απομαγνητοφωνήσεις του εσωτερικού συστήματος επικοινωνίας της Αστυνομίας και του ΕΚΑΒ) καθώς και στις καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων.

Την έρευνα είχε ζητήσει η οικογένεια Φύσσα με σκοπό να διερευνηθούν τα γεγονότα και να διαπιστωθεί η ακριβής θέση των εμπλεκόμενων προσώπων και η ακριβής χρονική αλληλουχία των γεγονότων. Και τα αποτελέσματα φέρνουν για άλλη μια φορά στο προσκήνιο αυτό που μας είχε απασχολήσει και πριν 5 χρόνια: πότε έφτασε η αστυνομία και τι έκανε. Ήδη οι αυτόπτες μάρτυρες από τις πρώτες ημέρες μετά τη δολοφονία το 2013 υποστήριζαν ότι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ είχαν φτάσει ήδη στο σημείο πριν ο Ρουπακιάς μαχαιρώσει θανάσιμα τον Π. Φύσσα.

Στη συνέχεια οι χρυσαυγίτες επιτέθηκαν στην παρέα του Φύσσα περνώντας μπροστά από τους αστυνομικούς. Ο Παύλος και οι φίλοι του τράπηκαν σε φυγή προς την οδό Τσαλδάρη.

Σύμφωνα με το οπτικοακουστικό υλικό, που παρουσιάστηκε στη δίκη, οι αστυνομικοί, αν και είχαν φτάσει στην περιοχή πέντε λεπτά πριν από το συμβάν, αποφάσισαν να κάνουν τον κύκλο του οικοδομικού τετραγώνου, γεγονός που δεν διαβίβασαν στο κέντρο επιχειρήσεων της ΔΙΑΣ ούτε ανέφεραν στις μαρτυρίες τους. Επιπλέον, αποκαλύφθηκε ότι κατά τη διάρκεια της επίθεσης οι διαβιβάσεις της ομάδας ΔΙΑΣ σταμάτησαν για περίπου ένα λεπτό.

Μάλιστα, μιλώντας χθες ο Κώστας Παπαδάκης από την πολιτική αγωγή στο ραδιόφωνο News 24/7 ζήτησε την παραπομπή των οκτώ αστυνομικών της ΔΙΑΣ στο εδώλιο μαζί με τους κατηγορούμενους ως μέλη της Χ.Α., καθώς, όπως είπε, όχι μόνο δεν απέτρεψαν το έγκλημα, αλλά με την παρουσία τους συνήργησαν στη δράση των χρυσαυγιτών που κυνήγησαν τον Παύλο Φύσσα.

Όπλα, "καθάρισμα" και οι χαμένες πραγματογνωμοσύνες

Κατά τη διάρκεια δε της ανάγνωσης των αναγνωστέων εγγράφων, στην αίθουσα του δικαστηρίου παρέλασε η Χρυσή Αυγή μέσα από το καταστατικό της, ντοκουμέντα και πειστήρια από τα τηλέφωνα και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές κατηγορουμένων μελών της, αποκαλύπτοντας το αληθινό της πρόσωπο. Εκεί, στις κλειστές ομιλίες Μιχαλολιάκου, στις φωτογραφίες από τις παραστρατιωτικού τύπου εκπαιδεύσεις των μελών ή στις φωτογραφίες του υπαρχηγού Χρ. Παππά που μαθαίνει στα ανήλικα παιδιά του να χαιρετούν ναζιστικά και στα μηνύματα και τις συνομιλίες μεταξύ των "συναγωνιστών" ξεπρόβαλε ο ναζιστικός χαρακτήρας της οργάνωσης, τον οποίο απεύφευγαν να δείξουν είτε στις δημόσιες εκδηλώσεις τους είτε στα αρχικά στάδια του "προσηλυτισμού" των νέων μελών.

Μέσα από αυτά τα ντοκουμέντα, παρακολουθήσαμε μέσα στη δικαστική αίθουσα πώς η Χ.Α. κατάφερε να «ξεφορτωθεί» αρκετά πειστήρια, από όπλα μέχρι υλικά για εκρηκτικούς μηχανισμούς, οι οποίοι μάλιστα αποτυπώνονται σε φωτογραφίες στον δίσκο του Πατέλη και αφορούν υλικά για μηχανισμό που χρησιμοποιήθηκε από τον ISIS στην επίθεση στο Μάντσεστερ πριν δύο χρόνια. Στις συνομιλίες μάλιστα καταγράφονται και οι προειδοποιήσεις να «καθαριστούν» γραφεία και σπίτια. Χαρακτηριστικά είναι τα μηνύματα Λαγού με τον πυρηνάρχη του Πειραιά, ενώ οι προειδοποιήσεις αυτές παραπέμπουν πολλές φορές σε εσωτερική πληροφόρηση της Χ.Α. από αστυνομικούς!

Την περασμένη Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου έσπασε και ο "μύθος" που οι χρυσαυγίτες θέλουν να επαναλαμβάνουν, ότι δεν βρέθηκαν όπλα. Όπως επισημαίνει η πολιτική αγωγή, το ένα τρίτο των κατηγορουμένων στη δίκη κατηγορούνται για οπλοφορία, οπλοκατοχή (για κάποιους κακουργηματική), ωστόσο η Εισαγγελία, στον κατάλογο των αναγνωστέων εγγράφων που είχε καταρτίσει, είχε ξεχάσει να συμπεριλάβει τις εκθέσεις πραγματογνωμοσύνης για τα παράνομα όπλα που βρέθηκαν στο σπίτι του Μιχαλολιάκου, του Κασιδιάρη, του Λαγού, του Μίχου, του Μπούκουρα και άλλων στελεχών και μελών της Χ.Α. Οι εκθέσεις πραγματογνωμοσύνης με επιμέλεια της πολιτικής αγωγής βρέθηκαν -μέσα στον μεγάλο όγκο της δικογραφίας- και διαβάστηκαν στις 11 Σεπτεμβρίου από το δικαστήριο, προκειμένου να μπορέσει να αποφασίσει επί των κατηγοριών.

Μέσα στο 2019 αναμένεται η απόφαση

Την Πέμπτη που μας πέρασε ολοκληρώθηκε η ανάγνωση των συμπληρωματικών εγγράφων των δικηγόρων της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Τον Ιούλιο είχε ολοκληρωθεί η ανάγνωση των εγγράφων που είχαν προταθεί από τον εισαγγελέα στο κατηγορητήριο. Έχει ολοκληρωθεί και ο σχολιασμός τους. Ακολουθεί το στάδιο εξέτασης των μαρτύρων υπεράσπισης που έχουν δηλωθεί από τους κατηγορουμένους και έπονται οι απολογίες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της πολιτικής αγωγής, η δίκη αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2019.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL