Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.1°C24.1°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.6°C
4 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.8°C
4 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C21.1°C
4 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
21.8°C22.9°C
4 BF 25%
Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ για τα δάνειά τους: "Μαζί τα δανειστήκαμε"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ για τα δάνειά τους: "Μαζί τα δανειστήκαμε"

Βασισμένοι στο πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής οι οικονομικοί εισαγγελείς καλούν για ανωμοτί κατάθεση 60 εμπλεκόμενα στελέχη κομμάτων και τραπεζών για το σκάνδαλο με τα δάνεια της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.

Τα δύο κόμματα μιλούν για συκοφαντία και κατηγορούν την κυβέρνηση για γκεμπελισμό, αλλά ούτε συγγνώμη ζητούν, αν και βρέθηκαν "με τη γίδα στην πλάτη", ούτε εξηγούν πώς θα πληρώσουν τα δάνεια. Την ίδια ώρα εκτιμήσεις της τραπεζικής αγοράς αναφέρουν ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ με τους τόκους και τις προσαυξήσεις φτάνουν και τα 500 εκατ. ευρώ!

Επίμονα η κυβέρνηση θέτει το ερώτημα πότε και πώς θα πληρώσουν. "Αφού απέτυχαν οι προσπάθειες Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ να θαφτούν οι ευθύνες τους για τα θαλασσοδάνεια σχεδόν μισού δισ. ευρώ, τώρα που η Δικαιοσύνη προχωρά ανεμπόδιστη στη διερεύνηση, αντί να ζητήσουν έστω μία συγγνώμη όχι μόνο για τα δάνεια, αλλά και για την κατάπτυστη τροπολογία του 2013, με την οποία απαλλάσσονταν όλοι οι υπεύθυνοι, ζητούν από πάνω και τα ρέστα" αναφέρει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού και υπογραμμίζει;

"Έχουν το θράσος να ζητούν διαγραφή των δανείων τους και να ανακαλύπτουν πάλι πολιτικές διώξεις και σκευωρίες. Θα ήταν προτιμότερο να ενημερώσουν τους Έλληνες πολίτες πότε και πώς θα ξεπληρώσουν τα φέσια τους".

Η Ν.Δ. σχεδιάζει να πληρώσει σε 70 χρόνια!!!

Η Ν.Δ. δεν απαντά πώς θα ξεπληρώσει αυτά που χρωστάει, ενώ ο εισαγγελέας χαρακτηρίζει "παγκόσμια πρωτοτυπία" το πώς πήρε τα δάνειά της. Έως πρόσφατα ο αντιπρόεδρός της Άδωνις Γεωργιάδης πρότεινε να διαγραφούν τα χρέη της, αλλά μετά την κατακραυγή ανέκρουσε πρύμναν.

Χθες ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ν.Δ. Κώστας Κυρανάκης είπε (στο Epsilon) ότι το κόμμα θα προχωρήσει στην αποπληρωμή των υπέρογκων δανείων του μέσω του... κρατικού προϋπολογισμού. Υπενθυμίζεται ότι η Ν.Δ. λαμβάνει 3,5 εκατ. ευρώ ετησίως, οπότε, αν παραδίδει όλη την επιχορήγησή της (σήμερα δίνει το 50%), θα χρειαστεί 50 - 80 χρόνια για να αποπληρώσει!

Πάντως η εκπρόσωπος τύπου Μαρία Σπυράκη ισχυρίστηκε (στον Real) ότι "η Ν.Δ. υπό την ηγεσία Μητσοτάκη φρόντισε να τακτοποιήσει όλες τις υποχρεώσεις της, να τις ρυθμίσει και να τις αποπληρώνει, δίνοντας το μεγαλύτερο μέρος της κρατικής επιχορήγησης". Ωστόσο δεν έδωσε συγκεκριμένα ποσά.

Αντίθετα η Μ. Σπυράκη επετέθη εμμέσως στη Δικαιοσύνη ισχυριζόμενη ότι "γίνεται επιχείρηση σπίλωσης της εικόνας των κομμάτων πλην ΣΥΡΙΖΑ" και ότι "προφανής στόχος" είναι "να πιεστεί η Ν.Δ. όσο το δυνατόν περισσότερο οικονομικά μέχρι τις εκλογές".

"Τόσο ο ΣΚΑΪ, όσο και τα "Νέα" εγκαινίασαν σήμερα την υπερασπιστική γραμμή της Ν.Δ., για να ακολουθήσει η Μ. Σπυράκη και να μιλήσει περί 'σπίλωσης'. Σε λίγο θα μας πουν ότι 'μαζί τα δανειστήκαμε'" ήταν το δηκτικό σχόλιο του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΑΣΟΚ: Γκεμπελισμός

Στη γραμμή Ν.Δ., και το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί επιθέσεις αποπροσανατολισμού ισχυριζόμενο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ "χρησιμοποιεί την γκεμπελική τακτική της σπίλωσης των πολιτικών αντιπάλων εργαλειοποιώντας το θέμα των δανείων των κομμάτων". "Το ΠΑΣΟΚ με δική του πρωτοβουλία έχει προχωρήσει σε έλεγχο και εξυγίανση των οικονομικών του και σε ρυθμίσεις δανείων" σημειώνει η ανακοίνωση και ρωτάει γιατί δεν ελέγχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πληρώνει τα δάνειά του

ΣΥΡΙΖΑ: Τελείωσαν τα ψέματα για τους χρεοκοπημένους

"Τώρα τα ψέματα έχουν τελειώσει για όσους χρεοκόπησαν και τη χώρα και τα κόμματά τους" τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και υπενθυμίζει ότι "παρά τις μεθοδευμένες προσπάθειες θαψίματος του σκανδάλου των θαλασσοδανείων Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, η υπόθεση παίρνει πλέον τον δρόμο της Δικαιοσύνης".

"Ήταν τέτοια η βεβαιότητα της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ για τη διαχρονική ασυλία τους, που ποτέ δεν ψέλλισαν μισή συγγνώμη στον ελληνικό λαό, ποτέ δεν απολογήθηκαν για τη ζημιά στους Έλληνες φορολογούμενους, ποτέ δεν έδωσαν λογαριασμό για το πού πήγαν τα χρήματα αυτά. Έχουν μόνο το απύθμενο θράσος να μιλούν για ρύθμιση και διαγραφή των δανείων τους, όπως επανέλαβε πρόσφατα ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Ά. Γεωργιάδης" υπογραμμίζει το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Η έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων εισέρχεται στην τελική ευθεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, 50 τραπεζικά στελέχη (13 από την Εθνική και 37 από την Αγροτική Τράπεζα) έχουν λάβει την ιδιότητα του υπόπτου για τη διάπραξη του αδικήματος της κακουργηματικής απιστίας. Στο κάδρο είναι και τα στελέχη των κομμάτων που έχουν υπογράψει τα δάνεια.

Υπογραμμίζεται ότι τα στελέχη των κομμάτων δεν έχουν καμία ασυλία. Αντίθετα η Ν.Δ. με τροπολογία της κυβέρνησης Σαμαρά σε νομοσχέδιο Χατζηδάκη, τον Απρίλιο του 2013, έδωσε ασυλία σε όσα τραπεζικά στελέχη είχαν εγκρίνει δάνεια σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ εφόσον το είχαν κάνει με βάση τις εγκυκλίους της Τράπεζας της Ελλάδος. Όμως αυτή η ασυλία δεν τα προστατεύει από άλλα αδικήματα (π.χ. ξέπλυμα). Σε κάθε περίπτωση έχουν ήδη παραδοθεί οι κλήσεις προς τους εμπλεκόμενους τραπεζικούς.

Δημοσιεύματα ανέφεραν χθες ότι η Εθνική Τράπεζα ετοιμάζεται να υποβάλει αίτημα έκδοσης διαταγής πληρωμής από το δικαστήριο. Σημειώνεται ότι η Εθνική δεν έχει κάνει αγωγή, σε αντίθεση με την Πειραιώς, η οποία κέρδισε τη δίκη προ ημερών.

Το ΚΚΕ αποπληρώνει τα δάνειά του

Εντύπωση προκάλεσε το ότι οι οικονομικοί εισαγγελείς εμπλέκουν και το ΚΚΕ στο σκάνδαλο των κομματικών δανείων. Την "κατάπληξή" του εξέφρασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας και ξεκαθάρισε Στο Κόκκινο 105,5 ότι στην Εξεταστική "δεν βρήκαμε κάτι μεμπτό. Και τα τραπεζικά του δάνεια εξυπηρετούντο πλήρως και έχει τεράστια ακίνητη περιουσία που διασφαλίζει τη δανειοδότησή του".

Το ΚΚΕ επικοινώνησε με τους οικονομικούς εισαγγελείς και την εισαγγελέα Διαφθοράς διαμαρτυρόμενο για τις διαρροές και θεωρεί ότι επιχειρείται "να 'τσουβαλιάσουν' το ΚΚΕ με τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ" και ότι αυτό είναι "απαράδεκτο γεγονός". "Είναι το παιχνιδάκι που παίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ. Προκειμένου να πουν 'τέλος πάντων, ρε παιδιά, όλοι ίδιοι είναι κι εσείς κι αυτοί κι οι άλλοι', βάζουν και το ΚΚΕ μέσα στο κάδρο χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος" είπε (στην ΕΡΤ3) ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL